Νέες αλλαγές στο πακέτο ενίσχυσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Νέες αλλαγές στο πακέτο ενίσχυσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα (31/3) τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

Σε αυτά εντάσσονται ακόμα περισσότερα επαγγέλματα συμπληρώνοντας έτσι το 81% του συνόλου των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Τα επαγγέλματα αυτά είναι οι μεσίτες, κατασκευαστές, κτηνίατροι, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, ελαιοχρωματιστές, ξυλουργοί, καθαριστήρια, λαϊκές, φούρνοι, ασφαλιστές, βενζινάδικα και παραγωγικές βιομηχανίες.

Ακόμα, προβλέπεται έκπτωση 25% σε εισφορές και φόρους εφόσον αυτά πληρωθούν εμπρόθεσμα, και αφορούν τις πληττόμενες επιχειρήσεις και εργαζομένους.

Αναφορικά με το δώρο Πάσχα, αυτό θα καταβληθεί μέχρι και τις 30 Ιουνίου για αυτούς που δεν μπορούν να το καταβάλουν τώρα. Για όλες τις υπόλοιπες επιχειρήσεις θα καταβληθεί κανονικά.

Προβλέπεται επίσης έκτακτη ενίσχυση για 108.000 εργαζόμενους που απασχολούνται στο κομμάτι της υγείας και της πολιτικής προστασίας, οι οποίοι θα πληρωθούν έως τις 10/4.

Η επιστρεπτέα προκαταβολή αφορά μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, στις οποίες θα δοθεί χρηματοδότηση 1 δισ. ευρώ σαν έξοδα κίνησης.

Τέλος, προβλέπεται κάλυψη των τόκων δανείων για τον Απρίλιο, το Μάιο και τον Ιούνιο, ενώ για τους εργαζομένους που πλήττονται, γίνεται αναστολή πληρωμής για τους επόμενους τρεις μήνες.

Τα νέα αυτά μέτρα ανέλυσε στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα MEGA» ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, Μιχάλης Γκλεζάκος.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, όλα αυτά τα μέτρα έχουν κόστος 6,8 δισ., ενώ σε δύο με τρις μήνες το κράτος θα έχει δαπανήσει πάνω από 20 δισ.

Το ερώτημα είναι αν μπορεί να καλύψει ένα τόσο μεγάλο ποσό. Με τις αποφάσεις της ΕΕ σχετικά με την ποσοτική χαλάρωση και την αναστολή της ισχύος του Συμφώνου Σταθερότητας σε συνδυασμό με την αναστολή υποχρεώσεων για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, υπάρχει πιθανότητα.

«Είναι αγώνας ταχύτητας με την πανδημία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γκλεζάκος.

Αν η κατάσταση αυτή κρατήσει μέχρι τον Ιούλιο, τότε το πρόβλημα μεγαλώνει καθώς χάνεται η τουριστική περίοδος, πλήγμα βαρύ για την οικονομία της Ελλάδας. Αν όμως διαρκέσει μέχρι τέλη Μαΐου, τότε υπάρχει ελπίδα.

«Όλα εξαρτώνται από τη διάρκεια της επιδημίας», τόνισε.

Ο κ. Γκλεζάκος εκτιμά πως σε κάθε περίπτωση, η επίπτωση στο ΑΕΠ θα είναι σημαντική και πως θα χρειαστούμε σχέδιο ανασυγκρότησης της οικονομίας, εκτός και αν «η ΕΕ σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και κάνει κάτι που θα δικαιολογεί την ύπαρξή της», κατέληξε.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS