Τηλεφωνική συνομιλία Ομπάμα-Πούτιν για την Ουκρανία

obama-putin

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την ανησυχία του στον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν σήμερα για την αυξανόμενη υποστήριξη που, όπως είπε, προσφέρει η Μόσχα στους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Οι δύο ηγέτες, ανέφερε η ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας, συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας ανάμεσά τους.

Αυτή ήταν η πρώτη συνομιλία ανάμεσα στους δύο ηγέτες από την 17η Ιουλίου, όταν καταρρίφθηκε το αεροσκάφος Boeing 777 της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θεωρεί ότι το επιβατικό αεροσκάφος αυτό καταρρίφθηκε από έναν αντιαεροπορικό πύραυλο που εκτόξευσαν οι φιλορώσοι αυτονομιστές.

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ κλιμάκωσαν την πίεση στη Ρωσία αυτή την εβδομάδα επιβάλλοντας νέες κυρώσεις. «Ο πρόεδρος (Ομπάμα) επανέλαβε τις βαθιές του ανησυχίες γα την αυξημένη υποστήριξη της Ρωσίας στους αυτονομιστές στην Ουκρανία», αναφέρεται σε μια ανακοίνωση του Λευκού Οίκου σχετικά με τη συνομιλία. «Ο (αμερικανός) πρόεδρος επέμεινε στην προτίμησή του για μια διπλωματική επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία», προστίθεται.

Ακόμη, ο Ομπάμα αναφέρθηκε στις ανησυχίες του για αυτή που η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι υπήρξε μια παραβίαση από τη Ρωσία της Συνθήκης για τα Πυρηνικά Όπλα Μέσου Βεληνεκούς (INF) του 1987.

Μια ανακοίνωση του Κρεμλίνου για την ίδια συνομιλία αναφέρει πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε στον Ομπάμα πως η Μόσχα θεωρεί τις νέες κυρώσεις οι οποίες επεβλήθησαν λόγω της κρίσης στην Ουκρανία είναι αντιπαραγωγικές και ότι η «τρέχουσα κατάσταση» δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα καμιάς από τις δύο χώρες.

Η ανακοίνωση της ρωσικής προεδρίας που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη συνομιλία των δύο ηγετών αναφέρει πως εξακολουθούν να καταγράφονται «σημαντικές διαφορές», αλλά και δύο επέμειναν εμφατικά στη σημασία που αποδίδουν στο να κηρυχθεί μια «άμεση και παρατεταμένη κατάπαυση του πυρός» στην ανατολική Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ