Συρία: Θέμα χρόνου η θερμή επαφή των Τούρκων με τον στρατό του Άσαντ

Συρία: Θέμα χρόνου η θερμή επαφή των Τούρκων με τον στρατό του Άσαντ

Στα εδάφη που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των κουρδικών δυνάμεων άρχισαν να αναπτύσσονται μονάδες του στρατού της Συρίας, που πλέον βρίσκονται σε ορισμένα σημεία σε απόσταση αναπνοής από τον τουρκικό στρατό, γεγονός που φέρνει πολύ κοντά το ενδεχόμενο μίας πολεμικής σύρραξης μεταξύ της Δαμασκού και της Αγκυρας. 

Η προέλαση του συριακού στρατού και η ανάπτυξή του απέναντι από τα τουρκικά στρατεύματα πραγματοποιείται κατόπιν της συμφωνίας που επτεύχθη νωρίτερα μεταξύ της ηγεσίας των δυνάμεων YPG των Κούρδων και του συριακού καθεστώτος.

Η συμφωνία, στην οποία οι Κούρδοι ηγέτες τόνισαν ότι προσχωρούν διστακτικά μετά από τέσσερις ημέρες βομβαρδισμού από τουρκικό πυροβολικό και μαχητικά προκειμένου να γλιτώσουν από την εθνοκάθαρση που απειλεί η Τουρκία, θέτει νέα δεδομένα στον πόλεμο της Συρίας και σηματοδοτεί το πιθανό τέλος των αμερικανικών και ευρωπαϊκών στρατιωτικών εγκαταστάσεων βορειοανατολικά της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στρατεύματα του Συρίας βρίσκονται ήδη σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από τις τουρκικές γραμμές, στην περιοχή Ταλ Ταμρ, κοντά στην πόλη Ρας αλ-Άιν, η οποία μαζί με την πόλη Τελ Αμπιάντ, είναι ένα από τα δύο σημεία όπου επικεντρώνεται η τουρκική στρατιωτική επιθετικότητα εντός του εδάφους της Συρίας.

Επίσης, σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian οι δυνάμεις του συριακού στρατού έκαναν την εμφάνισή του στην πόλη Καμισλό, στην ανατολική όχθη του Ευφράτη, στα σύνορα με την Τουρκία, όπου πληροφορίες έκαναν λόγο για σύγκρουση σύρων στρατιωτών με τις τοπικές κουρδικές δυνάμεις, λίγο πριν κλείσει η συμφωνία των Κούρδων με το καθεστώς Άσαντ, εξέλιξη που ενθάρρυνε η Ρωσία.

 

Επικίνδυνα κοντά οι δύο στρατοί στην πόλη Μανμπίτζ

Επίσης συριακά στρατεύματα προωθήθηκαν σε χωριά κοντά στην πόλη Μανμπίτζ, τον θύλακα ανατολικά του Ευφράτη που κρατούν από κοινού οι συνεργαζόμενες δυνάμεις Κούρδων και Αράβων μαχητών. Σύμφωνα μάλιστα με το δίκτυο al-Mayadeen του Λιβάνου, οι δυνάμεις του Άσαντ βρίσκονται εντός της Μανμπίτζ.

Tα άρματα μάχης και τα στρατεύματα των Τούρκων και των αποκαλούμενου Εθνικού Στρατού της Συρίας βρίσκονται σε χωριά γύρω από την πόλη, όπου διεξάγονται σκληρές μάχες.

Η πληροφορία για έναρξη των εχθροπραξιών επιβεβαιώνεται και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές. Το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων Firat (ANF) μετέδωσε ότι μάχες διεξάγονται στο χωριό Ελ Τζαντ έξω από το Μανμπίτζ. Από την πλευρά της Τουρκίας, η αγγλόφωνη Daily Sabah μετέδωσε στο δικτυακό της τόπο το απόγευμα της Δευτέρας ότι ξεκίνησε η επίθεση του τουρκικού στρατού σε συνεργασία με τον «Εθνικό Στρατό της Συρίας» κατά του Μανμπίτζ, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης».

 

Η συμφωνία των Κούρδων με τη Δαμασκό

Ο Σαλίχ Μουσλίμ, εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος (PYD) των Κούρδων, της πολιτικής πτέρυγας του ΥPG, περιέγραψε στο κουρδικό πρακτορείο ANF το περιεχόμενο των συμφωνιών και των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Αυτόνομης Διοίκησης των Κούρδων και της Δαμασκού.

Σύμφωνα με τον Σαλίχ Μουσλίμ, «η συμφωνία μεταξύ του καθεστώτος και της αυτόνομης δημοκρατικής διοίκησης είναι μια στρατιωτική συμφωνία και ένα πρώτο βήμα. Μετά από αυτό το βήμα θα υπάρξει διάλογος και διαπραγματεύσεις για να γεμίσει το πλήρες περιεχόμενο της».

Ο κούρδος εκπρόσωπος περιέγραψε τα κυριότερα σημεία της συμφωνίας ως εξής: «Έχει παραβιαστεί η ασφάλεια των συνόρων και η κυριαρχία της Συρίας ως κράτους. Για να διαφυλάξουμε αυτή την κυριαρχία, πρέπει να προστατεύσουμε τα σύνορα από κοινού. Γι 'αυτό, οι σύροι στρατιώτες θα εγκατασταθούν από το Ντέρικ στον Ευφράτη (σ.σ. κατά μήκος των συνόρων της Συρίας με την Τουρκία ανατολικά του Ευφράτη) και θα υψώσουν τη σημαία της Συρίας. Όπου υπάρχει άλλωστε στρατιώτης μπορεί να υψώσει τη συριακή σημαία. Οι σύροι στρατιώτες δεν θα εισέλθουν στις πόλεις και θα παραμείνουν σε κάποια μέρη έξω από αυτές. Δεν θα παρεμβαίνουν στη «Δημοκρατική Αυτόνομη Διοίκηση» και τα τοπικά συμβούλια θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν ως έχουν».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ