Το Ισραήλ «έσπασε» την εκεχειρεία και βομβάρδισε αγορά...

gazamarketready

«Έσπασε» το Ισραήλ την τετράωρη εκεχειρία τη Λωρίδα της Γάζας και βομβάρδισε αγορά της περιοχής, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 15 άνθρωποι και να τραυματιστούν τουλάχιστον άλλοι 150.
Πλέον ο σημερινός απολογισμός των νεκρών Παλαιστινίων φτάνει τους 67. Συνολικά 1.296 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους και 7.200 έχουν τραυματιστεί από την έναρξη της επιχείρησης στις 8 Ιουλίου. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τα τρία τέταρτα των νεκρών Παλαιστινίων είναι άμαχοι.

Από την πλευρά του το Ισραήλ έχει χάσει 53 στρατιώτες. Πρόκειται για τον βαρύτερο απολογισμό του ισραηλινού στρατού μετά τον πόλεμο του 2006 εναντίον του λιβανέζικου σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ. Επίσης τρεις πολίτες, δύο Ισραηλινοί και ένας Ταϊβανέζος, έχουν σκοτωθεί από τις ρουκέτες που έχει εκτοξεύσει η Χαμάς εναντίον του ισραηλινού εδάφους.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από εκπροσώπους του υπουργείου Υγείας της Λωρίδας της Γάζας, η νέα αιματοχυσία σήμερα Τετάρτη είχε ως τραγική συνέπεια το θάνατο τουλάχιστον 15 ανθρώπων και τον τραυματισμό 150.

Παρόλα αυτά, ένας γιατρός που εργάζεται στη Γάζα ενημέρωσε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter ότι οι νεκροί είναι 17, ανάμεσα τους πολλά παιδιά, ένας δημοσιογράφος και δύο μέλη της Πολιτικής Άμυνας της Παλαιστίνης.

Την πληροφορία για το θάνατο δημοσιογράφου επιβεβαίωσε ο ανταποκριτής του ABC, Τζον Γουίλιαμς, σύμφωνα με τον οποίο ο φωτορεπόρτερ που έχασε τη ζωή του είναι ο Παλαιστίνιος Ραμί Ραγιάν.
Όπως μεταδίδουν τα διεθνή δίκτυα, η επίθεση σημειώθηκε σε πολυσύχναστη αγορά στην περιοχή Σατζάγια που είχε πληγεί προ ημερών από ισραηλινά πυρά.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του υπουργείου Υγείας, Ασράφ αλ-Κίντρα, η αγορά είχε γεμίσει με κόσμο καθώς οι κάτοικοι πίστευαν ότι θα ίσχυε η τετράωρη ανθρωπιστική εκεχειρία που είχε συμφωνηθεί.
Στο μεταξύ, ο Παλαιστινιακός Ερυθρός Σταυρός δεν έχει επιβεβαιώσει τον ακριβή αριθμό των θυμάτων, ενώ προς το παρόν δεν υπάρχει ενημέρωση από τον ισραηλινό στρατό.

Λίγη ώρα αργότερα μέσω του τηλεοπτικού σταθμού Al Aqsa εκπρόσωπος της ισλαμιστικής οργάνωσης, δήλωσε πως η Χαμάς «θα απαντήσει με βία στη σφαγή του Ισραήλ στην αγορά Σατζάγια».
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τους Times of Israel εντοπίστηκε ένα ακόμα τούνελ της Χαμάς αυτή τη φορά σε μικρή κλινική του ΟΗΕ κοντά στην περιοχή Χαν Γιουνίς.
Παρά την προσπάθεια των ανδρών του στρατού να καταστρέψουν την υπόγεια σήραγγα με προσοχή, τα εκρηκτικά που εντοπίστηκαν στο εσωτερικό της πυροδοτήθηκαν με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις στρατιώτες των Δυνάμεων Άμυνας του Ισραήλ.
Νωρίτερα, εκπρόσωπος της Χαμάς είχε χαρακτηρίσει την 4ωρη εκεχειρία «ανούσια». Όπως είπε ο Σάμι Αμπού Ζούχρι, το παράθυρο ηρεμίας που το Ισραήλ ανακοίνωσε «δεν έχει καμία αξία γιατί εξαιρεί τις περιοχές γύρω από το σύνορα, επομένως δε θα έχουμε τη δυνατότητα να μεταφέρουμε τους τραυματίες έξω από αυτές τις περιοχές».

Σύμφωνα με το ίδιο το Ισραήλ και τους εκπροσώπους του υπουργείου Άμυνας, βρίσκονται σε εξέλιξη επιχειρήσεις στο έδαφος της Γάζας και οι στρατιώτες του χρειάζονται συνεχή αεροπορική υποστήριξη.
Όσο για την κατάπαυση του πυρός, το Ισραήλ υποστηρίζει ότι την τηρεί, αλλά όχι παντού.

Υπό κανονικές συνθήκες, η εκεχειρία για ανθρωπιστικούς λόγους θα έπρεπε να είχε διαρκέσει από τις 15:00 έως τις 19:00 (ώρα Ελλάδος).
Νωρίτερα, την έντονη αντίδραση του ΟΗΕ είχε προκαλέσει ο χθεσινοβραδινός βομβαρδισμός ενός σχολείου του οργανισμού στη Λωρίδα της Γάζας, όπου βρήκαν το θάνατο 16 άνθρωποι. Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) κατήγγειλε τον ισραηλινό στρατό για «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

«Καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο αυτή την κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τις ισραηλινές δυνάμεις», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πιερ Κρέενμπιλ, ο επικεφαλής της UNRWA. «Ζητώ από τη διεθνή κοινότητα να δεσμευθεί σε μια πολιτική δράση ώστε να τερματιστεί άμεσα η σφαγή που διαπράττεται», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Την προηγούμενη νύχτα παιδιά σκοτώθηκαν την ώρα που κοιμόντουσαν πλάι στους γονείς τους στο πάτωμα μιας σχολικής αίθουσας σε ένα καταφύγιο στη Γάζα που έχει χαρακτηριστεί ως τέτοιο. Είναι μια προσβολή για κάθε έναν από εμάς, μια αιτία διεθνούς ντροπής», υπογράμμισε ο Κρέενμπιλ.
«Μεταβήκαμε στο σημείο και συγκεντρώσαμε αποδείξεις. Αναλύσαμε τα συντρίμμια, τους κρατήρες και τις άλλες ζημιές. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, το ισραηλινό πυροβολικό είναι αυτό που έπληξε το σχολείο μας όπου 3.300 άνθρωποι έχουν βρει καταφύγιο», συνέχισε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

«Είναι πολύ νωρίς για να δώσουμε έναν οριστικό απολογισμό των θυμάτων, όμως γνωρίζουμε ότι πολλοί πολίτες σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν, περιλαμβανομένων γυναικών και παιδιών καθώς και ενός φύλακα της UNRWA που προσπάθησε να προστατεύσει το σχολείο», υπογράμμισε ο Κρέενμπιλ.
«Πρόκειται για ανθρώπους από τους οποίους ο ισραηλινός στρατός είχε ζητήσει να φύγουν από τα σπίτια τους», είπε.

«Η συγκεκριμένη τοποθεσία του σχολείου και το γεγονός ότι σε αυτό βρίσκονται χιλιάδες εκτοπισμένοι είναι πληροφορίες που δόθηκαν 17 φορές στον ισραηλινό στρατό ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλειά τους, η τελευταία φορά ήταν στις 22:00 (την Τρίτη) το βράδυ, λίγες ώρες πριν τον αιματηρό βομβαρδισμό», επεσήμανε ο Κρέενμπιλ.

«Είναι η έκτη φορά που ένα από τα σχολεία μας βομβαρδίζεται. Οι εργαζόμενοί μας, αυτοί οι άνθρωποι που διεξάγουν ανθρωπιστικό έργο σκοτώθηκαν. Τα καταφύγιά μας είναι υπερπλήρη», κατήγγειλε.
«Δεν βρισκόμαστε πλέον αποκλειστικά στον τομέα της ανθρωπιστικής δράσης. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου πρέπει να αποδοθούν ευθύνες», σύμφωνα με τον αξιωματούχο του ΟΗΕ.

Τουλάχιστον 16 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 90 τραυματίστηκαν όταν ισραηλινά άρματα μάχης βομβάρδισαν τα ξημερώματα το σχολείο του ΟΗΕ στη Τζαμπαλίγια, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσαν οι παλαιστινιακές αρχές. Οβίδες έπληξαν δύο αίθουσες του σχολείου αλ Χουσέιν της UNRWA στον καταυλισμό Τζαμπαλίγια, σημείωσαν οι ίδιες πηγές. Όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες είναι η δεύτερη φορά σε διάστημα μικρότερο της μίας εβδομάδας που το σχολείο αυτό είναι στόχος βομβαρδισμού.

Πολλοί παλαιστίνιοι άμαχοι έχουν αναζητήσει καταφύγια σε σχολεία του ΟΗΕ, κυρίως στη Τζαμπαλίγια, αφού ο ισραηλινός στρατός τους προειδοποίησε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους καθώς πρόκειται να εξαπολύσει επίθεση εναντίον των συνοικιών που ζουν. Σχεδόν 180.000 κάτοικοι της Γάζας ζουν σε πολύ επικίνδυνες συνθήκες στα 83 σχολεία της UNRWA. Πολλά από αυτά τα σχολεία έχουν πληγεί από τους βομβαρδισμούς.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS