Οι νέες παρεμβάσεις για την ακρίβεια - Την ερχόμενη εβδομάδα η πρώτη υπουργική απόφαση

Οι νέες παρεμβάσεις για την ακρίβεια - Την ερχόμενη εβδομάδα η πρώτη υπουργική απόφαση

Με την πίεση του χρόνου ώστε να υπάρξουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα αποτελέσματα στη μάχη κατά της ακρίβειας, η ηγεσία και τα στελέχη του υπ. Ανάπτυξης επιχειρούν να συντάξουν τάχιστα κάθε λεπτομέρεια στα κείμενα των υπουργικών αποφάσεων και των νομοθετικών διατάξεων που θα ακολουθήσουν προκειμένου να τεθούν σε εφαρμογή οι τέσσερις νέες παρεμβάσεις που ανακοινώθηκαν χθες.

Οι τελευταίες έχουν ως στόχο τη μείωση των τιμών τόσο στο ράφι προκειμένου να πάρουν μία «ανάσα» τα νοικοκυριά όσο και στους τιμοκαταλόγους των εταιρειών ώστε να υποχωρήσει ο δείκτης του πληθωρισμού που καταρτίζει η ΕΛΣΤΑΤ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η πρώτη υπουργική απόφαση αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα. Ως τότε αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει μία σειρά από ζητήματα όπως πχ ο αναλυτικός προσδιορισμός ανά κωδικό των προϊόντων που θα ενταχθούν στα νέα μέτρα είτε αυτό αφορά στις αλλαγές του καθεστώτος των προσφορών και τιμολογήσεων που κάνουν οι εταιρείες είτε τις “καθαρές τιμές απ’ το χωράφι στο ράφι” που εξήγγειλε χθες ο υπ. Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας για τα νωπά οπωροκηπευτικά και τα κρέατα. Ασφαλείς πληροφορίες του newmoney μάλιστα αναφέρουν πως η παρέμβαση δεν θα αφορά μόνο το κόκκινο κρέας αλλά και το λευκό και κυρίως τα πτηνά, που σήμερα κατέχουν μεγάλο μερίδιο της ευρύτερης αγοράς. Οι ίδιες πληροφορίες επίσης αναφέρουν πως τελικά θα ενταχθούν και τα ψάρια, ενδεχόμενο που χθες άφησε ανοικτό ο υπουργός Ανάπτυξης.

Τα μέτρα

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε χθες δύο νέα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα για τα οποία θα απαιτηθούν νομοθετικές διατάξεις και κατόπιν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις και δύο προσωρινού.

Στα μόνιμου χαρακτήρα είναι ο περιορισμός των συνολικών εκπτώσεων που κάνουν οι προμηθευτές στα σούπερ μάρκετ κατά 30% και μεταφορά του οφέλους στον καταναλωτή με αντίστοιχη μείωση της τιμής στο ράφι. Το μέτρο θα εφαρμοστεί σε απορρυπαντικά, καθαριστικά σπιτιού, οδοντόκρεμες, αφρόλουτρα, σαμπουάν και βρεφικές πάνες. Η δεύτερη παρέμβαση με μόνιμο χαρακτήρα είναι οι «καθαρές τιμές απ’ το χωράφι στο ράφι». Με απλά λόγια όλοι οι εμπλεκόμενοι, απ’ τον παραγωγό, τον διακινητή ως τον λιανέμπορο πρέπει να εμφανίζουν στα τιμολόγια τους ‘καθαρές τιμές’. Όπως είπε ο υπουργός θα επιτρέπεται πλέον πιστωτικό τιμολόγιο έως 3% για επιστροφές προϊόντων ή φύρα.

Τα άλλα δύο μέτρα είναι: η απαγόρευση στους προμηθευτές, που αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων, να κάνουν προωθητικές ενέργειες για 3 μήνες, που τίθεται από σήμερα σε εφαρμογή, και η επιβολή πλαφόν στο εμπορικό κέρδος των εταιρειών από προϊόντα βρεφικού γάλακτος στο 7%.

Πολύπλοκο εγχείρημα

Το εγχείρημα πάντως φαντάζει αρκετά πολύπλοκο και σύνθετο με αρκετούς παράγοντες της αγοράς να εκφράζουν δυσπιστία για την επιτυχή εφαρμογή κυρίως των νέων, μόνιμων, μέτρων με τον τρόπο που τουλάχιστον περιγράφηκαν χθες. Σημειώνουν δε ότι είναι μικρό το χρονικό διάστημα των δύο μηνών που είπε η ηγεσία του υπ. Ανάπτυξης ότι θα δώσει στους παραγωγούς, τους επαγγελματίες και τις εταιρείες σε όλα τα στάδια παραγωγής, διακίνησης και εμπορίας προκειμένου να προσαρμοστούν στις αλλαγές της διαδικασίας τιμολόγησης.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ