Κοροναϊός: Στο τραπέζι η παράταση προστασίας της πρώτης κατοικίας - Όλα τα σενάρια

Κοροναϊός: Στο τραπέζι η παράταση προστασίας της πρώτης κατοικίας - Όλα τα σενάρια

Αίτημα παράτασης προστασίας της πρώτης κατοικίας θα καταθέσει την Τετάρτη η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη.

Το θέμα της επέκτασης του νόμου 4605/2019, ο οποίος έχει πάρει ήδη μία παράταση τεσσάρων μηνών που λήγει στις 30 Απριλίου, θα τεθεί επισήμως στους Θεσμούς και αναμένεται να συνδεθεί τόσο με την κρίση του κοροναϊού, όσο και με την προετοιμασία του νέου πτωχευτικού δικαίου.

«Δεν πιστεύω να υπάρχει αντίρρηση από θεσμούς εν μεσώ κρίσης. Η άρση της προστασίας πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας αποτελούσε ένα βήμα προς την οικονομική κανονικότητα, αλλά τίποτε κανονικό δεν έχει η οικονομία μας αυτή τη στιγμή. Θα πάμε πιο πίσω στο χρόνο για να συνέλθει η οικονομίας μας μετά την καραντίνα» εξήγησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Τα σενάρια για την παράταση

Τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι σε ότι αφορά στην παράταση που θα ζητήσει από τους θεσμούς η ελληνική πλευρά για το υφιστάμενου πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας είναι δύο: το πρώτο οριοθετεί το σχετικό αίτημα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου ενώ το δεύτερο, που μάλιστα θεωρείται και το επικρατέστερο, εκτιμά ότι η παράταση που θα ζητηθεί θα είναι μέχρι τις 31/12/2020.

Η τρίμηνη αναστολή

Η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των μέτρων για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την εξάπλωση του κοροναϊού, έχει συμπεριλάβει και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η αναστολή πληρωμών δόσεων δανείων διάρκειας τριών μηνών, αφορά και ρυθμίσεις οφειλών, στο πλαίσιο της προστασίας πρώτης κατοικίας (Ν. 4605/2019), καθώς και ρυθμίσεις επιχειρήσεων στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Τα συναρμόδια Υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, καθώς και Οικονομικών θα συγκεντρώσουν όλα τα ΑΦΜ των οφειλετών που πλήττονται από την πανδημία του κοροναϊού και τα οποία θα λάβουν την οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ.

Στη συνέχεια, τα εν λόγω ΑΦΜ θα αποσταλούν στις τράπεζες και στις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, με σκοπό να τους παρέχουν την τρίμηνη αναστολή πληρωμών των δανειακών τους υποχρεώσεων.

Οι αιτήσεις στην πλατφόρμα

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από 1/7/2019-28/2/2020 μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την πρώτη κατοικία:

Ρυθμίστηκαν 19,1 εκατ. ευρώ δανειακών απαιτήσεων με υποθήκη ή προσημείωση στην κύρια κατοικία.

Έχει πραγματοποιηθεί διαγραφή οφειλών ύψους 5,2 εκατ. ευρώ.

Εγκρίθηκε κρατική επιδότηση, μέχρι τη συνολική εξόφληση των δόσεων αποπληρωμής των δανείων που ρυθμίστηκαν, ύψους 7 εκατ. ευρώ.

Η μέση αξία κύριας κατοικίας που προστατεύεται ανέρχεται στις 80,1 χιλ. ευρώ, ενώ 45,4 χιλ. ευρώ είναι το μέσο ποσό ρύθμισης.

Το μέσο ποσοστό κρατικής επιδότησης είναι 36,7% της μηνιαίας δόσης.

Το μέσο ποσοστό διαγραφής οφειλών ανέρχεται στο 21,3% των δανειακών απαιτήσεων που ρυθμίστηκαν.

2.509 αιτήσεις έχουν υποβληθεί και διαβιβαστεί στις τράπεζες.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS