Ερντογάν: «Παλιά ή νέα Τουρκία» το εκλογικό δίλημμα

erdogan-1

Οι πολίτες καλούνται στις προεδρικές εκλογές της 10ης Αυγούστου να επιλέξουν ανάμεσα στην "παλιά Τουρκία" και τη "νέα Τουρκία", δήλωσε ο πρωθυπουργός και υποψήφιος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. "Στις 10 Αυγούστου θα πάτε στις κάλπες και θα λάβετε μία ιστορική απόφαση. Θα επιλέξετε ή την παλιά Τουρκία ή τη νέα Τουρκία,", είπε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας σε μια προεκλογική συγκέντρωση στα Άδανα .

"Στην παλιά Τουρκία υπήρχαν ατασθαλίες, δολιοφθορές και απαγορεύσεις. Υπήρχε κηδεμονία, υπήρχαν σπείρες και μαφία κι επικρατούσε χάος. Επικρατούσαν κρίσεις. Με μεγάλη προσπάθεια τα τελευταία 12 χρόνια, καταφέραμε να τα αλλάξουμε όλα αυτά. Στη νέα Τουρκία υπάρχει πλέον ευημερία και αδελφοσύνη», είπε.

Αναφερόμενος στην αντιπολίτευση, που έχει κοινό υποψήφιο τον Εκμελεντίν Ιχσάνογλου, ο Τούρκος πρωθυπουργός σχολίασε: "Όσοι νοσταλγούν την παλιά Τουρκία έχουν συνασπιστεί εναντίον μας. Σε αυτόν τον συνασπισμό συμμετέχει και η Πενσιλβανία". Ο Ερντογάν προφανώς αναφερόμενος στον αυτοεξόριστο μουσουλμάνο διανοητή Φετουλάχ Γκιουλέν, ηγέτη του κινήματος Χιζμέτ, και τους οπαδούς του στην Τουρκία. «Δε γνωρίζω αν τα αδέλφια μας από το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) θα συμφωνήσουν μ' αυτόν τον συνασπισμό», είπε ακόμη ο Ερντογάν.

Ο κ. Ερντογάν εξαγγέλλει ως στόχους της προεδρίας του , εφόσον εκλεγεί:
* Να ψηφιστεί νέο Σύνταγμα, "που θα κατοχυρώνει το συναίσθημα ασφάλειας του Έθνους και θα ενσωματώνει κάθε είδους εθνική και θρησκευτική διαφορετικότητα".
* Τη συνέχιση της διαδικασία διευθέτησης του Κουρδικού.
* Την προώθηση ενός κράτος δικαίου που δεν θα επιτρέπει δημιουργία "παράλληλων δομών" που θα εκμεταλλεύονται την θρησκεία .
* Μια δικαστική εξουσία που θα εμπνέει εμπιστοσύνη και θα προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών.
* Το τέλος της περιόδου των "κηδεμονιών" (των στρατιωτικών πραξικοπημάτων).
* Τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων ένταξης στην ΕΕ, με την ολοκλήρωση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.
* Την άνοδο της Τουρκίας ώστε να φθάσει τις δέκα πρώτες πιο οικονομικά αναπτυγμένες χώρες του κόσμου μέχρι το 2023, όταν θα έχουν συμπληρωθεί εκατό έτη από ιδρύσεως της Τουρκικής Δημοκρατίας (1923-2023). Σήμερα η Τουρκία είναι η 17η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και συμμετέχει στην Ομάδα των 20 (G20).
Οι δημοσκοπήσεις μέχρι στιγμής κατατείνουν σε μια άνετη νίκη του Ερντογάν από τον πρώτο γύρο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ