Η Τερέζα Μέι προειδοποιεί τους «σκληρούς»: Αν πέσω θα έρθει ο Κόρμπιν

Η Τερέζα Μέι προειδοποιεί τους «σκληρούς»: Αν πέσω θα έρθει ο Κόρμπιν

Στα όρια της κατάρρευσης βρίσκεται η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι, καθώς οι «σκληροί» που ήθελαν το καθαρό διαζύγιο με την ΕΕ αποχώρησαν με θόρυβο. Πρώτος άνοιξε την πόρτα ο αρμόδιος υπουργός για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις, για να ακολουθήσει ο υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον. Ο τελευταίος μάλιστα προειδοποίησε ότι το σχέδιο της πρωθυπουργού για συμφωνία με τις Βρυξέλλες θα μετατρέψει την Βρετανία σε «αποικία»...

Η ίδια η Μέι έσπευσε πάντως να προειδοποιήσει το κόμμα της ότι αν πέσει από την εξουσία, θα έρθει ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ο ηγέτης των Εργατικών. «Το να ηγείσαι σημαίνει να παίρνεις αποφάσεις» τόνισε, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να δείξει σε όλους ποιος είναι το αφεντικό στο Λονδίνο.

«Αν δεν μείνουμε ενωμένοι, κινδυνεύουμε να κάνουμε τον Τζέρεμι Κόρμπιν πρωθυπουργό» είπε ένα μέλος της κυβέρνησης μετά τη συνάντηση που είχε το Υπουργικό Συμβούλιο. Αρκετοί φαίνεται να συμφώνησαν με αυτή την άποψη, ενώ η όλη συζήτηση έβγαλε το εξής συμπέρασμα: «Τη χώρα συμφέρει μια κυβέρνηση των Συντηρητικών».

H Mέι πάντως δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει. «Αυτό είναι το σωστό Brexit» είπε, διαβεβαιώνοντας ότι θα είναι... Αγγλίδα στο ραντεβού του διαζυγίου στις 29 Μαρτίου 2019. Προειδοποίησε μάλιστα την ΕΕ ότι αν δεν αντιμετωπίσει με εποικοδομητικό πνεύμα την νέα πρόταση, τότε υπάρχει κίνδυνος «άτακτου» Brexit. Άλλαξε άμεσα τους υπουργούς με την ελπίδα ότι η ζωή θα συνεχιστεί.

Τα γεγονότα που προκάλεσαν την κυβερνητική κρίση στη Βρετανία ξεκίνησαν το βράδυ της Παρασκευής: στην εξοχική κατοικία της πρωθυπουργού, στο Τσέκερς, η Μέι εξήγησε το νέο σχέδιο για το Brexit, το οποίο περιλάμβανε ελεύθερο εμπόριο με την ΕΕ στα αγροτικά και βιομηχανικά προϊόντα, αλλά όχι και στο κρίσιμο θέμα των υπηρεσιών. Το σχέδιο αυτό εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, όμως ο αρμόδιος υπουργός Ντέιβις παραιτήθηκε. Για τον ίδιο το σχέδιο της Τερέζα Μέι συνιστά συνθηκολόγηση ή βαριά ήττα για το Λονδίνο. Την άποψή του συμμερίστηκε και ο υφυπουργός για το Brexit. Ακολούθησε ο Μπόρις Τζόνσον.

Στο στρατόπεδο των Εργατικών, ο Τζέρεμι Κόρμπιν αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν ένα σχέδιο που δεν έχει καν τη στήριξη της κυβέρνησης της Βρετανίας να είναι καλό για την ίδια τη χώρα. Στις Βρυξέλλες, πάντως, έχουν άλλη γνώμη. Ο Ντόναλντ Τουσκ ειρωνεύτηκε ελαφρώς τους Συντηρητικούς: «Εκφράζω τη λύπη μου που το Brexit συνολικά δεν έφυγε μαζί με τον υπουργό του. Αλλά... ποιος ξέρει;» έγραψε στο Twitter.

«Ποιος ξέρει;» Αυτό είναι το μόνο βέβαιο στην περίπτωση της πρωθυπουργού Μέι, για την οποία πολλοί έχουν αρχίσει να αμφιβάλουν για το κατά πόσον θα «βγάλει» το φετινό καλοκαίρι στο Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ. Και αν η ίδια προειδοποίησε το κόμμα ότι «μετά από μένα, ο Τζέρεμι Κόρμπιν», άλλοι μπορεί με φόβο να αναρωτηθούν: «Μετά την Μέι, ποιος ευρωσκεπτικιστής θα μπορούσε να αναλάβει την πρωθυπουργία;»

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ