Η Ρωσία απειλεί να «κόψει» το αέριο στην Ουκρανία από τις 3 Ιουνίου

rosia-oukrania-aerio

Οι ανησυχίες της Ευρώπης ολοένα και πληθαίνουν για την πιθανότητα διακοπής της παροχής αερίου προς την Ουκρανία, μετά από απαίτηση της Μόσχας για προπληρωμή του. H Ρωσία απειλεί ότι θα σταματήσει να τροφοδοτεί με φυσικό αέριο την Ουκρανία και μάλιστα πολύ σύντομα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πλέον, η Μόσχα ζητάει προπληρωμές από το Κίεβο προκειμένου να συνεχίσει να προμηθεύεται φυσικό αέριο. Η Μόσχα διαμηνύει οτι ο λόγος που απειλεί την Ουκρανία για κόψιμο αερίου είναι τα μέχρι σήμερα διογκωμένα χρέη της Ουκρανίας στη Ρωσία.

Σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο, στις 3 Ιουνίου απειλούν οι Ρώσοι να κλείσουν τη ροή φυσικού αερίου. Από την άλλη, η Ουκρανία αρνείται κατηγορηματικά να πληρώσει και ζητάει από τη Ρωσία να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μαζί της, τόσο για ρύθμιση των χρεών, όσο και για τις μελλοντικές ενεργειακές σχέσεις τους.

Υπενθυμίζεται ότι τα αποθέματα της Gazprom καλύπτουν το 30% της ζήτησης της Ευρώπης, ο δε μισός όγκος περνάει μέσα από την Ουκρανία.

Οι ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ουκρανία τη Δευτέρα, πάντως, ήταν σταθερές, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της κρατικής ρωσικής εταιρείας αερίου Gazprom.

Πριν από μερικές μέρες η Gazprom εξέδωσε μια ανακοίνωση που έλεγε ότι οι ουκρανικές πληρωμές για το αέριο του Απριλίου ήταν ελλειμματικές κι ότι το συνολικό ουκρανικό χρέος προς τη Ρωσία αγγίζει τα 3,51 δισεκατομμύρια δολάρια.

Επιπτώσεις για την Ευρώπη και για την Ελλάδα

Οι επιπτώσεις για την Ευρώπη σε μια ενδεχόμενη διακοπή της ροής του αερίου μέσω της Ουκρανίας είναι ποικίλες και αφορούν στις χώρες τις νοτιοανατολικής Ευρώπης και ιδιαίτερα τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, δηλαδή την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχία που θα υποστούν επίσης συνέπειες, τέλος ενδέχεται να αντιμετοπίσει πρόβλημα και η Ιταλία.Η Ελλάδα καλύπτει το 65% των αναγκών της σε φυσικό αέριο από την Gazprom, το οποίο διέρχεται μέσω του συστήματος αγωγών της Ουκρανίας και συγκαταλέγεται επίσης μέσα στις χώρες που θα επηρεαστούν, αυτό σημαίνει ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα αυξηθεί σημαντικά και το κόστος προμήθειας φυσικού αερίου.

Πηγή: iefimerida.gr

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ