Ο ιδιοκτήτης του μοιραίου ορυχείου «κολλητός» του Ερντογάν –καυχιόταν για τις περικοπές

idioktitisorixeiouready

Ο Αλπ Γκιουρκάν , φημολογείται ότι είναι «κολλητός» του Ερντογάν , καυχιόταν για τις δραστικές περικοπές στο ορυχείο Σομά του οποίοι είναι ιδιοκτήτης και τώρα βρίσκεται στο επίκεντρο των αντιδράσεων σε βάρος του μετά το φοβερό δυστύχημα με τους εκατοντάδες νεκρούς.

Από πετυχημένος επιχειρηματίας που εμφανιζόταν ως χθες, τώρα οι συγγενείς των θυμάτων και συνδικαλιστές τον χαρακτηρίζουν στυγνό δολοφόνο, ο οποίος θυσίασε την ασφάλεια στο βωμό του κέρδους.

Ο Aλπ Γκιουρκάν, απέκτησε το ανθρακωρυχείο της Σομά στο πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων προσθέτοντάς το στον όμιλό του, την Soma Holding. Το 2012 δήλωνε περήφανα στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet, ότι η εταιρεία είχε καταφέρει να μειώσει το κόστος παραγωγής στο ορυχείο κατά 90%!


Συγκεκριμένα, από τα $130-140 ανά τόνο, όταν ανήκε στο τουρκικό κράτος, σε $23,8 ανά τόνο, «χάρη στις μεθόδους του ιδιωτικού τομέα» όπως είχε πει χαρακτηριστικά. Στην ερώτηση αν η εταιρία είχε κέρδος από αυτή τη δραματική περικοπή, ο Γκιουρκάν απάντησε ωμά: «Φυσικά. Καμία ιδιωτική εταιρία δεν θα έμπαινε σε αυτό τον τομέα αν δεν ήταν να βγάλει κέρδη».


Η εταιρεία δραστηριοποιούνταν στο συγκεκριμένο ορυχείο από το 1984 ωστόσο αναπτύχθηκε ακόμα περισσότερο όταν η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να παραχωρήσει όλα τα δικαιώματα εξόρυξης άνθρακα στον ιδιωτικό τομέα, μια κίνηση που σύμφωνα με τον Gürkan έκανε τον κλάδο εξόρυξης άνθρακα ακόμα πιο επικερδή.

Ο Αλπ Γκιουρκάν καυχιόταν για το μέγεθος και την οικονομική επιτυχία της εταιρίας του. Ελεγε ότι η Soma Holding απασχολεί 6.000 άτομα και ότι μόνο από το ορυχείο της Σομά γινόταν εξόρυξη 6 εκατομμυρίων τόνων άνθρακα το χρόνο.
Η εταιρία δραστηριοποιείται επίσης στις επαρχίες της Μαύρης Θάλασσας, στη δυτική επαρχία της Μανίσα, αλλά και στην περιοχή της Μερσίν στα νότια της χώρας.

Η χθεσινή έκρηξη όμως δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για τον τρόπο που κατάφερε η μεγαλύτερη εξορυκτική εταιρεία στην Τουρκία να μειώσει το λειτουργικό κόστος του ορυχείου, ενώ θα προκαλέσει άλλο ένα σημαντικό πλήγμα και στην τουρκική κυβέρνηση και στον Τούρκο πρωθυπουργό, Ταγίπ Ερντογάν, λόγω των φημολογούμενων σχέσεών του με τον επιχειρηματία.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα, η τουρκική αντιπολίτευση είχε ζητήσει να διερευνηθεί το ζήτημα της ασφάλειας στα ορυχεία και ειδικά στην Σομά, αλλά η κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ