Πόλεμος στο Ισραήλ: Το ναρκωτικό Captagon πήραν οι μαχητές της Χαμάς που μπήκαν στο Ισραήλ

Πόλεμος στο Ισραήλ: Το ναρκωτικό Captagon πήραν οι μαχητές της Χαμάς που μπήκαν στο Ισραήλ

Το ναρκωτικό Captagon παράγεται στη νότια Ευρώπη και διακινείται μέσω Τουρκίας στις αραβικές χώρες, ως εκ τούτου χρησιμοποιείται από τα μέλη της εξτρεμιστικής οργάνωσης Χαμάς, οι οποίοι φέρεται να ήταν υπό την επήρεια στην εισβολή τους στο Ισραήλ, που «γέννησε» τον πόλεμο.

Ναρκωτικό ονόματι Captagon στο οποίο εμπλέκονται, σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ, η Χεζμπολάχ και η Συρία, φέρεται να είχαν πάρει οι εξτρεμιστές της Χαμάς κατά τη διάρκεια της εισβολής στο νότιο Ισραήλ, το Σάββατο 7 Οκτωβρίου, την πρώτη πράξη του πολέμου στη χώρα.

Το ναρκωτικό, που δίνει σε όσους θέλουν να πραγματοποιήσουν φρικαστικές πράξεις την... έλλειψη συνείδησης που χρειάζεται, παράγεται στη νότια Ευρώπη και διακινείται μέσω Τουρκίας στις αραβικές χώρες.

Έχει χαρακτηριστεί και «κοκαΐνη των φτωχών», και οι χρήστες του βρίσκονται για πολλή ώρα σε διέγερση. Επιπλέον, τους κόβει την όρεξη και τον ύπνο, ενώ τους «μπολιάζει» με απάθεια και αδιαφορία τέτοια, που εγκληματούν δίχως συνείδηση. Αυτό φαίνεται ότι έγινε εκμεταλλεύσιμο από τη Χαμάς και οδήγησε στον πόλεμο στο Ισραήλ.

Αρχικά το Captagon δινόταν για τις διαταραχές της προσοχής, τη ναρκοληψία και την κατάθλιψη, όμως γρήγορα άρχισε να κυκλοφορεί σαν ναρκωτικό γιατί είναι εθιστικό, εύκολο στην παρασκευή και φτηνό. Κοστίζει μόλις ένα με δύο δολάρια το χάπι στις φτωχές χώρες.

Έγινε ευρύτερα γνωστό το 2015, όταν βρέθηκε να το χρησιμοποιούν οι τρομοκράτες του ISIS για να μετριάζει το φόβο τους πριν τις τρομοκρατικές πράξεις. Μπορεί το Ισλαμικό Κράτος να έχει υποχωρήσει, αλλά το χάπι εξακολουθεί να κυκλοφορεί, κυρίως ανάμεσα στα φτωχότερα στρώματα. Η Γάζα είναι μάλιστα μια από τις μεγάλες αγορές, καθώς το Captagon είναι δημοφιλές ανάμεσα στους νέους. Κυκλοφορεί, όμως, και μεταξύ των αμάχων στις εμπόλεμες ζώνες.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Πώς σχετίζεται η Συρία στην παραγωγή του Captagon

Η Χεζμπολάχ φέρεται να εμπλέκεται πίσω από τη μαζική παραγωγή του, όπως τόνισε η «Jerusalem Post», όμως φαίνεται ότι συμμετέχει και ο αδελφός του ηγέτη της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ, η οικογένεια του οποίου κατευθύνει την παρασκευή χαπιών.

Αποδεικνύεται, δε, τεράστια πηγή εσόδων για την Οικονομία της Συρίας. Το 2020 τα παράνομα έσοδα από την πώληση του χαπιού έφταναν τα 3,5 δισ. δολάρια έναντι των 700 εκατ. δολαρίων από τις νόμιμες εξαγωγές.

Αλλά ακόμα και αυτοί οι αριθμοί είναι κατά προσέγγιση, καθώς μόνο στη Σαουδική Αραβία καταναλώνονται πάνω από 600 εκατ. χάπια το χρόνο, δημιουργώντας μια αγορά 9-12 δισ. δολαρίων τον χρόνο.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι κλασματικά οι διωκτικές Αρχές έχουν εντοπίσει... μηδέν φορτία. Οι επιτυχίες των διωκτικών Αρχών -και στην Ελλάδα- στον εντοπισμό φορτίων μοιάζουν μικρές. Πέρυσι εντοπίστηκαν 250 εκατ. χάπια, 18 φορές περισσότερα από πριν από τέσσερα χρόνια, ενώ φέτος μια ποσότητα 1,5 τόνου χαπιών εντοπίστηκε στο Ντουμπάι.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ