Τσαβούσογλου: Δεν θέλουμε σύγκρουση με Ρωσία - Συρία - ΗΠΑ, πολεμούμε τρομοκράτες

Τσαβούσογλου: Δεν θέλουμε σύγκρουση με Ρωσία - Συρία - ΗΠΑ, πολεμούμε τρομοκράτες

Η Τουρκία προσπαθεί να αποφύγει οποιαδήποτε σύγκρουση με τις συριακές, τις ρωσικές και τις αμερικανικές δυνάμεις στη διάρκεια της επιχείρησής της στη βόρεια Συρία, όμως θα λάβει όσα βήματα είναι απαραίτητα για να φροντίσει για την ασφάλειά της, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν ζητήσει από την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση στη στρατιωτική της εκστρατεία με στόχο να εκδιώξει τις συριακές κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) από την περιοχή Αφρίν. Η Συρία έχει καταγγείλει την εισβολή στα βόρεια σύνορά της.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν έχει επίσης δεσμευθεί να εκδιώξει τους Κούρδους μαχητές των YPG, τις οποίες θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση συνδεόμενη με το PKK και από την κυρίως αραβική πόλη Μάνμπιτζ.

Η Μάνμπιτζ, που βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της Αφρίν, είναι μέρος μιας μεγαλύτερης περιοχής της βόρειας Συρίας που ελέγχεται από τις κουρδικές δυνάμεις.

«Οι τρομοκράτες στη Μάνμπιτζ πυροβολούν συνεχώς για να προκαλέσουν. Αν οι ΗΠΑ δεν το σταματήσουν, θα το σταματήσουμε εμείς», τόνισε ο κ. Τσαβούσογλου.

«Στόχος μας δεν είναι να συγκρουστούμε με τους Ρώσους, το συριακό καθεστώς ή τις ΗΠΑ. Είναι να πολεμήσουμε την τρομοκρατική οργάνωση», επεσήμανε ο ίδιος.

«Πρέπει να λάβουμε όποια μέτρα χρειάζεται. Σε διαφορετική περίπτωση, το μέλλον μας ως χώρα θα είναι αύριο σε κίνδυνο. Δεν φοβόμαστε κανέναν, είμαστε αποφασισμένοι. Δεν θα ζήσουμε με φόβο και απειλές», εξήγησε ο Τούρκος υπουργός.

Ωστόσο Αμερικανοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι βασικός στόχος της Ουάσινγκτον είναι να μην επιτρέψει στην Τουρκία να εκδιώξει τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), συνασπισμό Κούρδων πολιτοφυλάκων και συμμάχων τους Σύρων ανταρτών, στον οποίο κυριαρχούν οι YPG, από τη Μάνμπιτζ.

Οι ΗΠΑ ελπίζουν να εκμεταλλευτούν τον έλεγχο που ασκούν οι SDF στη βόρεια Συρία για να αποκτήσει τη διπλωματική ισχύ που επιθυμεί στις συζητήσεις που διεξάγονται στη Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την επίλυση της κρίσης της Συρίας.

Η Άγκυρα έχει εξοργιστεί από τη στήριξη που προσφέρουν οι ΗΠΑ στις YPG, την οποία θεωρεί απειλή για την εσωτερική της ασφάλεια. Αυτό είναι μόνο ένα από τα ζητήματα που έχουν προκαλέσει τριβή μεταξύ των δύο χωρών.

«Το μέλλον των σχέσεών μας εξαρτάται από τα επόμενα βήματα των ΗΠΑ», σχολίασε ο κ. Τσαβούσογλου. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία θα εξακολουθήσει να δρα όπου το θεωρεί απαραίτητο.

«Είτε είναι στη Μάνμπιτζ, την Αφρίν, ανατολικά του Ευφράτη ή ακόμη (αν πρόκειται για) απειλές από το βόρειο Ιράκ. Δεν έχει σημασία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας. «Αν υπάρχουν τρομοκράτες στην άλλη πλευρά των συνόρων μας, τότε αυτό αποτελεί απειλή για εμάς», τόνισε.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ