Bloomberg: Το συμβιβαστικό σχέδιο Μισέλ για το Ταμείο Ανάκαμψης

Bloomberg: Το συμβιβαστικό σχέδιο Μισέλ για το Ταμείο Ανάκαμψης

Ένα συμβιβαστικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης, εν μέσω διχασμών, αναμένεται να προτείνει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο αξιωματούχο που ζήτησε να μην κατονομαστεί, ο Σαρλ Μισέλ θα παρουσιάσει μια συμβιβαστική πρόταση, την επόμενη εβδομάδα, επιχειρώντας να γεφυρώσει τα χάσματα. Οι χώρες της ΕΕ παραμένουν διχασμένες αναφορικά με το σχέδιο των 750 δισ. ευρώ, το οποίο στοχεύει στην οικονομική ανάκαμψη των χωρών μετά την πανδημία. Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο, οι προοπτικές για συμφωνία στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής είναι αβέβαιες.

Η πρόταση του Σαρλ Μισέλ για το Ταμείο Ανάκαμψης

Ο Μισέλ θα προτείνει να διατηρηθεί ίδιο το συνολικό μέγεθος ίδιο, ωστόσο, αξιωματούχος αρνήθηκε να διευκρινίσει εάν θα αλλάξει το τρέχον υπόλοιπο επιχορηγήσεων προς δάνεια - 500 δισεκατομμύρια έναντι 250 δισεκατομμυρίων, αντίστοιχα. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Σαρλ Μισέλ θα προτείνει την επόμενη εβδομάδα το 70% του συνολικού πακέτου του Ταμείου Ανάκαμψης να διανεμηθεί βάσει της πρότασης της Κομισιόν και το 30% να μοιραστεί από το 2023, ανάλογα με το βάθος της ύφεσης κάθε χώρας για τα επόμενα δύο χρόνια. Αξιωματούχος, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι οι όροι θα ενισχυθούν, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι πόροι θα χρησιμοποιηθούν για το κλίμα και την ψηφιακή μετάβαση της Ευρώπης.

Μια άλλη παραχώρηση στον πλούσιο Βορρά της Ευρώπης, αναμένεται να είναι η πρόταση του Σαρλ Μισέλ για περιορισμένες περικοπές στον κανονικό προϋπολογισμό της ΕΕ, ο οποίος ανέρχεται σε πάνω από 1 τρισεκατομμύριο ευρώ τα επόμενα 7 χρόνια. Δηλαδή, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα προτείνει ένα «είδος έκπτωσης» στο ποσό που ου συνεισφέρουν στον προϋπολογισμό της ΕΕ, θέλοντας να υπάρξει συμβιβασμός. Η πρόταση είναι πιθανό να προκαλέσει τα μέλη των ανατολικών χωρών της ΕΕ, τα οποία επωφελούνται περισσότερο από τις γεωργικές επιδοτήσεις από τον προϋπολογισμό.

Η πρόταση του Μισέλ, σύμφωνα με το Bloomberg, θα αποτελέσει τη βάση για διαπραγματεύσεις μεταξύ ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής που έχει προγραμματιστεί για τις 17 και 18 Ιουλίου στις Βρυξέλλες. Ο αξιωματούχος δεν απέκλεισε, βέβαια, το ενδεχόμενο να χρειαστεί και άλλη Σύνοδος αυτό τον μήνα για να γεφυρωθούν τα χάσματα των χωρών. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι δεν έχει προγραμματιστεί τέτοια συνάντηση σε αυτό το στάδιο.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS