Τρίτο «όχι» της Βουλής στον Τζόνσον για πρόωρες εκλογές - Απτόητος, καταθέτει νέο αίτημα

Τρίτο «όχι» της Βουλής στον Τζόνσον για πρόωρες εκλογές - Απτόητος, καταθέτει νέο αίτημα

Για τρίτη φορά, ο Μπόρις Τζόνσον δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τη στήριξη που απαιτούνταν στη Βουλή των Κοινοτήτων, προκειμένου να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές στη Βρετανία.

Ο Τζόνσον είχε καταθέσει πρόταση για προσφυγή στις κάλπες στις 12 Δεκεμβρίου. Σε αυτή, 299 βουλευτές ψήφισαν υπέρ και 70 κατά, κάτι που σημαίνει ότι υπολείπονταν 135 ψήφοι προκειμένου ο Βρετανός πρωθυπουργός να έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία (τα δύο τρίτα) ώστε να εγκριθεί το αίτημά του για εκλογές.

Ο Μπόρις Τζόνσον- που σήμερα αποδέχθηκε απρόθυμα την παράταση του Brexit- έχει αποτύχει άλλες δύο φορές στην προσπάθειά του να στηθούν πρόωρες κάλπες στη Βρετανία. Στις 4 Σεπτεμβρίου 298 είχαν ψηφίσει υπέρ και 56 κατά, κάτι που σήμαινε ότι υπολείπονταν 136 ψήφοι για την ενισχυμένη πλειοψηφία. Στις 9 Σεπτεμβρίου, 293 βουλευτές είχαν ψηφίσει υπέρ και 46 κατά, δηλαδή ο Τζόνσον είχε 141 ψήφους λιγότερες.

Αλλάζει τακτική ο Τζόνσον, καταθέτει νομοσχέδιο για εκλογές

Μιλώντας αμέσως μετά την ψηφοφορία, ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει απόψε νομοσχέδιο, για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου.

Ενα νομοσχέδιο σημαίνει ότι δεν χρειάζεται την ενισχυμένη αλλά απλή πλειοψηφία και με την πιθανή στήριξη των Φιλελεύθερων Δημοκρατικών και του Σκοτσέζικου Εθνικού Κόμματος, ο Μπόρις Τζόνσον έχει καλές πιθανότητες να τα καταφέρει αυτή τη φορά, σημειώνει ο Guardian.

Τα δύο αυτά κόμματα τάχθηκαν υπέρ των εκλογών αν αναβληθεί το Brexit- κάτι που έγινε- αν και θέλουν τη διεξαγωγή τους στις 9 και όχι τις 12 Δεκεμβρίου, ημερομηνία που έχει επιλέξει ο Τζόνσον.

«Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα πάμε σε πρόωρες εκλογές. Δεν μπορεί αυτή η Βουλή να κρατά πλέον όμηρο αυτή τη χώρα. Αυτή η παράλυση δεν πρέπει να επιτραπεί να συνεχιστεί. Τώρα που έχουμε συμφωνία για το Brexit και έχει φύγει από το τραπέζι το ενδεχόμενο άτακτης εξόδου, είναι καιρός οι εκλογείς να επιλέξουν. Να αντικαταστήσουν αυτό το δυσλειτουργικό κοινοβούλιο, για να προχωρήσει το Brexit», τόνισε ο Τζόνσον.

Δεν παίρνει σαφή θέση ο Κόρμπιν

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, για μία ακόμη φορά, δεν πήρε ξεκάθαρη θέση για το αν οι Εργατικοί θα στηρίξουν τη νέα πρόταση του Μπόρις Τζόνσον να τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

«Θα εξετάσουμε προσεκτικά το νομοσχέδιο και ανυπομονούμε για μία ξεκάθαρη, καθοριστική απόφαση ότι το ενδεχόμενο του Brexit χωρίς συμφωνία είναι απολύτως εκτός συζήτησης και ότι δεν υπάρχει κίνδυνος ο πρωθυπουργός να μην τηρήσει τον λόγο του», είπε ο Κόρμπιν στη Βουλή.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ