Γονική άδεια: Οι δικαιούχοι του επιδόματος, τα ποσά και οι προϋποθέσεις - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Γονική άδεια: Οι δικαιούχοι του επιδόματος, τα ποσά και οι προϋποθέσεις - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Το επίδομα γονικής άδειας ανατροφής τέκνων χορηγείται σε όλους τους εργαζόμενους γονείς (φυσικοί, θετοί, ανάδοχοι, μέσω παρένθετης μητρότητας) ή πρόσωπα που ασκούν τη γονική μέριμνα παιδιών έως οκτώ (8) ετών.

Για την καταβολή του επιδόματος θα πρέπει να πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις και η υποβολή της αίτησης γίνεται μέσω των e-services της ΔΥΠΑ στην ιστοσελίδα https://www.dypa.gov.gr/e-services

Μετά την υποβολή της αίτησης και την ανάρτηση από τον εργοδότη στην εφαρμογή "ΕΡΓΑΝΗ" του ειδικού εντύπου Ε14 «Γονική Άδεια», το επίδομα θα καταβληθεί στον τραπεζικό λογαριασμό του εργαζόμενου.

Η γονική άδεια διάρκειας 4 μηνών χορηγείται συνεχόμενα ή τμηματικά και για τους δύο γονείς με επίδομα από τη ΔΥΠΑ για τους δύο πρώτους μήνες, ίσο με τον κατώτατο μισθό.

Διευκρινίζεται ότι:

στην περίπτωση περισσοτέρων παιδιών, οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα να πάρουν άδεια και για αυτά, εφόσον από τη λήξη της άδειας που δόθηκε για το προηγούμενο παιδί μεσολάβησε ένας χρόνος πραγματικής απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη.

κατ’ εξαίρεση, γονείς διδύμων, τριδύμων ή και περισσότερων πολύδυμων τέκνων δικαιούνται να λάβουν τη γονική άδεια για κάθε παιδί ξεχωριστά, διακεκομμένα ή και συνεχόμενα, χωρίς να μεσολαβήσει ένας χρόνος πραγματικής υπηρεσίας.

σε περίπτωση υιοθεσίας ή αναδοχής τέκνου ηλικίας έως οκτώ ετών, η γονική άδεια χορηγείται από την ένταξη του παιδιού στην οικογένεια.

αν έχει ληφθεί άδεια με βάση το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο και εφόσον η άδεια αυτή δεν είχε λήξει στις 19 Ιουνίου 2021, ημερομηνία που τέθηκε σε ισχύ ο νέος νόμος, δικαιούστε το επίδομα της γονικής άδειας.

ο χρόνος του τμήματος της άδειας κατά τον οποίο ο εργαζόμενος λαμβάνει επίδομα από τη ΔΥΠΑ λογίζεται ως χρόνος ασφάλισης στους κλάδους κύριας σύνταξης και ασθένειας του οικείου φορέα ασφάλισης καθώς και στους οικείους φορείς επικουρικής ασφάλισης.

έπειτα από αίτηση, η γονική άδεια μπορεί να χορηγείται εναλλακτικά με τη μορφή μειωμένου ημερήσιου ωραρίου ή σε ημέρες άδειας, χωρίς να θίγεται το δικαίωμα του εργαζόμενου να λάβει το επίδομα γονικής άδειας.

Κατηγορίες δικαιούχων της γονικής άδειας

Οι δικαιούχοι της γονικής άδειας θα πρέπει να απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα, με οποιαδήποτε σχέση εξαρτημένης εργασίας ή μορφή απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένων των συμβάσεων μερικής απασχόλησης και ορισμένου χρόνου, των συμβάσεων ή σχέσεων προσωρινής απασχόλησης του άρθρου 115 του ν. 4052/2012 (Α’ 41), κα με έμμισθη εντολή.

Στον δημόσιο τομέα, τα Ν.Π.Δ.Δ., τους Ο.Τ.Α. και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως ορίζεται στο άρθρο 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143), με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου (ΙΔΑΧ & ΙΔΟΧ) ή έμμισθης εντολής εφόσον δεν υπάγονται στις διατάξεις των άρθρων 53 του ν. 3528/2007 «Κώδικας Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ.» και άρθρ. 60 του ν. 3584/2007 «Κώδικας Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων», ως ισχύουν.

Η γονική άδεια χορηγείται από τον εργοδότη, σύμφωνα με το άρθρο 28 του ν. 4808/2021. Η εν λόγω άδεια διαρκεί για κάθε παιδί έως τέσσερις (4) μήνες και μπορεί να ληφθεί είτε συνεχόμενα για όλο το 4μηνο είτε ευέλικτα (δλδ τμηματικά ένα μέρος του 4μήνου ή με άλλον ευέλικτο τρόπο, π.χ. με τη μορφή μειωμένου ημερήσιου ωραρίου για κάποιες ώρες εντός της εργάσιμης ημέρας ή μεμονωμένες ημέρες αδείας εντός των εργάσιμων ημερών ανά εβδομάδα/μήνα).

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ