Tagesspiegel: Ο Ερντογάν δεν «καίγεται» για τη Λιβύη, αλλά για το φυσικό αέριο της Μεσογείου

Tagesspiegel: Ο Ερντογάν δεν «καίγεται» για τη Λιβύη, αλλά για το φυσικό αέριο της Μεσογείου

Η τουρκική Εθνοσυνέλευση άναψε το πράσινο φως για την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη, ωστόσο αυτό που ενδιαφέρει πρωτίστως την Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι η σύρραξη στη βόρεια Αφρική, αλλά τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, αναφέρει η Tagesspiegel.

«Η τουρκική κυβέρνηση είχε παρουσιάσει πριν την ψηφοφορία τη σχεδιαζόμενη αποστολή στρατευμάτων ως πράξη αλτρουϊσμού προς τη βορειοαφρικανική χώρα με το επιχείρημα ότι η Άγκυρα δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια στην αδικία που γίνεται στη Λιβύη κι ότι “είναι έτοιμη για κάθε εγχείρημα”, όπως είπε ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ… Αλλά κατά βάση την Τουρκία δεν την ενδιαφέρει η σύρραξη στη Λιβύη. Η κυβέρνηση [Ερντογάν] θέλει πρωτίστως να ενισχύσει τη θέση της στο μπρα -ντε -φερ για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο», σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα.

Η Τουρκία θέλει να ενισχύσει τη θέση της στο μπρα ντε φερ για το φυσικό αέριο

Η αποστολή στρατευμάτων για τη στήριξη της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας έναντι του αντάρτη στρατηγού Χαφτάρ μπορεί μετά την απόφαση της [τουρκική] Εθνοσυνέλευσης να ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου ειδικές μονάδες του στρατού είναι ήδη έτοιμες. Από την τουρκική σκοπιά ο χρόνος πιέζει: οι δυνάμεις του Χαφτάρ προωθήθηκαν το τελευταίο διάστημα χάρη στην υποστήριξη από τη Ρωσία, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Εξάλλου ο πρόεδρος Ερντογάν σκέφτεται να χρησιμοποιήσει και Σύρους μαχητές ως αιχμή του δόρατος. Όπως μετέδωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οι πρώτοι 300 Σύροι μαχητές μεταφέρθηκαν ήδη από περιοχές που ελέγχει η Τουρκία στη βόρεια Συρία στη Λιβύη, ενώ άλλοι 1.600 εκπαιδεύονται. Οι κυβερνήσεις στην Άγκυρα και την Τρίπολη διέψευσαν το δημοσίευμα.

Όπως αναφέρει η Tagesspiegel «η επαπειλούμενη κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Λιβύη αποτελεί συνέπεια μιας τουρκικής επιλογής, όπου η σύρραξη στη βορειοαφρικανική χώρα παίζει δευτερεύοντα ρόλο. Η Άγκυρα θέλει να έχει λόγο στην ανατολική Μεσόγειο, όπου Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και Αίγυπτος αποκλείουν την τουρκία από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη θάλασσα. Η συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης ενότητας της Λιβύης τον Νοέμβριο καθορίζει μεγάλο τμήμα της θαλάσσιας περιοχής ως τουρκικά χωρικά ύδατα χωρίς να λαμβάνει υπόψιν τις αξιώσεις της Ελλάδας και της Κύπρου».


Αμφιλεγόμενη η στρατηγική της Τουρκίας

Με την συμφωνία και την αποστολή στρατευμάτων η Άγκυρα θέλει να ασκήσει πίεση στις γειτονικές χώρες. Ο ειδικός σε θέματα που αφορούν στην Τουρκία Χαλίλ Καραβελί, που ζει στη Σουηδία, είπε ότι η Τουρκία θέλει να διασφαλίσει την επιβίωση της κυβέρνησης ενότητας στην κόντρα για το φυσικό αέριο. «Πρόκειται για μια αμφιλεγόμενη στρατηγική. Αντίπαλοι της κυβέρνησης θέτουν το ερώτημα τι ζητά η Tουρκία στη Λιβύη. “Δεν θέλουμε να χυθεί το αίμα των στρατιωτών μας στην αραβική έρημο», λέει ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Όπως εκτιμά η γερμανική εφημερίδα «η Τουρκία διακινδυνεύει στο διεθνές μέτωπο να απομονωθεί περισσότερο. Μέχρις στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι γείτονες είναι έτοιμη να συζητήσουν με την Άγκυρα για τη διανομή των κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Με τα σχέδιά της η Τουρκία μπαίει στο δρόμο και της γερμανικής κυβέρνησης, που σχεδιάζει στα τέλη του μήνα ειρηνευτική διάσκεψη για τη Λιβύη. Ενώ απειλείται και σύγκρουση με τη Ρωσία, που υποστηρίζει τον στρατηγό Χαφτάρ με μισθοφόρους».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ