ΟΗΕ:Πρωτόκολλο κατά των βιασμών σε καιρό πολέμου

agelinajoliready

Έπειτα από τέσσερις ημέρες συνεδριάσεων, συζητήσεων και μαρτυριών, συχνά σοκαριστικών, ολοκληρώθηκε την Παρασκευή στο Λονδίνο η πιο φιλόδοξη διάσκεψη του ΟΗΕ που έχει διοργανωθεί ως τώρα με θέμα τον βιασμό ως όπλο πολέμου με την κατάρτιση ενός πρωτοκόλλου που έχει στόχο να τερματιστεί η ατιμωρησία των δραστών των εγκλημάτων αυτών, ακόμη κι αν η εφαρμογή του στο πεδίο παραμένει ιδιαίτερα περίπλοκη.
Πρέσβειρα καλής θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) η Αντζελίνα Τζολί συνοδευόμενη από τον σύντροφό της επίσης σταρ του Χόλιγουντ Μπραντ Πιτ δήλωσε ότι έκανε τα πάντα ώστε «να βγει από τη σκιά» ένα θέμα για το οποίο μάχεται εδώ και χρόνια.
«Δεν θα εξαλείψουμε αυτό το κακό από τη μία ημέρα στην άλλη, αυτή δεν είναι παρά η αρχή, αλλά γνωρίζουμε ακριβώς τι πρέπει να κάνουμε στο εξής», υπογράμμισε η ηθοποιός.
Νωρίτερα , η Αντζελίνα Τζολί δεν μπόρεσε να κρατήσει τα δάκρυα της στο άκουσμα της συγκλονιστικής μαρτυρίας της Νίνα Ναμαντάμου, μιας μητέρας της οποίας η 25χρονη κόρη της είχε πέσει θύμα επίθεσης και βιασμού από συμμορία ανδρών στο Κονγκό, λίγα μόλις μέτρα μόλις από το σπίτι της

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ζήτησε μιλώντας ενώπιον των εκπροσώπων 123 χωρών «να εξοριστεί στον Μεσαίωνα και τα βιβλία της ιστορίας» το «απερίγραπτο έγκλημα» των σεξουαλικών κακοποιήσεων σε καιρό πολέμου.
Στη μακρά ομιλία του ο Κέρι παρέπεμψε στο πρωτόκολλο που καταρτίστηκε έπειτα από πρωτοβουλία του βρετανού υπουργού Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ και της Αμερικανίδας ηθοποιού Αντζελίνα Τζολί.
Το πρωτόκολλο, ένα κείμενο 146 σελίδων που μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και δόθηκε στη δημοσιότητα ήδη από την Τετάρτη, καθορίζει τα διεθνή κριτήρια για να χαρακτηριστεί η σεξουαλική κακοποίηση έγκλημα. Έχει επίσης στόχο να εναρμονίσει τον τρόπο έρευνας και συγκέντρωσης πληροφοριών για τα εγκλήματα αυτά στο πεδίο.
Η Τζολί, κατήγγειλε πως «ο αριθμός των καταδικών για βιασμούς σε εμπόλεμες ζώνες είναι μηδαμινός».
Για παράδειγμα, μόλις εξήντα άνθρωποι προσήχθησαν στη δικαιοσύνη στη Βοσνία, όπου εκτιμάται ότι ο αριθμός των γυναικών που βιάστηκαν στη διάρκεια του πολέμου στην αρχή της δεκαετίας του 1990 ήταν 20.000 με 50.000.
Στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, όπου 36 γυναίκες και κορίτσια βιάζονται καθημερινά, την Κολομβία, το Αφγανιστάν και σε πολλές άλλες χώρες συναντώνται οι ίδιες δυσκολίες στην προσπάθεια να εντοπιστούν και να δικαστούν οι δράστες.
Εξάλλου στη διάρκεια της διάσκεψης αυτής η Βρετανία και οι ΗΠΑ δεσμεύθηκαν να προσφέρουν επιπλέον πόρους για την καταπολέμηση των σεξουαλικών εγκλημάτων σε καιρό πολέμου.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ