«Πρεμιέρα» για το Ταμείο Εγγυοδοσίας - Δάνεια 7 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις με κρατική εγγύηση - Οι δικαιούχοι και οι όροι

«Πρεμιέρα» για το Ταμείο Εγγυοδοσίας - Δάνεια 7 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις με κρατική εγγύηση - Οι δικαιούχοι και οι όροι

Πρεμιέρα έκανε σήμερα το βαρύ πυροβολικό του Ταμείου Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, με σκοπό τη στήριξη της οικονομίας κατά τη διάρκεια της τρέχουσας έξαρσης της νόσου COVID-19.

Στόχος του Ταμείου να παρέχει εγγυήσεις για δάνεια κεφαλαίου κίνησης, το ύψος των οποίων αναμένεται μαζί με τη μόχλευση των τραπεζών να ξεπεράσει τα 7 δισ. ευρώ. 

Μέσω του Ταμείου θα δίνονται εγγυήσεις έως και 80% για κεφάλαια κίνησης μικρών μεσαίων αλλά και μεγάλων επιχειρήσεων και θα αφορά νέα δάνεια που θα χορηγηθούν έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 διάρκειας έως 5 έτη , με την εγγύηση να καλύπτει το δάνειο καθ’ όλη τη διάρκειά του. 

Βροχή οι αιτήσεις

Δεν πρόλαβε καλά καλά να ανοίξει η πλατφόρμα του Ταμείου Εγγυοδοσίας  και οι αιτήσεις έπεσαν βροχή.

Ενδεικτικό είναι πως μέσα στις 2 πρώτες ώρες λειτουργίας της πλατφόρμας υποβλήθηκαν 2.629 αιτήσεις, οι οποίες αντιστοιχούν σε δάνεια που αγγίζουν περίπου το 1 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται πως συνολικά θα καλυφθούν οι ανάγκες ρευστότητας των επιχειρήσεων, με δάνεια ως 7 δισεκ ευρώ και εγγύηση του Δημοσίου.

Δικαιούχοι 

Αίτηση μπορούν να υποβάλλουν επιχειρήσεις που δεν είναι προβληματικές, δεν έχουν δάνεια σε καθυστέρηση μεγαλύτερη του τριμήνου και δεν εκκρεμεί σε βάρος τους εντολή ανάκτησης προηγούμενης παράνομης και ασύμβατης κρατικής ενίσχυσης βάση απόφασης ΕΕ ή ΔΕΕ. 

Το ποσό του αρχικού κεφαλαίου του κάθε δανείου δεν θα μπορεί να υπερβαίνει: ή το διπλάσιο του ετήσιου μισθολογικού κόστους της Επιχείρησης για το 2019. (Στην περίπτωση Επιχειρήσεων που δημιουργήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2019, το ανώτατο δάνειο δεν πρέπει να υπερβαίνει το κατ’ εκτίμηση ετήσιο μισθολογικό κόστος για τα δύο πρώτα έτη λειτουργίας του), ή το 25% του συνολικού κύκλου εργασιών της Επιχείρησης κατά το έτος 2019

Εξαιρέσεις

∙ Εξαιρούνται της εγγυημένης δανειοδότησης, οι εξωχώριες επιχειρήσεις, οι εταιρείες συμμετοχών, επιχειρήσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα, των δημοσίων φορέων και των θυγατρικών τους, των ΟΤΑ και των θυγατρικών τους.

∙ Δικαιούχοι χρηματοδότησης είναι πιστοληπτικά αποδεκτές επιχειρήσεις που δεν είναι προβληματικές, δεν έχουν δάνεια σε καθυστέρηση μεγαλύτερη του τριμήνου και επιπλέον δεν εκκρεμεί σε βάρος τους εντολή ανάκτησης προηγούμενης παράνομης και ασύμβατης κρατικής ενίσχυσης βάση απόφασης ΕΕ ή ΔΕΕ.

∙ Εξαιρούνται από την χρηματοδότηση επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί σε προηγούμενα προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (πρώην ΕΤΕΑΝ) και εμφάνισαν δυσμενή συναλλακτική συμπεριφορά στην αποπληρωμή των οφειλών τους (καταγγελία δανείου ή ληξιπρόθεσμες οφειλές για διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών).

Είδη Εγγυήσεων

Οι επιχειρηματίες μπορούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τα εξής:

την εξέταση των επενδυτικών και επιχειρηματικών σχεδίων,

την έγκριση των δανείων και

την υποβολή των σχετικών αιτημάτων για την παροχή εγγύησης στην ΕΤΕΑΝ ΑΕ με πόρους του Ταμείου Εγγυοδοσίας ΤΕΠΙΧ.

Σημειώνεται πως οι 13 συνεργαζόμενες τράπεζες στις οποίες μπορούν να απευθύνονται οι ενδιαφερόμενοι είναι οι εξής: Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, Alpha, Attica Bank, Optima Bank, Procredit Bank και οι συνεταιριστικές τράπεζες Ηπείρου, Παγκρήτια, Θεσσαλίας, Καρδίτσας, Κεντρικής Μακεδονίας, Χανίων.

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Γιάννης Τσακίρης «Προχωρούμε σήμερα ένα ακόμη βήμα την υλοποίηση της δέσμευσής μας για άμεση και έμπρακτη στήριξη των επιχειρήσεων. 

Με το νέο αυτό χρηματοοικονομικό εργαλείο, που θα χρηματοδοτήσει την αγορά με νέα δάνεια ύψους 7 δισ. ευρώ, διευρύνουμε αισθητά την περίμετρο των μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων που μπορούν να δανειοδοτηθούν από τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. 

Παρέχοντας εγγύηση - μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας - έως 80% σε κάθε δάνειο κεφαλαίου κίνησης, ενώ σε επίπεδο χαρτοφυλακίου κάθε τραπεζικού ιδρύματος έως 40% για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 30% για μεγάλες, στηρίζουμε τη χρηματοδότηση δεκάδων χιλιάδων επιχειρήσεων της χώρας, με ευνοϊκούς όρους και αισθητά μειωμένες εξασφαλίσεις».

Γεωργιάδης: Προειδοποιήσεις στις τράπεζες για τη στήριξη των επιχειρήσεων

Αυστηρή προειδοποίηση στις διοικήσεις των τραπεζών απηύθυνε ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης ενόψει των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων παροχής ρευστότητας στην αγορά υπογραμμίζοντας πως “σε 30 ημέρες θα μετρήσουμε πόσα χρήματα έχει δώσει κάθε τράπεζα και για όποια έχει μείνει πίσω στους στόχους θα της αφαιρούνται τα ποσά για να δοθούν σε άλλες που τρέχουν πιο γρήγορα. Σε αυτό θα είμαστε αμείλικτοι”.

Ο υπουργός Ανάπτυξης  πρόσθεσε “αν σε αυτό το εγγυοδοτικό εργαλείο μετρήσουμε σε λίγες μέρες ότι οι τράπεζες δεν δίνουν τα χρήματα όπως πρέπει στις επιχειρήσεις, οι σχέσεις μας μαζί τους θα είναι πολύ άσχημες. Το ξεκαθαρίζω”.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS