Τουρκία:282 νεκροί – πένθος και γενική απεργία κήρυξαν τα συνδικάτα

turkia1poiready

Δραματικά αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών , στους 282 μέχρι στιγμής , απο την έκρηξη στο ορυχείο ης δυτικής Τουρκίας, όπως ανακοίνωσε το πρωί ο υπουργός Ενέργειας. Τέσσερα συνδικάτα κήρυξαν για σήμερα πανεθνική απεργία διαμαρτυρόμενα για το δυστύχημα που είναι το χειρότερο που έχει σημειωθεί μέχρι τώρα.

Σύμφωνα με τις αρχές, υπάρχουν ακόμη περίπου 90 ανθρακωρύχοι παγιδευμένοι κάτω από την επιφάνεια της γης, όμως οι πιθανότητες να βρεθούν ζωντανοί είναι σχεδόν μηδενικές.

"Τις 12 τελευταίες ώρες δεν έχουμε ανασύρει ζωντανούς ανθρακωρύχους", υπογράμμισε εξάλλου ο υπουργός, προσθέτοντας πως τα σωστικά συνεργεία εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε δύο στοές.

Στο μεταξύ, τα συνδικάτα είναι εξοργισμένα για τις κακές προδιαγραφές ασφαλείας των ορυχείων αφότου αυτές οι εγκαταστάσεις (πρώην κρατικές) παραχωρήθηκαν σε ιδιωτικές εταιρείες. "Εκατοντάδες από τους αδελφούς μας εργάτες στη Σόμα είχαν εξαρχής εγκαταλειφθεί για να πεθάνουν, καθώς ήταν υποχρεωμένοι να εργάζονται σε βάναυσες διαδικασίες παραγωγής ώστε να επιτυγχάνουν τα μέγιστα κέρδη", αναφέρεται σε δήλωση των συνδικάτων. Η τουρκική κυβέρνηση απέρριψε τον περασμένο μήνα αίτημα της αντιπολίτευσης για διερεύνηση του θέματος της τήρησης των κανόνων ασφαλείας στα ορυχεία. Ο υπουργός Εργασίας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι η τελευταία επιθεώρηση στο ανθρακωρυχείο είχε πραγματοποιηθεί στις 17 Μαρτίου και ότι η εταιρεία εφάρμοζε τους ισχύοντες κανόνες ασφαλείας.

Αίσθηση αλλά κυρίως οργή έχει προκαλέσει η ατάκα Ερντογάν χθες «Αυτά γίνονται συνεχώς». Ηταν η απάντησή του σε ερώτηση δημοσιογράφου για το δυστύχημα στο ανθρακωρυχείο στην πόλη Σόμα που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 282 ανθρακωρύχους, την ώρα που μια ολόκληρη χώρα έχει βυθιστεί σε βαρύ πένθος, έπειτα από την ανείπωτη τραγωδία.

Τραγικές φιγούρες οι συγγενείς και οι φίλοι των θυμάτων. «Πάρτε και τη δική μου ζωή», δήλωσε, κλαίγοντας με αναφιλητά, μία γυναίκα που δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι δεν θα ξαναδεί τον άνθρωπό της. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το CNN ο βουβός πόνος που έχει σκεπάσει την Τουρκία, αποτυπώνει το μέγεθος της ανθρώπινης τραγωδίας, τη χειρότερη που έχει καταγραφεί στην ιστορία της χώρας.

Ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκεται κατά πληροφορίες ένας 15χρονος, γεγονός που συνηγορεί στις καταγγελίες ότι στο ορυχείο εργάζονταν ανήλικοι -αν και η κυβέρνηση Ερντογάν το διαψεύδει.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS