Το ΥΠΟΙΚ χτυπάει τη φοροδιαφυγή: Το σχέδιο για τις υποχρεωτικές αγορές με κάρτες

Το ΥΠΟΙΚ χτυπάει τη φοροδιαφυγή: Το σχέδιο για τις υποχρεωτικές αγορές με κάρτες

Τέλος στην οικονομική «αιμορραγία» από «μαύρες» συναλλαγές, θέλει να βάλει το υπουργείο Οικονομικών με όπλο την χρήση ηλεκτρονικών καρτών.

 Τα χρήματα που κάνουν φτερά υπολογίζονται σε 6-7 δισεκ. ευρώ ετησίως καθώς «εξαφανίζεται» ο ΦΠΑ εξαιτίας των «μαύρων συναλλαγών». Πέρα από την ένταση των επιτόπιων ελέγχων, το βασικό «όπλο» στη μάχη κατά της μικρομεσαίας φοροδιαφυγής θα είναι η αλματώδης αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών με κάρτα, ακόμα και στις καθημερινές, μικρής αξίας, συναλλαγές.

Τα στοιχεία των τραπεζών και της Τράπεζας της Ελλάδας δείχνουν ενίσχυση αυτής της τάσης, ειδικά μετά την επιβολή των capital controls, ωστόσο ο καταλύτης θα είναι η υποχρεωτική πραγματοποίηση ηλεκτρονικών πληρωμών στο 30% των εισοδημάτων, έτσι ώστε να μην επιβάλλεται “ποινή” 22%.

Επιχειρηματολογώντας υπέρ του μέτρου, ο υφυπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης υποστήριξε ότι δεν τίθεται θέμα “τιμωρίας” των φορολογούμενων, καθώς από την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων φαίνεται ότι στους επίμαχους κωδικούς 049-050 δηλώνονται ηλεκτρονικές πληρωμές πολύ υψηλότερες του απαιτούμενου ποσού. «Ο μέσος όρος των ηλεκτρονικών συναλλαγών που έχουν δηλώσει οι πολίτες με εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ σήμερα είναι 44% και τους ζητάμε το 30%, που σημαίνει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια υπερβολική πίεση ειδικά για αυτά τα εισοδήματα. Στα δε εισοδήματα από 10.000 μέχρι 30.000 ευρώ ο μέσος όρος των ηλεκτρονικών συναλλαγών που δηλώνουν σήμερα ή που καταγράφονται από τις τράπεζες είναι 36%. Συνεπώς, δεν πρόκειται να δημιουργηθεί κάποιο μεγάλο πρόβλημα», ανέφερε ο Θ. Σκυλακάκης, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το μέτρο των ηλεκτρονικών δαπανών θα αποσυνδεθεί από το “χτίσιμο” του αφορολογήτου και θα αφορά όλους τους φορολογούμενους, δηλαδή και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

«Σημειώστε ότι η προσπάθεια αυτή της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής μέσω της αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών (επειδή πολλές ταμειακές μηχανές χακάρονται), στηρίζεται και στο γεγονός ότι αντί να παίρνεις μία απόδειξη και να νομίζεις ότι υπάρχει ο ΦΠΑ εκεί, να γίνεται αυτή η διαδικασία με POS, το οποίο δεν χακάρεται και πράγματι έτσι, μαζεύεται ο φόρος», σημείωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, μεταφέροντας έτσι την αισιοδοξία του υπουργείου Οικονομικών, που προσδοκά περί τα 550 εκατ. Ευρώ από αυτό το μέτρο. Λογιστές και φοροτεχνικοί τονίζουν, πάντως, ότι η επέκταση του μέτρου των ηλεκτρονικών συναλλαγών και στους ελεύθερους επαγγελματίες έχει υψηλό δείκτη δυσκολίας, καθώς θα πρέπει να ξεκαθαριστούν ζητήματα που έχουν να κάνουν με τους επαγγελματικούς λογαριασμούς και όχι μόνο.

Τριπλασιάστηκε η αξία συναλλαγών με κάρτα

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΙΟΒΕ υπολογίζεται ότι η ετήσια αξία συναλλαγών με κάρτα ανά κάτοικο σχεδόν τριπλασιάστηκε από 821 ευρώ το 2015 σε 2.294 ευρώ το 2017, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται μόνο στο 40% του μέσου όρου της ΕΕ-28! Η υψηλότερη ετήσια αξία ανά κάτοικο καταγράφεται το 2016 στο Ηνωμένο Βασίλειο (16,7 χιλ. ευρώ), στο Λουξεμβούργο (14,7 χιλ. ευρώ) και στη Δανία (12,3 χιλ. ευρώ).

Ο ετήσιος κατά κεφαλήν αριθμός συναλλαγών με κάρτα αυξήθηκε από 13 σε 53 στην Ελλάδα, ωστόσο παραμένει η πέμπτη χώρα στην ΕΕ-28 με τον χαμηλότερο αριθμό. Με βάση τον συγκεκριμένο δείκτη, προηγούνται στην κατάταξη οι Σκανδιναβικές χώρες και συγκεκριμένα η Δανία (330 συναλλαγές ανά κάτοικο), η Σουηδία (320) και η Φινλανδία (280). Ο μέσος όρος του ετήσιου αριθμού συναλλαγών ανά κάτοικο της ΕΕ-28 το 2016 (117) ήταν σε υπερδιπλάσια επίπεδα ακόμα και σε σύγκριση με την τιμή του δείκτη στην Ελλάδα για το 2017.

Το επίπεδο χρήσης καρτών στην Ελλάδα εμφανίζεται ότι υπολείπεται ακόμα περισσότερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου, όταν γίνει διόρθωση ως προς την συνολική ιδιωτική κατανάλωση κάθε χώρας, αντί για το ΑΕΠ. Έτσι, μπορεί το μερίδιο της αξίας συναλλαγών με κάρτες ως ποσοστό της ιδιωτικής κατανάλωσης στην Ελλάδα να αυξήθηκε εντυπωσιακά, από 7% το 2015 σε 20,1% το 2017, ωστόσο αυτή η επίδοση παραμένει 6,1 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερη του μέσου όρου της Ευρωζώνης και 14,8 π.μ. χαμηλότερη του μέσου όρου της ΕΕ-28!

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS