Οι πληροφορίες που οδήγησαν στον εντοπισμό του ηγέτη του ISIS και τον θάνατό του

Οι πληροφορίες που οδήγησαν στον εντοπισμό του ηγέτη του ISIS και τον θάνατό του

Από τον περασμένο Σεπτέμβρη οι ΗΠΑ είχαν βρεθεί κοντά στα ίχνη του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, αρχηγού του Ισλαμικού κράτους και με μία επιδρομή στο κρησφύγετο του χθες τα ξημερώματα, τον κυνήγησαν πριν τελικά βάλει ο ίδιος τέλος στη ζωή του με εκρηκτικά, τα οποία είχε πάνω του.

Ο Μπαγκντάντι ήταν ο υπ’ αριθμόν ένα καταζητούμενος στον κόσμο για έξι και πλέον χρόνια και οι Αμερικανοί χάρη σε πληροφορίες που εκμεταλλεύτηκαν από Κούρδους και Ιρακινούς, έφτασαν στην κρυψώνα του, στο χωριό Μπαρίσα, στην επαρχία της Ιντλίμπ.

Σύμφωνα με την Guardian, η στιγμή που έφτασαν κοντά στα ίχνη του, ήταν όταν οι Ιρακινές αρχές, κατάφεραν να τον εντοπίσουν σε ένα τούνελ στην επαρχία της Ιντλίμπ, έπειτα από πληροφορίες που είχαν συλλέξει. Μάλιστα έκαναν και χρήση ρομπότ που προσπαθούσε να παρακολουθήσει τις κινήσεις του. Στις 3:30 τα ξημερώματα της Κυριακής (τοπική ώρα), μόλις άρχισαν να γαυγίζουν σκυλιά, ένας Αμερικανός στρατιώτης έδωσε την εντολή και άρχισε το κυνηγητό στα τούνελ, το οποίο κατέληξε στην αυτοκτονία του Μπαγκντάντι και τρία παιδιά τα οποία κρατούσε ως ασπίδα. Μέχρι να τον πλησιάσουν οι Αμερικανοί στρατιώτες έδωσαν μάχη με τους Ισλαμιστές μαχητές, οι οποίοι πυροβολούσαν τα 8 ελικόπτερα, τα οποία βρίσκονταν πάνω από το κτίριο, στο οποίο κρύβονταν ο ηγέτης τους.

 

 

Αφού αρνήθηκε να παραδοθεί και βλέποντας πως δεν έχει άλλον τρόπο διαφυγής, ενεργοποίησε τα εκρηκτικά και αφού σκοτώθηκε, από την έκρηξη κατέρρευσε η σήραγγα στην οποία βρισκόταν. Οι στρατιώτες που μετείχαν στην επιχείρηση κατάφεραν να σώσουν έντεκα παιδιά τα οποία κρατούνταν στο κρησφύγετο του Μπαγκντάντι, ενώ έβαλαν ότι απέμεινε από τον ηγέτη του ΙΚ σε σφραγισμένες σακούλες.

 

 

Ενας Σύριος το «κλειδί» για τον εντοπισμό του

Οπως αναφέρουν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο εντοπισμός του έγινε με τον παλιό… παραδοσιακό τρόπο: με πληροφορίες κατασκόπων. Οι Ιρακινοί ανέφεραν πως εντόπισαν έναν Σύριο, ο οποίος «προμήθευε» τα αδέρφια του Μπαγκντάντι (Αχμάντ και Τζουμά) με γυναίκες, τις οποίες περνούσε μέσω Τουρκίας. Ο ίδιος μάλιστα, σύμφωνα με την Guardian, βοήθησε τον Μπαγκντάντι στο να διαφύγουν τα παιδιά του από το Ιράκ.

Οπως αναφέρουν οι Ιρανικές αρχές, εντόπισαν μία γυναίκα που εκτιμούν πως ήταν η σύζυγός του, όπως και ένα από τα ανίψια του, τα οποία φέρονται να τους ανάγκασαν να δώσουν πληροφορίες, σχετικά με δρομολόγια που έκανε και ανθρώπους που ταξίδευαν μαζί του. Οι πληροφορίες αυτές έφτασαν στην CIA και στα μέσα Οκτώβρη είχε ήδη ετοιμαστεί το πλάνο της επιχείρησης, το οποίο ήταν η σύλληψη ή η δολοφονία του. Η επιχείρηση πήρε το όνομα «Κέιλα Μίλερ», όνομα της γυναίκας που είχε αιχμαλωτιστεί και δολοφονηθεί από τον ΙΚ.

Ο Τραμπ επιβεβαίωσε τον θάνατό του με… γλαφυρή περιγραφή

Οι φήμες είχαν διαδοθεί από νωρίς και όλοι περίμεναν τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, το οποίο είχε προαναγγείλει ο Λευκός Οίκος. Αφού έγινε τεστ DNA στον Μπαγκντάντι και επιβεβαίωσαν πως όντως αυτός ήταν ο νεκρός που ζώστηκε με τα εκρηκτικά, ο Τραμπ προχώρησε σε δηλώσεις, όπου με γλαφυρό ύφος ανακοίνωνε την είδηση.

«Χθες το βράδυ οι ΗΠΑ έφεραν ενώπιον της Δικαιοσύνης τον Νο1 τρομοκράτη. Ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι είναι νεκρός. Ηταν ο ιδρυτής του Ισλαμικού Κράτους», είπε αρχικά ο Αμερικανός πρόεδρος και συνέχισε: «Οι Αμερικανικές δυνάμεις έφεραν σε πέρας μια μια δύσκολή και επικίνδυνη επιχείρηση στη βορειδυτική Συρία. Ήταν απίστευτοι. Ουδείς από τους Αμερικανούς σκοτώθηκε».

Στη συνέχεια, ο Τραμπ αναφέρθηκε στις λεπτομέρειες της επιχείρησης των Αμερικανών, λέγοντας πως ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους πέθανε σαν… σκυλί, κλαίγοντας, τοποθέτηση που προκάλεσε αρκετά σχόλια.
Ο Ντόναλντ Τραμπ κάνει δηλώσεις

«Εντεκα παιδιά γλίτωσαν. Όσοι έμειναν με τον Μπαγκντάντι- στο τούνελ πήρε μαζί του τρία παιδιά – σκοτώθηκαν. Τον κυνήγησαν τα σκυλιά μας. Πυροδότησε γιλέκο και σκοτώθηκε μαζί με τα παιδιά του. Το σώμα του διαλύθηκε, αλλά οι εξετάσεις απέδειξαν ότι ήταν αυτός. Το χέρι μας φθάνει πολύ μακριά. Όπως ξέρετε προ μηνών εξοντώσαμε τον γιο του Οσάμα Μπιν Λάντεν, Χάμζα. Οι τρομοκράτες δεν θα πρέπει να κοιμούνται ήσυχοι. Αυτά τα άγρια θηρία δεν θα γλιτώσουν τη μοίρα τους και την τελική κρίση του Θεού. Ο Μπαγκντάντι καταζητείτο πολύ πριν αναλάβω τα ηνία. Εξολοθρεύσαμε το χαλιφάτο του και τα σημερινά (σ.σ. χθεσινά) συμβάντα θυμίζουν ότι θα τους κυνηγήσουμε μέχρι τέλους. Σε κάποιες περιπτώσεις ήταν τρομαγμένα κουτάβια, σε άλλες σκληροί δήμιοι», είπε και κατέληξε:

«Οι αναγκαστικοί εξισλαμισμοί, οι πορτοκαλί στολές που φορούσαν στους ομήρους πριν τους εκτελέσουν ήταν αυτό που ήθελε ο Μπαγκντάντι. Και τώρα είναι νεκρός. Πέθανε ως δειλός που τό’ βαλε στα πόδια για να σωθεί. Χθες βράδυ ήταν μια υπέροχη νύχτα για τις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο. Πέθανε σαν σκύλος, σαν δειλός. Ο κόσμος είναι τώρα πολύ ασφαλέστερος».

Η ανακοίνωση του θανάτου του Μπαγκντάντι από τον Τραμπ πάντως, έγινε αποδεκτή με αρκετά ειρωνικά σχόλια και αμφισβήτηση από Ρωσία και Ιράν, καθώς στο παρελθόν άλλες πέντε φορές είχε ανακοινωθεί ο θάνατός του, πράγμα που τελικά δεν ίσχυε.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ