Το ΔΝΤ θέλει νέα μέτρα δύο δισ. το 2018

Το ΔΝΤ θέλει νέα μέτρα δύο δισ. το 2018

Το ΔΝΤ έδωσε στη δημοσιότητα έκθεση (Fiscal Monitor) στην οποία προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης 1,7% του ΑΕΠ για φέτος και 2,2% το 2018, το οποίο θα αυξηθεί στο 3,5% το 2019 και θα παραμείνει στο επίπεδο αυτό έως το 2022. Οι προβλέψεις αυτές είναι ίδιες με εκείνες που είχε ανακοινώσει το ΔΝΤ τον Ιούλιο με την έκθεση και έρχονται σε αντίθεση με τον στόχο του 3,5% που έχει τεθεί για το 2018 στο πλαίσιο του ελληνικού προγράμματος. Η ανακοίνωση των συμπερασμάτων έρχεται ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διεργασίες για την τρίτη αξιολόγηση και προκαλεί εκνευρισμό καθώς δεν αποκλείεται το Ταμείο να εγείρει νέες απαιτήσεις, όπως δεν αποκλείεται η μη επίτευξη των στόχων να φέρει υποχρεωτικά νέα μέτρα. Ωστόσο, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της «Καθημερινής», κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούν πως το ΔΝΤ, στη βάση των νεότερων στοιχείων για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, ενδεχομένως να μεταβάλει τις προβλέψεις του κατά την άφιξή του στην Αθήνα, όπου και θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Υποσχέσεις Τσίπρα

Η Αθήνα σήκωσε το γάντι με κυβερνητικό παράγοντα να λέει την Τετάρτη ότι η κυβέρνηση «δεν προτίθεται να σχολιάσει τις συνήθως λανθασμένες προβλέψεις του Ταμείου».

Ένα ακόμη σημάδι ότι το «καμπανάκι» του ΔΝΤ δεν φαίνεται να ανησυχεί το Μαξίμου ήταν το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε χθες φοροελαφρύνσεις από το 2018. «Εγώ πιστεύω μπορούμε και περισσότερο. Ξεπερνάμε στόχους και πιστεύω του χρόνου τέτοια εποχή θα έχουμε δημοσιονομικό χώρο να προβούμε στις αναγκαίες μειώσεις φορολογία» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

 

Τι λέει η Ουάσιγκτον για μέτρα και χρέος

Για το 2018 το Ταμείο προτιμά αντί της ενεργοποίησης του κόφτη την επίσπευση της μείωσης αφορολόγητου και των συντάξεων με παράλληλη αναβολή των αντιμέτρων τουλάχιστον ως το 2023.

Επιπλέον, παρά την πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,6% το 2018 εκτιμά ότι τα επόμενα τέσσερα χρόνια δεν θα ξεπεράσει το 1% εξαιτίας της ατολμίας στις μεταρρυθμίσεις. Εντύπωση προκαλεί επίσης η εκτίμηση ότι τα έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ θα μειώνονται συνεχώς έως το 2022.

Στο Fiscal Monitor το Ταμείο εκτιμά ότι το χρέος της Ελλάδας θα παραμείνει σε πολύ υψηλό επίπεδο ως το 2022, πάνω από το 160% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι δεν υποχωρεί από τη θέση ότι πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους κάτι που το φέρνει σε σύγκρουση με τους Ευρωπαίους.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ