Συνεχίζει τις προκλητικές δηλώσεις η Τουρκία: Εντός ορίων της υφαλοκρηπίδας μας οι περιοχές - Ο ψευδοχάρτης των 24 οικοπέδων

Συνεχίζει τις προκλητικές δηλώσεις η Τουρκία: Εντός ορίων της υφαλοκρηπίδας μας οι περιοχές - Ο ψευδοχάρτης των 24 οικοπέδων

Εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και εντός των συντεταγμένων που έχει καταθέσει η Τουρκία στον ΟΗΕ, χαρακτήρισε με σημερινή του ανακοίνωση το τουρκικό ΥΠΕΞ τις περιοχές για τις οποίες η τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ) κατέθεσε αιτήσεις για χορήγηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης, οι οποίες δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα της κυβερνήσεως της Τουρκίας στις 30 Μαΐου.

 

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, απαντώντας στη δήλωση του έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια αναφέρει ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε αυτό τον τομέα, όπως έχει ανακοινώσει επανειλημμένα».

«Είμαστε απόλυτα αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της χώρας μας και των τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο» διαμηνύει ο Χαμί Ακσόι, σημειώνοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο, οι σεισμικές έρευνες και οι γεωτρήσεις της Τουρκίας πραγματοποιούνται σύμφωνα με το πρόγραμμα της.

Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Δένδιας σε χθεσινή δήλωση του μετά και από σχετική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΞ, αναφορικά με τις νέες τουρκικές προκλήσεις τόνιζε ότι «η Ελλάδα ήταν και παραμένει απολύτως προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει και αυτή την πρόκληση εφόσον η τουρκία αποφασίσει τελικά να την υλοποιήσει».

Ο ΥΠΕΞ σημείωσε επίσης ότι «η δημοσίευση, στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σειράς αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς ενεργειών με τις οποίες η Τουρκία αποπειράται βήμα – βήμα να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας», χαρακτηρίζοντας τη νέα κίνηση της Άγκυρας «παρακολούθημα του ανυπόστατου τουρκο-λιβυκού μνημονίου».

Όπως υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας «οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα.Αδυνατούν να θίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».

Ο ψευδοχάρτης των 24 οικοπέδων

Τον χάρτη των 24 οικοπέδων που έχει οριοθετήσει η Τουρκία από τις ακτές της μέχρι το σημείο που, με βάση το μνημόνιο που έχει υπογραφεί με την Τρίπολη τον περασμένο Δεκέμβριο, εφάπτονται τα θαλάσσια σύνορα Τουρκίας και Λιβύης, αποκαλύπτει η εφημερίδα "Καθημερινή".

Ο χάρτης αναρτήθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Τουρκίας και αποτελεί την ουσιαστική απεικόνιση των τουρκικών διεκδικήσεων εις βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων όπως η υφαλοκρηπίδα, καθώς κάποια από τα οικόπεδα βρίσκονται έξι ναυτικά μίλια και ανατολικά από τη Ρόδο, την Κάρπαθο, την Κάσο και την ανατολική Κρήτη.

Χθες ο Τούρκος Πρέσβης, Μπουράκ Οζουγκέργκιν εκλήθη και του επιδόθηκε διάβημα. Τουρκικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Οζουγκέργκιν απάντησε μεταξύ άλλων ότι οι θέσεις της Τουρκίας για τα θέματα της ανατολικής Μεσογείου είναι γνωστές και πρόσθεσε ότι δεν είναι αργά για συνομιλίες ανάμεσα στους δύο γείτονες. Η οριοθέτηση οικοπέδων απλώνεται από τα νοτιοανατολικά της Κρήτης μέχρι τον Κόλπο του Φετιγέ που βρίσκεται στις μικρασιατικές ακτές στα βόρεια της Ρόδου. Η δυτική οριογραμμή φτάνει μέχρι τα έξι μίλια από τα ελληνικά νησιά με κατεύθυνση από τη Ρόδο έως και την Κρήτη και ακολουθεί την ακριβή χάραξη του τουρκολιβυκού μνημονίου.

Επιπλέον η TPAO σύμφωνα με την εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος" καταθέτει αιτήματα για να λάβει άδειες ερευνών πετρελαίου στις περιoχές R18, R19, S18, S19 (σ.σ. ανατολικά της Καρπάθου μέχρι 6 ν.μ. από τα ελληνικά χωρικά ύδατα), S16, S17 (σ.σ. περιοχή ανάμεσα στην Κάρπαθο και Κρήτη μέχρι τα 6 ν.μ. από τα ελληνικά χωρικά ύδατα), T18, T19, U18, U19 (σε απόσταση 6 ν.μ. από τα ελληνικά χωρικά ύδατα), T16, T17, U16, U17 (ανατολικά της Κρήτης) και V18, V19.

Αμφισβήτηση

Το σημαντικό σημείο αυτών των κινήσεων της Άγκυρας είναι όπως αναφέρει ο "Ελεύθερος Τύπος" πως αφορούν σε περιοχές που βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση από την ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη των 6 ναυτικών μιλίων. Ουσιαστικά η Τουρκία δεν αναγνωρίζει οποιαδήποτε επήρεια των ελληνικών νησιών σε υφαλοκρηπίδα. Δηλαδή επιμένει στη θέση που διατύπωσε στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, ότι δηλαδή τα ελληνικά νησιά δεν δικαιούνται θαλασσίων ζωνών πέραν των χωρικών υδάτων που σήμερα έχουν. Η αρχική αίτηση για τις άδειες πραγματοποιήθηκε στις 21 Απριλίου και δημοσιεύθηκε στην τουρκική εφημερίδα της κυβερνήσεως το περασμένο Σάββατο 30 Μαΐου. Πρόκειται ουσιαστικά για επτά αιτήσεις που εμπίπτουν τόσο εντός των ορίων της τουρκικής υφαλοκρηπίδας όπως αυτά κατατέθηκαν στη βάση συντεταγμένων από τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Τουρκίας στον ΟΗΕ Φεριντούν Σινιρλίογλου με επιστολή του στις 18 Μαρτίου 2020. Οπως και εντός ενός κομματιού της περιοχής του Μνημονίου Οριοθέτησης Θαλασσίων Ζωνών Αγκυρας – Τρίπολης του Νοεμβρίου 2019.

https://www.youtube.com/watch?v=bcjZ1mmxwjE

Το ζήτημα είναι ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της Τουρκίας και πόσο σύντομα η Γενική Γραμματεία Ορυκτών και Πετρελαίων θα παραχωρήσει άδειες για έρευνες στα συγκεκριμένα οικόπεδα και αν η Τουρκία θα στείλει αρχικά σεισμογραφικό σκάφος όπως και γεωτρύπανο στην περιοχή αυτή. Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ σε δηλώσεις του στην τελετή όπου ξεκίνησε το ταξίδι του το γεωτρύπανο Φατίχ είχε αναφερθεί πως «θα γίνει η ανάρτηση των στοιχείων για έρευνες και σε 3-4 μήνες θα μπορούν να ξεκινήσουν πρώτα σεισμικές έρευνες στη Μεσόγειο. Ανάλογα τα δεδομένα θα μπορούν να γίνουν και γεωτρήσεις», είχε τονίσει. Ο Ντονμέζ είχε αποκαλύψει πως το γεωτρύπανο «Κανουνί», το οποίο απέκτησε πριν από λίγους μήνες η Τουρκία, επισκευάζεται σε ναυπηγεία, θα πραγματοποιήσει το πρώτο του ταξίδι στη Μεσόγειο. Ωστόσο δεν είχε αναφερθεί σε ποια σημεία θα πραγματοποιήσει τις γεωτρήσεις.
 
googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS