Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία: Η NAVTEX για το Καστελόριζο είναι στη δική μας υφαλοκρηπίδα - Σε επιφυλακή οι ένοπλες δυνάμεις

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία: Η NAVTEX για το Καστελόριζο είναι στη δική μας υφαλοκρηπίδα - Σε επιφυλακή οι ένοπλες δυνάμεις

Συνεχίζει τον χορό των προκλήσεων η Τουρκία, αφού σήμερα το πρωί το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του ισχυρίζεται ότι η περιοχή που δέσμευσε με NAVTEX χθες στο Καστελόριζο, είναι εντός της δικής της υφαλοκρηπίδας.

Φτάνει μάλιστα σε σημείο να υποστηρίζει ότι είναι εκείνη που καλεί την Ελλάδα σε διάλογο σε όλα τα επίπεδα, ωστόσο, όπως προστίθεται, «θα συνεχίζει να υπερασπίζεται τα νόμιμα δικαιώματα και τα συμφέροντά της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο».

Στην ανακοίνωσή του, το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι «στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων δραστηριοτήτων για την έρευνα υδρογονανθράκων της χώρας μας στην Ανατολική Μεσόγειο, εκδόθηκε NAXTEX που δημοσιεύθηκε από τις αρμόδιες αρχές μας από τις 21 Ιουλίου 2020 ότι το ερευνητικό μας σκάφος Oruc Reis θα πραγματοποιήσει μια νέα σεισμική ερευνητική δραστηριότητα στην Ανατολική Μεσόγειο»

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι το ερευνητικό σκάφος θα κάνει έρευνες σε περιοχή που παλαιότερα είναι κάνει έρευνες και το Barbaros Hayrettin Pasha

Τι αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι στο πλαίσιο των τρεχουσών δραστηριοτήτων για υδρογονάνθρακες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο έχει κοινοποιηθεί η NAVTEX και έχει ανακοινωθεί ότι το ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» θα πραγματοποιήσει μια νέα σεισμική έρευνα δραστηριότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Και συνεχίζει υποστηρίζοντας πως το «Oruc Reis» βρίσκεται εντός της θαλάσσιας περιοχής που θα γίνουν οι έρευνες, ενώ υποστηρίζει ότι σε ένα μέρος της περιοχής έχει λειτουργήσει τα τελευταία χρόνια και το ερευνητικό σκάφος «Barbaros Hayrettin Pasha».

«Παρ 'όλα αυτά, η Ελλάδα αντιτάχθηκε σε αυτήν την ερευνητική δραστηριότητα και ισχυρίστηκε ότι η ερευνητική περιοχή βρισκόταν στην υφαλοκρηπίδα της. Η Ελλάδα βασίζει αυτόν τον ισχυρισμό στην ύπαρξη νησιών, ιδίως το Καστελόριζο, μακριά από την ηπειρωτική χώρα», συνεχίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ κάνοντας λόγο για μαξιμαλιστικός ισχυρισμός της Ελλάδας που «είναι αντίθετος με το διεθνές δίκαιο, τη νομολογία και τις δικαστικές αποφάσεις».

Σύμφωνα με την Τουρκία δεν είναι λογικό ένα νησί με επιφάνεια 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα, 2 χιλιόμετρα από την Ανατολία και 580 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ελλάδα, να δημιουργεί μια έκταση 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων πλάτους. «Για αυτόν τον λόγο, απορρίπτουμε αυτούς τους ισχυρισμούς της Ελλάδας», τονίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ και καταλήγει: «Παρόλο που η Τουρκία επανέλαβε την έκκληση της για διάλογο σε όλα τα επίπεδα με την Ελλάδα, όπως έχει διατυπωθεί σε αρκετές περιπτώσεις μέχρι σήμερα, θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο».

Μετά την ένταση και το συναγερμό στο Αιγαίο που προκάλεσε η απόφαση της Αγκυρας να εκδόση NAVTEX για έρευνα ανοιχτά του Καστελόριζου και την έντονη αντίδραση της Ελλάδας, ΗΠΑ και Γερμανία με παρεμβάσεις τους προς τον Ερντογάν επιχείρησαν να ρίξουν τους τόνους την ώρα που τουρκικά πολεμικά πλοία έπλεαν για να συνοδεύσουν το «Oruc Reis», ενώ ο ελληνικός στόλος τέθηκε σε ετοιμότητα.

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση αντιμετώπισε με ψυχραιμία τα γεγονότα και παραμένει επί φυλακή.

Ενημέρωσε ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΟΗΕ, καθώς και τις πρωτεύουσες των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας ενώ προχώρησε σε αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας προς την Άγκυρα, καλώντας τη να τερματίσει τις προκλήσεις.

Με anti-Navtex απαντούν Ελλάδα και Κύπρος στην Τουρκία

Δική τους αντι-Navtex εξέδωσαν Ελλάδα και Κύπρος, ως απάντηση στην τουρκική, η οποία αφορά την ίδια περιοχή ερευνών για την οποία εξέδωσε χθες τη Navtex η Άγκυρα.

Ελληνικά πολεμικά έσπευσαν στην περιοχή, σχηματίζοντας ένα πλωτό «τείχος» από τη Σαμοθράκη έως τη Ρόδο. Σημειώνεται ότι η τουρκική Navtex 0977/20 εκδόθηκε από την υδρογραφική υπηρεσία της Αττάλειας και αφορά σε σεισμικές έρευνες από τρία τουρκικά σκάφη: τα Oruc Reis, Ataman και Cengiz Han.

Επί ποδός οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις

Τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων της χώρας μας βρίσκονται επί ποδός και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει προχωρήσει στην τακτική ανάπτυξη μονάδων του στόλου στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου με επίκεντρο το Καστελόριζο.

Σύμφωνα με πληροφορίες και από τουρκικής πλευράς καταγράφονται αντίστοιχες κινήσεις. Περισσότερες από 10 κύριες μονάδες του τουρκικού στόλου έχουν βγει από το ναύσταθμο του Ακσάζ, απέναντι από τη Ρόδο.

Επιπλέον, στην περιοχή Κας της Τουρκίας, απέναντι από το Καστελόριζο, έχει εντοπιστεί συγκέντρωση τουρκικών ειδικών δυνάμεων (SAT), καθώς επίσης και φουσκωτά σκάφη με διπλές εξωλέμβιες.

Περίπου 30 μονάδες του τουρκικού στόλου βρίσκονται σε μια περιοχή που ξεκινά από τη Χίο και καταλήγει στο Καστελόριζο. Φρεγάτες, κορβέτες, πυραυλάκατοι και πετρελαιοφόρα των Τούρκων έχουν “τραβηχτεί” από τα χωρικά ύδατα και βρίσκονται απέναντι από ελληνικά νησιά, σύμφωνα με το militaire.gr. Ο κύριος όγκος των δυνάμεων τους παραμένει στο Καστελόριζο και στη Ρόδο.

Σύμφωνα με όσα είπε ανώτατος παραγοντας, αν ητουρκική πλευρά επιμείνει και αποστείλει στην περιοχή 100-120 μίλια νότια του Καστελόριζου το Oruc Reis συνοδεία πολεμικών πλοίων για έρευνες η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει το σχεδιασμό της αντίδρασής της βάσει των «κόκκινων» γραμμών που εδώ και αρκετές εβδομάδες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έχουν διατυπώσει σε φίλους και συμμάχους.

«Είμαστε έτοιμοι να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερα πολεμικά πλοία στην ευρύτερη περιοχή μόλις μας δοθούν οι σχετικές οδηγίες» είπε στο ίδιο μέσο αξιωματικός των Ενόπλων Δυνάμεων επισημαίνοντας ότι το ηθικό των πληρωμάτων του Στόλου είναι υψηλό. Σε ετοιμότητα βρίσκονται και οι χειριστές, οι τεχνικοί και όλο το σύστημα πρώτης γραμμής της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η παρέμβαση του State Department

Παρέμβαση στο θέμα έγινε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ που κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις επιχειρήσεις που σχεδιάζει ανοιχτά της Κρήτης και του Καστελόριζου.

Ωστόσο προβληματισμό προκαλεί στην Αθήνα το γεγονός ότι οι Αμερικανοί μιλούν για «αμφισβητούμενα ύδατα» αναφερόμενοι στην θαλάσσια περιοχή που δεσμεύουν οι Τούρκοι.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει μια Navtex για έρευνα σε αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τυχόν σχέδια που έχουν για επιχειρήσεις και να αποφύγουν κινήσεις που θα αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή» σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καταδεικνύοντας ότι επί της ουσίας η Ουάσιγκτον υιοθετεί τις προκλητικές θεωρίες της Τουρκίας και ανοίγει συζήτηση για «γκρίζες» ζώνες.

Επικοινωνία Μέρκελ- Ερντογάν

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, Ερντογάν και Μέρκελ συζήτησαν τις εξελίξεις στην Λιβύη και τη Συρία, τις εξελίξεις στις διμερείς τους σχέσεις και ιδιαίτερα την οικονομία και τον τουρισμό καθώς και θέματα συνεργασίας μετά την περίοδο της πανδημίας.

Σύμφωνα με το sigmalive που επικαλείται το ΚΥΠΕ, στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας δεν αναφέρεται αν συζήτησαν και την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί περαιτέρω λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της συνομιλίας, ωστόσο δεν αποκλείεται στην τηλεφωνική συζήτηση, να τέθηκαν και οι τελευταίες εξελίξεις στο Αιγαίο με τις προκλήσεις της Άγκυρας.

Η τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ – Ερντογάν, έλαβε χώρα, μόλις λίγες ώρες μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας στην Αθήνα.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μάας, κάλεσε την Τουρκία «να σταματήσει τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και την κυπριακή ΑΟΖ», κατά τη συνάντησή του στην Αθήνα με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια.

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ πρόσθεσε επίσης ότι «η στάση μας είναι ξεκάθαρη, το διεθνές δίκαιο θα πρέπει να τηρείται. Υπό αυτό το πρίσμα, η πρόοδος των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας θα είναι εφικτή εφόσον πράγματι η Άγκυρα παύσει κάθε δραστηριότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS