Το "σχίσμα" Ευρώπης-Τραμπ φέρνει στο προσκήνιο την Κίνα

Το "σχίσμα" Ευρώπης-Τραμπ φέρνει στο προσκήνιο την Κίνα

Αύριο, Παρασκευή 1 Ιουνίου, και μεθαύριο, Σάββατο 2 Ιουνίου, συγκαλείται στις Βρυξέλλες η 19η Σύνοδος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κίνας, η οποία κρίνεται ιστορική. Οι δύο γίγαντες δηλώνουν έτοιμοι να υπερασπιστούν τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ απορρίπτει, να αγωνιστούν μαζί για την κλιματική αλλαγή και να εξετάσουν όλα τα μεγάλα οικονομικά και εμπορικά θέματα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία δείχνει απογοητευμένη από τον προστατευτισμό του Τραμπ και από το γεγονός ότι απορρίπτει τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα (οικονομία με στόχο τη χαμηλή έκλυση διοξειδίου του άνθρακα), περιμένει πολλά από την Κίνα. Ελπίζει, κυρίως, ότι ο ασιατικός γίγαντας θα δεσμευτεί να σεβαστεί τη Συμφωνία του Παρισιού στην εν λόγω Σύνοδο.

«Η συμπεριφορά του αμερικανού προέδρου κακοποιεί τις διατλαντικές σχέσεις, αλλά μπορεί να ξυπνήσει την αποκοιμισμένη Ευρώπη», γράφει, χαρακτηριστικά, σε σημερινό της άρθρο, η γαλλική Le Figaro.
«Με τη στάση του ο Ντόναλντ Τραμπ κατάφερε αυτό που πολλοί θεωρούσαν αδύνατο: να βγάλει από τη μούχλα την Ευρώπη και να της δώσει την όρεξη να υπάρξει από μόνη της. Οσο βίαιο κι αν ήταν το ξύπνημα», προσθέτει η εφημερίδα.

«Η Κίνα θέλει να υπογράψει αυτή τη συμφωνία», γράφει ο έμπειρος Κινέζος αναλυτής Xinning Song, καθηγητής στην Ακαδημία των Βρυξελλών για ευρασιατικές σπουδές (μια ακαδημαϊκή πλατφόρμα με στόχο να διευκολυνθεί η κατανόηση μεταξύ ευρωπαϊκών λαών και κινεζικού). «Η Κίνα έχει τεράστια προβλήματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ειδικά στο Πεκίνο. Και νομίζω ότι η κινεζική πολιτική για την οικονομική ανάπτυξη είναι πολύ σαφής και λέει ότι θα πρέπει μια από τις στρατηγικές προτεραιότητες της Κίνας να γίνει η πράσινη ανάπτυξη», δηλώνει ο καθηγητής.

Το εμπόριο και οι επενδύσεις είναι τα άλλα μεγάλα θέματα της Συνόδου ΕΕ-Κίνας που ξεκινάει σήμερα στις Βρυξέλλες. Οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να κατηγορούν την Κίνα για πρακτικές ντάμπινγκ και για κυβερνητικές παρεμβάσεις στην οικονομία. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ενωση δείχνει τώρα πιο ανοιχτή για να επιταχύνει ένα Σύμφωνο Επενδύσεων, το οποίο συζητείται στα χαρτιά από το 2013. Αυτό δήλωσε εξάλλου ο πρόεδρος της αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου, επιτετραμμένος των σχέσεων με την Κίνα, Jo Leinen, σοσιαλδημοκράτης βουλευτής.

«Αναζητούμε μια ισότιμη εμπορική σχέση και έναν δίκαιο ανταγωνισμό. Κατά συνέπεια, επιθυμούμε να καταλήξουμε σε ένα Σύμφωνο Επενδύσεων και σε μια δήλωση για το κλίμα, τα οποία θα εμβάθυναν τη συνεργασία μας. Δεν θα πρέπει να μιλάμε υπερβολικά για ιδεολογίες, αλλά περισσότερο για πρακτικές λύσεις», δήλωσε.

Ολα στο τραπέζι από την πρόθυμη Κίνα

Στην ατζέντα της Συνόδου ΕΕ-Κίνας βρίσκονται επίσης η ασφάλεια, οι κυβερνοεπιθέσεις και η τρομοκρατία, καθώς και οι διπλωματικές προσπάθειες για τη διαχείριση της βορειοκορεατικής απειλής για πυρηνικό πόλεμο. Οι δύο πλευρές θα πρέπει τώρα να «τσιμεντώσουν» τους στρατηγικούς τους δεσμούς, γνωρίζοντας ότι έχουν περισσότερα κοινά συμφέροντα απ' ό,τι διαφορές, αναφέρουν οι αναλυτές.

Αυτή η 19η Σύνοδος ΕΕ-Κίνας θα γίνει υπό την κοινή προεδρία του Κινέζου πρωθυπουργού Λι Κετσιάνγκ, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Στις συνομιλίες θα γίνει ανταλλαγή απόψεων για τα διεθνή και τοπικά θέματα κοινών συμφερόντων, όπως ανέφερε το περασμένο Σάββατο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Χσιάο, σε συνέντευξη Τύπου.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ