Σουλεϊμανί: Η εξόντωσή του ήταν «απάντηση» σε παλαιότερες επιθέσεις, λέει ο Λευκός Οίκος

Σουλεϊμανί: Η εξόντωσή του ήταν «απάντηση» σε παλαιότερες επιθέσεις, λέει ο Λευκός Οίκος

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διέταξε την αεροπορική επίθεση που σκότωσε τον Ιρανό στρατιωτικό διοικητή Κασέμ Σουλεϊμανί τον περασμένο μήνα, ως απάντηση σε παλαιότερες επιθέσεις, ανέφερε σε ένα υπόμνημα ο Λευκός Οίκος, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, παρά τους πρωτύτερους ισχυρισμούς της αμερικανικής κυβέρνησης ότι η επιδρομή κατά του Ιρανού στρατηγού έγινε εξαιτίας μιας επικείμενης απειλής.

Όπως απαιτεί ο νόμος, η κυβέρνηση έστειλε στο Κογκρέσο ένα αδιαβάθμιστο υπόμνημα αιτιολόγησης της αμερικανικής επιδρομής με drone της 2ης Ιανουαρίου που σκότωσε τον Σουλεϊμανί στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης. Το αεροπορικό χτύπημα και τα αντίποδα του Ιράν προκάλεσαν φόβους για γενικευμένο πόλεμο και ενόχλησαν ορισμένους βουλευτές που τόνιζαν ότι ο Τραμπ τους είχε δώσει μεταβαλλόμενες δικαιολογίες για την επίθεση.

«Ο Πρόεδρος διέταξε αυτή την ενέργεια σε απάντηση σε μια κλιμάκωση επιθέσεων τους προηγούμενους μήνες από το Ιράν και από τις υποστηριζόμενες από το Ιράν πολιτοφυλακές ενάντια σε δυνάμεις και συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής», υπογραμμίζεται στο υπόμνημα της αμερικανικής προεδρίας που κατατέθηκε στο Κογκρέσο.

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων έδωσε στη δημοσιότητα το υπόμνημα μια μέρα μετά αφού η Γερουσία, παρά τις αντιδράσεις Τραμπ, ενέκρινε ένα νόμο, με μια σπάνια διακομματική σύμπλευση, για να περιορίσει την εξουσία του προέδρου να διεξάγει πόλεμο εναντίον του Ιράν.

Σύμφωνα με το υπόμνημα, οι σκοποί της επίθεσης της 2ης Ιανουαρίου ήταν η προστασία του αμερικανικού προσωπικού, η αποτροπή του Ιράν, η υποβάθμιση της ικανότητας των φιλο-ιρανικών πολιτοφυλακών να εξαπολύουν επιθέσεις και ο «τερματισμός της ιρανικής στρατηγικής κλιμάκωσης επιθέσεων».

Παράλληλα υπογραμμίζεται ότι το αμερικανικό Σύνταγμα δίνει στον πρόεδρο το δικαίωμα να κατευθύνει τη χρήση βίας για να προστατεύσει τη χώρα από μια επίθεση ή απειλή ή επικείμενη επίθεση. Επιπροσθέτως τονίζεται ότι εφαρμόστηκε επίσης ο νόμος για την Εξουσιοδότηση Χρήσης Στρατιωτικής δύναμης που ψήφισε το Κογκρέσο το 2002 για τον πόλεμο στο Ιράκ.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Έλιοτ Ενγκελ δήλωσε πως όσα αναφέρονται στο υπόμνημα έρχονται σε αντίθεση με τον προηγούμενο ισχυρισμό του Ρεπουμπλικάνου πρόεδρου ότι η επιδρομή κατά του Σουλεϊμανί απέτρεψε μια επικείμενη επίθεση, τονίζοντας πως οι βουλευτές χρειάζονται να λάβουν περισσότερες απαντήσεις.

«Αυτή η κίβδηλη, εκ των υστέρων εξήγηση, δεν αρκεί. Χρειαζόμαστε απαντήσεις και καταθέσεις , οπότε προσβλέπω στην κατάθεση του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ενώπιον της Επιτροπής σε ανοικτή ακρόαση στις 28 Φεβρουαρίου αναφορικά με την πολιτική για το Ιράν και το Ιράκ, συμπεριλαμβανομένης της επιδρομής κατά του Σουλεϊμανί», ανέφερε ο Ενγκελ σε ανακοίνωσή του.

Ένας βοηθός της Επιτροπής επιβεβαίωσε ότι ο Πομπέο είχε συμφωνήσει να εμφανιστεί σε αυτήν στις 28 Φεβρουαρίου. Ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν απάντησαν άμεσα σε αιτήματα για σχόλιο. Ο Ενγκελ ανακοίνωσε στα τέλη Ιανουαρίου ότι ο Πομπέο συμφώνησε να συμμετάσχει σε μια δημόσια ακρόαση σε ημερομηνία που δεν είχε οριστεί. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είχε απορρίψει δύο προηγούμενα αιτήματα Επιτροπών για να συζητήσει την πολιτική για το Ιράν σε μια ανοιχτή συνεδρίαση της Επιτροπής. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS