«Ναι» από τις ΗΠΑ για τουρκική εισβολή στη Συρία

«Ναι» από τις ΗΠΑ για τουρκική εισβολή στη Συρία

Ανησυχία προκαλεί η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, η οποία αναφέρει ότι επίκειται επιχείρηση της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία.

Προηγήθηκε τηλεφώνημα του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν, κατά το οποίο φαίνεται πως δόθηκε το «πράσινο φως» από την Ουάσιγκτον για την επέμβαση.

«Σήμερα (χθες) ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μίλησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Τουρκία θα προχωρήσει σύντομα με την προγραμματισμένη επιχείρηση της στη Βόρεια Συρία», αναφέρει ανακοίνωση της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου.

Χθες η Τουρκία άρχισε να μετακινεί στρατιώτες και εξοπλισμό στα νοτιοανατολικά σύνορά της με τη Συρία, μία ημέρα αφότου ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι επίκειται μια στρατιωτική επέμβαση στα ανατολικά του ποταμού Ευφράτη.

Στην τηλεφωνική τους επικοινωνία, Ερντογάν - Τραμπ συμφώνησαν τον επόμενο μήνα ο Τούρκος πρόεδρος να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον.

Στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας για το τηλεφώνημα, αναφέρεται ότι Ερντογάν και Τραμπ συζήτησαν για την προγραμματισμένη δημιουργία «ασφαλούς ζώνης» ανατολικά του ποταμού Ευφράτη στη Συρία.

Σύμφωνα με το Reuters, o Ερντογάν εξέφρασε ενόχλησή του γιατί δεν προχωρά η συμφωνία με την κυβέρνηση Τραμπ για τη δημιουργία «ασφαλούς ζώνης» και επανέλαβε την επιθυμία της Άγκυρας να γίνει πράξη.

Οι δυο χώρες συμφώνησαν τον περασμένο Αύγουστο να δημιουργεί η εν λόγω ζώνη στην βορειοανατολική Συρία κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας. Επιδίωξη της Άγκυρας είναι να εκδιώξει τους Κούρδους μαχητές της πολιτοφυλακής YPG από την περιοχή και να μετακινήσει στη ζώνη έως και δυο εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες. Στην Τουρκία βρίσκονται αυτή τη στιγμή 3,6 εκατ. Σύριοι.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ