Ο κοροναϊός «γκρεμίζει» τον ρυθμό ανάπτυξης της Ελλάδας - Κοντά στο μηδέν για φέτος υπολογίζει η ΤτΕ

Ο κοροναϊός «γκρεμίζει» τον ρυθμό ανάπτυξης της Ελλάδας - Κοντά στο μηδέν για φέτος υπολογίζει η ΤτΕ

Κοντά στο μηδέν – σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Τράπεζας της Ελλάδος - θα πέσει ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής Οικονομίας το 2020 από τον «τυφώνα» του κοροναϊού.

Την εκτίμηση αυτή αναμένεται να διατυπώσει σήμερα ο Διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, παρουσιάζοντας την Ετήσια Έκθεση (2019) για την Οικονομία στη γενική συνέλευση των μετόχων.

Σημειώνεται πως πριν το πλήγμα της πανδημίας στην ελληνική Οικονομία – σύμφωνα με τις αρχικές προβλέψεις της ΤτΕ – η ανάπτυξη θα ήταν 2,5%. Κοντά στην εκτίμηση αυτή, και συγκεκριμένα στο 2,4%, είχε αναθεωρήσει ανοδικά, μόλις τον προηγούμενο μήνα, τις εκτιμήσεις για την αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ φέτος, και η Κομισιόν.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, ο Διοικητής της ΤτΕ αναμένεται να τονίσει ως πολύ θετική την παρέμβαση της ΕΚΤ με QE 750 δις. ευρώ, αλλά και με εποπτικές ελαφρύνσεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση στην Οικονομία της ευρωζώνης από την πανδημία του κορονοϊού. Στην ίδια κατεύθυνση, αναμένεται να αξιολογήσει ως θετικές τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι τα μέτρα που να αναληφθούν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του ιού, πρέπει να "ζυγιστούν" ώστε να μην επιβαρύνουν υπέρμετρα τη δημοσιονομική πολιτική και να μην καταστήσουν δυσχερέστερη την ανάκαμψη της Οικονομίας που προσδοκάται μετά την προσωρινή επιδείνωση.

Ο Διοικητής της ΤτΕ αναμένεται να επισημάνει την ανάγκη προσήλωσης στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και να δώσει έμφαση στον στόχο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η πορεία των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών είναι ιδιαίτερα κρίσιμη στην παρούσα φάση, καθώς οι έκτακτες συνθήκες που δημιουργεί η πανδημική κρίση απειλούν με αύξηση των κόκκινων δανείων και οι χειρισμοί για την αντιμετώπιση του ζητήματος από Πολιτεία και τράπεζες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Γενική συνέλευση «φάντασμα» λόγω κοροναϊού

Η 87η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας της Ελλάδος θα γίνει υπό πρωτόγνωρες συνθήκες και για πρώτη φορά, δεν πρόκειται να διανεμηθεί ο τόμος της Ετήσιας Έκθεσης. Πέρα από τη λήψη εκτάκτων μέτρων που είχε ήδη ανακοινώσει η ΤτΕ για τη διενέργεια της γενικής συνέλευσης (προληπτικά μέτρα υγιεινής, μη ανάγνωση της Ετήσιας Έκθεσης του Διοικητή, μη ομιλίες εκπροσώπων θεσμικών φορέων και οργανώσεων και υποκατάσταση των ομιλιών των μετόχων από έγγραφες τοποθετήσεις), τα μέτρα αυτά ενισχύθηκαν χθες περαιτέρω, προσαρμοζόμενα στον επιτρεπτό αριθμό συναθροιζομένων προσώπων που επέβαλε η Πολιτεία για την αποτροπή εξάπλωσης του ιού.

Κατόπιν αυτού, για την είσοδο των μετόχων ή των αντιπροσώπων τους στους χώρους της συνέλευσης θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, βάσει προσέλευσης, και μέχρι τη συμπλήρωση του ανωτάτου επιτρεπτού αριθμού προσώπων. Μέλη του Γενικού Συμβουλίου και υπηρεσιακοί παράγοντες της ΤτΕ θα μπορούν να παρακολουθήσουν τις εργασίες της συνέλευσης, μόνο εφόσον ο αριθμός των προσερχομένων μετόχων ή των αντιπροσώπων τούς το επιτρέψει. Και όσοι συμμετάσχουν στη γενική συνέλευση, θα έχουν προηγουμένως περάσει από ηλεκτρονική θερμομέτρηση και απολύμανση χεριών.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS