Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Σερβία

servia-vroxi-1705

Η Σερβία συνεχίζει να μάχεται με τις πλημμύρες παρά το γεγονός ότι οι καιρικές συνθήκες βελτιώθηκαν και σταμάτησε η βροχόπτωση. Η πόλη Ομπρένοβατς που έχει 24.000 κατοίκους και βρίσκεται 32 χιλιόμετρα δυτικά του Βελιγραδίου βρίσκεται ήδη κάτω από το νερό. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Σέρβου πρωθυπουργού Αλεξάνταρ Βούτσιτς που ανέφερε ότι «στο κέντρο της πόλης Ομπρένοβατς το νερό έφτασε μέχρι τον τέταρτο όροφο των πολυκατοικιών».

Αυτή τη στιγμή καταβάλλονται προσπάθειες για να σωθούν οι πόλεις Σάμπατς, Μπάριτς και Σρέμσκα Μίτροβιτσα οι οποίες απειλούνται από τα νερά του ποταμού Σάβα που υπερχείλισε σε πολλά σημεία. Η στάθμη των υδάτων στον ποταμό Σάβα ξεπέρασε κατά 6,5 μέτρα το όριο ασφαλείας, κάτι που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ. Από χθες βράδυ ο στρατός, η πυροσβεστική, η αστυνομία και χιλιάδες πολίτες από ολόκληρη τη Σερβία, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της κυβέρνησης, προσπαθούν με αναχώματα από τσουβάλια με άμμο να συγκρατήσουν το νερό στην κοίτη του ποταμού.

Ο πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς και όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης συμμετέχουν ενεργά στις επιχειρήσεις. Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς από χθες βράδυ βρίσκεται στο Σάμπατς και βοηθάει στην εκκένωση του πληθυσμού. Δεκάδες χιλιάδες πολίτες από τις πόλεις που απειλούνται φιλοξενούνται σε καταυλισμούς στο Βελιγράδι και σε περιοχές που δεν επλήγησαν από τις πλημμύρες. Η κυβέρνηση της Σερβίας απηύθυνε έκκληση σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες για βοήθεια σε ανθρώπινο δυναμικό, αντλίες νερού, βάρκες και τρόφιμα. Στη Σερβία ήδη βρίσκονται σωστικά συνεργεία από τη Ρωσία, τη Σλοβενία, το Ισραήλ, τη Βουλγαρία, το Μαυροβούνιο, την ΠΓΔΜ, ενώ αναμένεται να φτάσουν ειδικές ομάδες διάσωσης από την Αυστρία και τη Γερμανία. Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός της Σερβίας, είναι επείγουσα ανάγκη τα σωστικά συνεργεία να φτάσουν όσο το δυνατό πιο σύντομα στους αποκλεισμένους οι οποίοι βρίσκονται στο όριο της αντοχής, χωρίς πόσιμο νερό και τροφή. Ο κ. Βούτσιτς ανέφερε ότι υπάρχουν νεκροί και εξέφρασε φόβους ότι ο αριθμός τους θα αυξηθεί δραματικά, αν δεν φτάσουν σύντομα τα σωστικά συνεργεία σε όλες τις περιοχές που πλημμύρισαν. Ο πρωθυπουργός της Σερβίας αρνήθηκε να ανακοινώσει πόσοι θάνατοι από τις πλημμύρες έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής, δηλώνοντας ότι οι αρχές δεν θα προβούν σε καμία ανακοίνωση όσο διαρκούν οι επιχειρήσεις διάσωσης και μέχρι να υπάρξει πλήρης εικόνα της κατάστασης. Πολλές περιοχές που πλημμύρισαν στη δυτική Σερβία από προχθές δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, αφού η δημόσια επιχείρηση ηλεκτροδότησης διέκοψε την παροχή για λόγους ασφάλειας. Επίσης, μία μονάδα του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας «Νίκολα Τέσλα» στο Ομπρένοβατς πλημμύρισε και τέθηκε εκτός λειτουργίας.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ 18|04|24 17:22

Cupra Leon e-TSI 150 PS ... Με σπορ DNA [test]

 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ