Δημόσιο: Έξοδος στις αγορές με επανέκδοση από τον ΟΔΔΗΧ για το 5ετές ομόλογο

Δημόσιο: Έξοδος στις αγορές με επανέκδοση από τον ΟΔΔΗΧ για το 5ετές ομόλογο

Στην επανέκδοση του ομόλογου του Ελληνικού Δημοσίο, σταθερού επιτοκίου 3,875%, πενταετούς διάρκειας, λήξης 15 Ιουνίου 2028, σε άυλη μορφή προχωρά σήμερα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

Με την ελληνική οικονομία να έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα μετά από 13 χρόνια, η προσοχή του Δημοσίου στρέφεται τώρα στην απόκτηση καλύτερης βαθμολογίας ακόμη και μέσα στο 2024 γεγονός που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη αύξηση στη ζήτηση για επενδύσεις στην Ελλάδα, είτε στα ομόλογα είτε σε άμεσες ξένες επενδύσεις.

Η νέα επανέκδοση θα κρατήσει ζωηρό το επενδυτικό ενδιαφέρον και θα ζεστάνει συγχρόνως την δευτερογενή αγορά ομολόγων αλλά και τα κρατικά ταμεία.

Σκοπός της επανέκδοσης είναι η ικανοποίηση της επενδυτικής ζήτησης και ταυτόχρονα η διευκόλυνση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς ομολόγων.

Το ποσό που θα δημοπρατηθεί θα είναι έως 250 εκατομμύρια ευρώ και η ημερομηνία διακανονισμού (settlement) θα είναι η Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024 (Τ+5).

Στη δημοπρασία θα συμμετάσχουν μόνον Βασικοί Διαπραγματευτές (Β.Δ.) με υποβολή, μέσω της ΗΔΑΤ, αποκλειστικά μέχρι 5 ανταγωνιστικών προσφορών έκαστος, που θα πρέπει να υποβληθούν έως τη 12:00 μεσημβρινή (μ.μ.), τοπική ώρα, της 17ης Ιανουαρίου 2024 και οι οποίες ικανοποιούνται μέχρι του ύψους του δημοπρατούμενου ποσού, στην τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία (cut off τιμή).

Την επόμενη εβδομάδα, στις 24/1, το ελληνικό Δημόσιο θα προχωρήσει σε έκδοση Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων.

ΕΚΤ: Κάνει λόγο για "πάγωμα" των επιτοκίων το 2024

Οι εκδόσεις πραγματοποιούνται εν μέσω δηλώσεων από τους λεγόμενους ιέρακες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το «πάγωμα» των επιτοκίων το 2024, παρόλο που η αγορά ήδη έχει τιμολογήσει τέσσερεις μειώσεις εντός του έτους, οι οποίες αντιστοιχούν σε μία σωρευτική μείωση κατά 1,5%.

Ο Αυστριακός κεντρικός τράπεζίτης Ρόμπερτ Χόλτσμαν δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν πρέπει να βασιζόμαστε καθόλου σε μείωση των επιτοκίων το 2024».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας Γιόακιμ Νάγκελ δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg ότι είναι πολύ νωρίς για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συζητήσει τη μείωση των επιτοκίων, επειδή ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός,

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 66 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 33 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 3,30% έναντι 2,19% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,11.

Στην αγορά συναλλάγματος σταθεροποιητικές τάσεις εμφανίζει η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου, καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,0946 δολ. από το επίπεδο των 1,0948 δολ. που άνοιξε η αγορά.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ