Επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης: Ποιοι θα λάβουν έως 250 ευρώ πριν τα Χριστούγεννα -Οι κατηγορίες δικαιούχων

Επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης: Ποιοι θα λάβουν έως 250 ευρώ πριν τα Χριστούγεννα -Οι κατηγορίες δικαιούχων

Πριν τα Χριστούγεννα αναμένεται να πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός το οποίο θα δοθεί σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και θα αγγίζει εως και τα 250 ευρώ.

Όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πρωί μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ η πορεία της οικονομίας και ο δημοσιονομικός χώρος που έχει δημιουργηθεί επιτρέπει στην κυβέρνηση να δώσει ένα έκτακτο βοήθημα σε όσους το έχουν ανάγκη. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η καλή πορεία της οικονομίας επιτρέπει τη διάθεση 350 εκατομμυρίων ευρώ σε σειρά παρεμβάσεων για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για τους δικαιούχους εξειδίκευσε λίγο αργότερα σε ειδική συνέντευξη Τύπου το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, παρουσία του αρμόδιου υπουργού, Κωστή Χατζηδάκη.

Οι δικαιούχοι του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης

Δικαιούχοι του επιδόματος, που θα πιστωθεί εκτάκτως λόγω Χριστουγέννων, είναι οι δικαιούχοι του επιδόματος τέκνων από τον ΟΠΕΚΑ, πολίτες με αναπηρία που λαμβάνουν επιδόματα από τον ΟΠΕΚΑ, οι χαμηλοσυνταξιούχοι που δεν είχαν προσωπική διαφορά, καθώς και οι ανασφάλιστοι υπερήλικες.

Την ίδια ώρα δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα δουν αύξηση 50% του ποσού που κανονικά θα έπαιρναν το Δεκέμβριο.

Τα χρήματα θα μοιραστούν ως εξής:

Εξειδικεύοντας τα μέτρα, ο υπουργός τόνισε ότι θα δοθούν ως εξής:

  • 1,5 δόση επιδόματος παιδιού. Συνολικό ύψος 125 εκατ. ευρώ και θα δοθεί 800 χιλιάδες δικαιούχοι. Για κάθε 100 ευρώ που λαμβάνει τώρα ένας γονιός τον Δεκέμβριο θα πάρει επιπλέον 150.
  • 50% της μηνιαίας δόσης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Συνολικού ύψους 24 εκατ. και ωφελημένοι 212.000. Αυτοί θα πάρουν και αύξηση 8%.
  • Στήριξη αναπήρων με επιδόματα 45 εκατ. ευρώ και ωφελούμενους 225.000. Η ενίσχυση είναι 200 ευρώ.
  • Πρόσθετη στήριξη συνταξιούχων που δεν έχουν προσωπική διαφορά ή έχουν ελάχιστη (κάτω από 10 ευρώ). Πρόκειται για κύριες συντάξεις κάτω των 700 ευρώ και ανασφάλιστους υπερήλικες.

Παραδείγματα

Επιδόματα παιδιών: Για κάθε 100 ευρώ που λαμβάνει τώρα κάθε γονιός το μήνα, το Δεκέμβριο θα πάρει επιπλέον 150. Δηλαδή αν θεωρητικά παίρνει για τα παιδιά του για το επίδομα παιδιών 100 ευρώ. Το Δεκέμβριο θα πιστωθεί στο λογαριασμό ένα ποσό της τάξεως των 250 ευρώ.

Παράδειγμα ένας γονιός με δύο παιδιά και εισόδημα από 6.000 έως 10.000 ευρώ. Σήμερα παίρνει 84 ευρώ επίδομα το μήνα, θα πάρει επιπλέον 126 ευρώ και τελικά αντί για 84 το Δεκέμβριο θα πάρει 210.

Μια οικογένεια με τέσσερα παιδιά με εισόδημα από 10.000 μέχρι 15.000 ευρώ. Σήμερα για τα τέσσερα παιδιά παίρνουν επίδομα το μήνα 168 ευρώ, θα πάρουν επιπλέον 252 ευρώ, δηλαδή συνολικά από τα 168 ευρώ το Δεκέμβριο θα φτάσουν στα 420 ευρώ.

Συνταξιούχοι: Ενίσχυση 150 ευρώ σε συνταξιούχους χωρίς προσωπική διαφορά ή με προσωπική διαφορά σε περίπτωση κατώτερη των 10 ευρώ και κύρια σύνταξη έως 700 ευρώ. Οι συνταξιούχοι αυτοί θα πάρουν150 ευρώ επιπλέον το Δεκέμβριο, αλλά θα πάρουν και αύξηση περίπου 3% από τον Ιανουάριο και μετά. Λόγω της γνωστής και πάγιας ρύθμισης μετά το ξεπάγωμα των συντάξεων πέρσι.

Παράδειγμα, ένας συνταξιούχος με κύρια σύνταξη, 600 ευρώ θα λάβει αύξηση ούτως ή άλλως. Περίπου 3% αύξηση θα λάβει αύξηση συνολικά 216 ευρώ το χρόνο. Αν συνυπολογιστεί η έκτακτη ενίσχυση αυτή 150 ευρώ, τότε θα λάβει αύξηση συνολικά 366 ευρώ το χρόνο. Δηλαδή ο συνταξιούχος αυτός, αντί να έχει αύξηση 3%, θα έχει αύξηση 5,1%.

Δεύτερο παράδειγμα ένας συνταξιούχος με κύρια σύνταξη 700 ευρώ θα ελάμβανε ούτως ή άλλως αύξηση 252 ευρώ το χρόνο με βάση το 3%. Αν συνυπολογιστεί η έκτακτη ενίσχυση των 150 ευρώ, τότε θα λάβει αύξηση συνολικά 402 ευρώ το χρόνο και ο συγκεκριμένος συνταξιούχος θα έχει αύξηση 4,8%.

Επιπλέον 50% στο μηνιαίο επίδομα για τους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Υπενθυμίζεται ότι οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα δουν το Δεκέμβριο και μία ακόμα μόνιμη αύξηση 8%.

Παράδειγμα: Ένα ζευγάρι με δύο παιδιά λάμβανε μέχρι σήμερα επίδομα 400 ευρώ από το ελάχιστο εισόδημα αλληλεγγύης. Πλέον θα λάβει μηνιαία αύξηση 32 ευρώ. Θα λάβει επιπλέον 216 ευρώ έκτακτο επίδομα, δηλαδή συνολικά το Δεκέμβριο θα λάβει 648 ευρώ αντί για 400 που θα ελάμβανε κανονικά.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ