Εκεχειρία 12 ωρών στη Λωρίδα της Γάζας

gaza-1

 

Το Ισραήλ και η Χαμάς συμφώνησαν χθες, Παρασκευή βράδυ, σε μια εκεχειρία 12 ωρών στη Λωρίδα της Γάζας, αν και ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δεν κατάφερε να επιτύχει μια πιο μόνιμη εκεχειρία μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών.

Τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο ένας αξιωματούχος της Χαμάς ανακοίνωσε ότι η παλαιστινιακή οργάνωση δέχθηκε να σεβαστεί την εκεχειρία αυτή που ξεκινά σήμερα στις 08:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), έπειτα από 18 ημέρες συγκρούσεων που έχουν προκαλέσει το θάνατο περισσότερων από 900 ανθρώπων, στη μεγάλη πλειονότητά τους Παλαιστινίων.

Λίγο αργότερα, ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε, επίσης ότι θα τηρήσει την 12ωρη εκεχειρία, προειδοποιώντας, όμως ότι θα απαντήσει σε τυχόν επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών ή πολιτών.

Στο μεταξύ, οι διπλωματικές προσπάθειες για την επίτευξη μίας μόνιμης εκεχειρίας αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα στο Παρίσι, όπου στις 11:00 (τοπική ώρα, 12:00 ώρα Ελλάδας) θα πραγματοποιηθεί μία διεθνής συνάντηση για την κατάσταση στη Γάζα στην οποία θα συμμετάσχουν οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Τουρκία και το Κατάρ.

Πάντως, από την ισραηλινή πλευρά, αξιωματούχοι χαρακτήρισαν τους όρους της εκεχειρίας που πρότεινε χθες ο Τζον Κέρι ιδιαίτερα ευνοϊκούς προς τη Χαμάς.

Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι εκτίμησε ότι οι αντιμαχόμενες πλευρές «δεν επέδειξαν επαρκή επιθυμία να διαπραγματευτούν» και να καταλήξουν σε μία συμφωνία.

Εν αναμονή της προσωρινής εκεχειρίας, οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν στη διάρκεια της νύχτας στη βόρεια και τη νότια Λωρίδα της Γάζας. Οκτώ Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και τέσσερα παιδιά, σκοτώθηκαν από μία ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο Χαν Γιουνές.

Πλέον ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων από την έναρξη των ισραηλινών επιχειρήσεων στις 8 Ιουλίου ανέρχεται σε 879, ενώ οι τραυματίες είναι 5.750. Από την πλευρά του Ισραήλ, 35 στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους στη διάρκεια των μαχών, ενώ τρεις πολίτες έχουν σκοτωθεί από τις ρουκέτες που έχει εκτοξεύσει η Χαμάς εναντίον του ισραηλινού εδάφους. Πρόκειται για τις βαρύτερες απώλειες του ισραηλινού στρατού, μετά τον πόλεμο του 2006 εναντίον του λιβανέζικου σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ.

Οι συγκρούσεις στη Γάζα έχουν επιπτώσεις και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Στη διάρκεια της χθεσινής «ημέρας οργής», την οποία είχαν κηρύξει οι κυριότερες παλαιστινιακές οργανώσεις, για να διαμαρτυρηθούν για την ισραηλινή στρατιωτική επέμβαση στη Γάζα, τουλάχιστον 8 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν.

Το Ισραήλ είναι, επίσης, αντιμέτωπο με διεθνείς επικρίσεις για τις μεγάλες απώλειες ζωών αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και κυρίως παιδιών.

Η Unicef έκανε λόγο χθες Παρασκευή για «τουλάχιστον 192» παιδιά που έχουν χάσει τη ζωή τους κατά την επέμβαση του ισραηλινού στρατού στη Γάζα.

Εξάλλου, σύμφωνα με την UNRWA, 160.000 πρόσφυγες έχουν αναζητήσει καταφύγιο στις εγκαταστάσεις της, δηλαδή το 10% το πληθυσμού του παλαιστινιακού θύλακα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ 18|04|24 17:22

Cupra Leon e-TSI 150 PS ... Με σπορ DNA [test]

 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ