Επίδομα μητρότητας: Ποιοι θα λάβουν την επέκταση της ειδικής παροχής, πόση θα είναι η διάρκεια - Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Επίδομα μητρότητας: Ποιοι θα λάβουν την επέκταση της ειδικής παροχής, πόση θα είναι η διάρκεια - Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Επέκταση της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας θα λάβουν οι γυναίκες που είναι ελεύθερες επαγγελματίες, αγρότισσες και αυτοαπασχολούμενες και απέκτησαν παιδί μετά από την 24η Σεπτεμβρίου 2023, σύμφωνα με την τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε στη Βουλή.

Επιπλέον, το επίδομα μητρότητας θα χορηγηθεί και στις μισθωτές ασφαλισμένες, οι οποίες, έως σήμερα, αποκλείονταν, λόγω διαφορετικών κανόνων των πρώην Ταμείων τους (π.χ. ασφαλισμένες του π. ΤΑΥΤΕΚΩ και έμμισθες ασφαλισμένες του π. ΕΤΑΑ).

]Το νέο επίδομα μητρότητας διάρκειας εννέα μηνών, θα είναι ίσο με τον κατώτατο μισθό. Με βάση τα τωρινά δεδομένα διαμορφώνεται στα 780 ευρώ μικτά, κατόπιν ελέγχου ασφαλιστικής ενημερότητας. Παράλληλα, προβλέπεται αναδρομικότητα τεσσάρων μηνών, για να μη το χάσουν όσες μητέρες γέννησαν λίγο πριν την αλλαγή της χρονιάς.

Πάντως, σύμφωνα με την επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού, από την 1η Απριλίου θα λάβουν αυτομάτως και αυξημένο επίδομα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος μισθός -συνεπώς και το επίδομα για τις νέες μητέρες- θα διαμορφωθεί μεταξύ 820 ευρώ και 830 ευρώ.

Ποιοι οι δικαιούχοι του επιδόματος μητρότητας

Δικαιούχοι είναι και οι εργαζόμενες που υιοθετούν τέκνο από την ένταξη του παιδιού στην οικογένεια έως και την ηλικία των οκτώ ετών. Σημειώνεται πως ειδικά για την περίπτωση της υιοθεσίας, η καταβολή της παροχής προβλέπεται από την επομένη της τελεσιδικίας της δικαστικής απόφασης υιοθεσίας, ανεξάρτητα από το εάν ο δικαιούχος έλαβε επίδομα λοχείας από τον Φορέα.

Το μέτρο μπορεί να εφαρμοστεί εναλλακτικά και για τον πατέρα, καθώς η μητέρα μπορεί να του μεταβιβάσει έως επτά μήνες το δικαίωμα της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας, με στόχο τη συνολική προστασία της γονεϊκότητας, ανεξαρτήτως αν αυτός εργάζεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου ή είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος ή αγρότης.

Για όσο χρόνο ο πατέρας λαμβάνει την άδεια που του έχει μεταβιβάσει η μητέρα, δικαιούται τις ίδιες παροχές, εφόσον είναι ασφαλιστικά ενήμερος.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ