Λιβύη: 79 οι νεκροί από τις ταραχές στη χώρα

LIVYH

Ο επικεφαλής μιας παραστρατιωτικής ομάδας στη Λιβύη δήλωσε αποφασισμένος να συνεχίσει τις επιχειρήσεις του εναντίον των ισλαμιστικών ομάδων στη Βεγγάζη, όμως οι αρχές της χώρας χαρακτήρισαν τις ενέργειές του απόπειρα πραξικοπήματος. Από τις συγκρούσεις της Παρασκευής στη Βεγγάζη, στην ανατολική Λιβύη, έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 79 άνθρωποι και 141 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με νέο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα χθες το βράδυ το υπουργείο Υγείας της χώρας.
Ο Χαλίφα Χάφταρ, στρατηγός εν αποστρατεία ο οποίος είχε πάρει μέρος στην εξέγερση εναντίον του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, εξαπέλυσε την Παρασκευή το πρωί μία επιχείρηση εναντίον ομάδων τις οποίες αποκάλεσε «τρομοκρατικές» στη Βεγγάζη, προπύργιο πολλών ένοπλων ισλαμιστικών πολιτοφυλακών.
Απόπειρα πραξικοπήματος καταγγέλλει το Κογκρέσο
Η Τρίπολη χαρακτήρισε την επιχείρηση «μια δράση εκτός της κρατικής νομιμότητας και πραξικόπημα», σύμφωνα με ανακοίνωση που διάβασε ο πρόεδρος του Γενικού Εθνικού Κογκρέσου (κοινοβούλιο) Νούρι Αμπού Σάχμεϊν.
«Όλοι όσοι συμμετείχαν σε αυτή την απόπειρα πραξικοπήματος θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη», προειδοποίησε.
Μάχομαι κατά των τρομοκρατών ισχυρίζεται ο Χάφταρ
Ο Χάφταρ απέρριψε τις κατηγορίες.
«Η επιχείρησή μας δεν είναι πραξικόπημα, στόχος μας δεν είναι να πάρουμε την εξουσία», δήλωσε στους δημοσιογράφους. «Η επιχείρηση αυτή έχει έναν συγκεκριμένο στόχο, ο οποίος είναι να εξαλειφθεί η τρομοκρατία» στη Λιβύη, πρόσθεσε.
Ο Χάφταρ, που εμφανίζεται ως επικεφαλής «του εθνικού στρατού» φαίνεται να δρα με δική του πρωτοβουλία. Εξάλλου πολλοί αξιωματικοί και μονάδες του στρατού προσχώρησαν στις δυνάμεις του, ενώ έχει υποστήριξη και από επιθετικά ελικόπτερα και αεροσκάφη.
Ο τακτικός στρατός, ο οποίος δεν είναι ακόμη επιχειρησιακός τρία χρόνια μετά την εξέγερση, διέψευσε οποιαδήποτε εμπλοκή στις συγκρούσεις.
«Η επιχείρηση θα συνεχιστεί έως ότου η Βεγγάζη καθαρίσει από τους τρομοκράτες», υπογράμμισε ο Χάφταρ.
Ένας εκπρόσωπος της δύναμής του, ο συνταγματάρχης Μοχάμεντ Χιτζάζι, ζήτησε με ανακοίνωσή του από τους κατοίκους των συνοικιών Γκουεουέρσα και Σίντι Φραντζ να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους, χωρίς όμως να διευκρινίσει αν επίκειται μια νέα επίθεση σε αυτές τις περιοχές που θεωρούνται προπύργια των ισλαμιστών.
Νέα αεροπορική επίθεση χθες στη Βεγγάζη
Το Σάββατο η κατάσταση στη Βεγγάζη ήταν ήρεμη ως αργά το απόγευμα, όταν ένα αεροπλάνο εξαπέλυσε μια επίθεση εναντίον ομάδας ισλαμιστών πρώην ανταρτών στα βορειοδυτικά, χωρίς να υπάρξουν θύματα, σύμφωνα με έναν από τους πρώην αντάρτες.
Η επίθεση αυτή πραγματοποιήθηκε παρά την απόφαση του τακτικού στρατού το Σάββατο να κηρύξει ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού πάνω από τη Βεγγάζη και την ευρύτερη περιοχή και την απειλή ότι θα καταρρίψει οποιοδήποτε στρατιωτικό αεροσκάφος την παραβιάσει.
Παρόλα αυτά δεν είναι ξεκάθαρο αν ο στρατός διαθέτει τα απαραίτητα μέσα για να επιβάλει τον σεβασμό της ζώνης αυτής.
Ποιος είναι ο Χαλίφα Χάφταρ
Ο Χάφταρ, που κατάγεται από την ανατολική Λιβύη, αυτομόλησε από τον στρατό του Καντάφι στα τέλη της δεκαετίας του '80 και έφυγε από τη χώρα. Έζησε για περίπου 20 χρόνια στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ και επέστρεψε το 2011, όταν ξέσπασε η επανάσταση.
Σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Ίντερνετ τον Φεβρουάριο ο Χάφταρ, που εμφανίστηκε ντυμένος με στρατιωτική στολή, ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει «πρωτοβουλία» προβλέποντας την ανατροπή των μεταβατικών αρχών της χώρας. Είχε ζητήσει μάλιστα να σχηματιστεί μια επιτροπή που θα κυβερνά τη χώρα μέχρι τη διεξαγωγή νέων εκλογών. Η δήλωση αυτή, που επιδέχεται πολλών ερμηνειών, θεωρήθηκε από ορισμένους αξιωματούχους ως απόπειρα πραξικοπήματος.
Οι αντιδράσεις του πληθυσμού στην επιχείρηση του απόστρατου
Παρατηρητές εκτιμούν ότι ενδέχεται να είναι προοίμιο ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος και ότι στόχος του Χάφταρ είναι να αναλάβει την εξουσία.
Όμως κάποιοι Λίβυοι βλέπουν σε αυτόν έναν ισχυρό άνδρα ο οποίος θα μπορούσε τελικά να εκδιώξει τις εξτρεμιστικές ομάδες από τη χώρα, αντίθετα από τις μεταβατικές αρχές που έχουν αποδυναμωθεί και βρίσκονται υπό την επιρροή των ισλαμιστών.
Έπειτα από ένα κύμα δολοφονιών και επιθέσεων εναντίον του στρατού στην ανατολική Λιβύη, φυλές και στρατιωτικοί έχουν συνταχθεί με τη δύναμη του Χάφταρ, την οποία υποστηρίζουν επίσης οι αυτονομιστές αντάρτες που έχουν αποκλείσει εδώ και μήνες τις πετρελαιοπηγές της περιοχή.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS