Αντίθετος με τις κυρώσεις -Μια νέα διαίρεση στην Ευρώπη μας γυρίζει σε εποχές ψυχρού πολέμου

rosiatsiprasready

Στη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με την πρόεδρο της ρωσικήςς Άνω Βουλής Βαλεντίνα Ματβιένκο κατά την επίσκεψή του στην Μόσχα, τόνισε τη σημασία της παρουσίας της Ρωσίας, ενώ επισήμανε πως είναι αναπόσπαστο μέρος της Ευρώπης.

«Η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος για τη Ρωσία, η οποία ενδιαφέρεται να αναπτύξει τις ελληνορωσικές σχέσεις στους πλέον διαφορετικούς τομείς και κατευθύνσεις, τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο», είπε η Βαλεντίνα Ματβιένκο υποδεχόμενη την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας.

Απαντώντας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι η μεγάλη πλειονότητα του ελληνικού λαού, και ο ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούν ότι η Ρωσία είναι αναπόσπαστο τμήμα της μεγάλης Ευρώπης, από τον Ατλαντικό έως τα Ουράλια, γι' αυτό και τάσσεται υπέρ του να καταβληθεί προσπάθεια ώστε να διατηρηθεί η παράδοση των θερμών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας.
Ακόμη υπογράμμισε ότι Ελλάδα και Ρωσία συνδέονται με παράδοση κοινών αγώνων των λαών μας, κοινών θρησκευτικών πεποιθήσεων, με κοινές πολιτικές και πολιτιστικές ρίζες στη διαδρομή μας.

«Γι' αυτό και θεωρούμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει θετική προοπτική και μέλλον για τους λαούς της Ευρώπης, αν δεν προσπαθήσουμε να οικοδομήσουμε ξανά τη συνεργασία ανάμεσα στους λαούς μας, πράγμα, που θα φέρει και τη σταθερότητα στην ήπειρό μας», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανησυχία Τσίπρα για το Ουκρανικό

Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι η συνάντηση γίνεται σε μια ταραγμένη και κρίσιμη περίοδο για την Ευρώπη και τη Ρωσία και παρουσίασε τον αντιπρόεδρο της Βουλής Γ. Δραγασάκη και τη Ν. Βαλαβάνη, που τον συνοδεύουν και είναι μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου υποστήριξαν την ανάγκη να υπάρχει από την πλευρά της Ε.Ε. μια διαφορετική αντιμετώπιση του Ουκρανικού ζητήματος.

Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, καθώς όπως είπε δημιουργούνται οι προϋποθέσεις μιας νέας διαίρεσης στην καρδιά της Ευρώπης, ένα πισωγύρισμα στις εποχές του Ψυχρού Πολέμου.

Είναι πισωγύρισμα, συνέχισε, να βλέπουμε το φασισμό και τους νεοναζί να μπαίνουν ξανά σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και αυτό να γίνεται αποδεκτό από την Ε.Ε. «Είναι και ένας από τους στόχους της επίσκεψής μας να αναδειχθεί η δυνατότητα μιας διπλωματικής λύσης, θα πρέπει να γίνει η Ουκρανία μια γέφυρα ανάμεσα στην Ε.Ε. και τη Ρωσία και όχι ένα πεδίο ενός νέου διχασμού», δήλωσε κ. Τσίπρας.

Από την πλευρά της η κ. Ματβιένκο δήλωσε πως χάρηκε, «που αναπτύσσεται επιτυχώς η κοινοβουλευτική μας συνεργασία και που υποστηρίζετε προσωπικά την ελληνορωσική συνεργασία», αλλά και γιατί, συνέχισε, υπάρχει ισχυρή υποστήριξη στα δύο Κοινοβούλια υπέρ της ανάπτυξης φιλικών σχέσεων μεταξύ των κρατών μας.
Αντίθετος στις κυρώσεις ο Τσίπρας

Σε δηλώσεις του προς το τηλεοπτικό δίκτυο της ρωσικής Άνω Βουλής ο κ. Τσίπρας είπε αμέσως μετά τη συνάντηση με την κ. Ματβιένκο ότι βρίσκεται στη Ρωσία με τη διπλή ιδιότητα του αρχηγού της ελληνικής αξιωματικής αντιπολίτευσης και του υποψηφίου της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την προεδρία της Κομισιόν, προσκεκλημένος από τη ρωσική Δούμα.

Η συνάντηση αυτή, σύμφωνα με τον ίδιο, γίνεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη και για τις σχέσεις της Ευρώπης με τη Ρωσία. Όλα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία, τόνισε ο κ. Τσίπρας, εγκυμονούν πολύ μεγάλους κινδύνους για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Υποστηρίζουμε, τόνισε, την ειρηνική οδό και τη διπλωματική επίλυση της κρίσης. «Υποστηρίζουμε επίσης μια δημοκρατική εξέλιξη στην Ουκρανία, θεωρούμε ότι ο ουκρανικός λαός θα πρέπει να είναι ο κυρίαρχος, αυτός που θα αποφασίσει με δημοκρατικό τρόπο και με δημοψηφίσματα για το μέλλον του» είπε.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε την αντίθεσή του στην πολιτική των κυρώσεων, εκτιμώντας ότι μόνο ζημιά θα κάνει στην Ευρώπη, «η οποία πυροβολεί τα πόδια της με αυτή τη στρατηγική και ζητάμε να μην υπάρξει καμία πολεμική επιχείρηση ή δραστηριότητα και να ξεκινήσει ο διάλογος και η διπλωματία για την εξεύρεση λύσης».

Συνάντηση Τσίπρα με τον ΥΠΕΞ Ρωσίας

Σημειώνεται ότι την Τρίτη ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ της Ρωσίας Βλαντίμιρ Τιτόφ, τον Α' αντιπρόεδρο της Κάτω Βουλής (Κρατικής Δούμας) και αντιπρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚ της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ιβάν Μέλνικοφ και τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών της Δούμας Αλεξέι Πουσκόφ.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS