Ουγκάντα:Το Συνταγματικό Δικαστήριο ακύρωσε σκληρό νόμο κατά των ομοφυλόφιλων

ougandgayready

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ουγκάντας ακύρωσε σήμερα, για τεχνικούς λόγους, τον νόμο που επέβαλε ακόμη σκληρότερες ποινές στους ομοφυλόφιλους και είχε προκαλέσει αντιδράσεις παγκοσμίως, γεγονός που θεωρείται σημαντική νίκη για τους ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, όπου πάντως το σεξ μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου παραμένει ποινικά κολάσιμη πράξη.
Οι δικαστές του ανωτάτου δικαστηρίου έκριναν ότι η νομοθετική διαδικασία ήταν άκυρη επειδή κατά την ψηφοφορία που έγινε στο κοινοβούλιο για την έγκριση του νομοσχεδίου δεν υπήρχε απαρτία, όπως απαιτείται από το Σύνταγμα.
"Η έγκριση του νόμου την 20ή Δεκεμβρίου 2013 χωρίς απαρτία στο κοινοβούλιο" αντίκειται σε πολλά άρθρα του Συντάγματος, δεν σέβεται την κοινοβουλευτική διαδικασία και επομένως "είναι άκυρη και ουδέποτε γενομένη", δήλωσε ο πρόεδρος του Δικαστηρίου Στίβεν Καβούμα.
Οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις παραμένουν παράνομες στην Ουγκάντα εδώ και μισό αιώνα. Ο νέος νόμος ωστόσο ποινικοποιούσε την "προώθηση της ομοφυλοφιλίας" και καθιστούσε υποχρεωτικό να καταγγέλλονται οι ομοφυλόφιλοι από τους πολίτες. Μεταξύ άλλων τιμωρούσε ακόμη και με ισόβια κάθειρξη τους φορείς του HIV που διατηρούν ομοφυλοφιλικές σχέσεις. Λόγω της διεθνούς κατακραυγής, πολλές χώρες και οργανώσεις που στήριζαν οικονομικά την Ουγκάντα ακύρωσαν τη βοήθεια που παρείχαν στη χώρα.
Η ακύρωση του συγκεκριμένου νόμου χαιρετίστηκε στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης από ακτιβιστές που αγωνίζονται για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων. "Τελική απόφαση: σήμερα, δεν είμαι πλέον εγκληματίας. Γράψαμε ιστορία για τις επόμενες γενιές" έγραψε χαρακτηριστικά η Ζακλίν Κάσα.
"Το δυσκολότερο έργο, να διασφαλίσουμε την ίση αντιμετώπιση όλων των Ουγκαντέζων, δεν έχει ολοκληρωθεί", είπε από την πλευρά του ο δικηγόρος Νίκολας Οπίγιο που εκπροσωπούσε στο δικαστήριο οκτώ ιδιώτες και δύο μη κυβερνητικές οργανώσεις που είχαν προσφύγει κατά του νόμου.
Οι δικαστές δεν έκριναν το περιεχόμενο του νόμου καθώς είχαν αποφασίσει να εξετάσουν αρχικά και να αποφανθούν για το "τεχνικό" ζήτημα της απαρτίας στο κοινοβούλιο κατά την ψήφισή του.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS