Στη δίνη του Σκοπιανού η κυβέρνηση -Ο Καμμένος σε ρόλο ΥΠΕΞ, αγνοεί Τσίπρα για Πρέσπες

Οι θέσεις που ανέπτυξε ο Πάνος Καμμένος στις ΗΠΑ, τόσο για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα, όσο και για την υπόθεση της ΠΓΔΜ, προκάλεσαν εκνευρισμό στο Μαξίμου και μεγαλοπρεπέστατο άδειασμα ακόμα και από τον πρόεδρο της Βουλής. Ο κ. Βούτσης, λόγω και του θεσμικού του ρόλου, προτίμησε να είναι... διπλωματικός και ευγενικός.

Μιλώντας στο kontra channel, ο Νίκος Βούτσης είπε ότι δεν είναι εύκολο να καταλάβει τι ακριβώς πρότεινε ο Πάνος Καμμένος και πρόσθεσε: «Οσα είπε ο κ. Καμμένος είναι πολύ πέρα από τη διατυπωμένη θέση των ΑΝΕΛ για τη διαφωνία τους» ενώ, ξεκαθάρισε ότι «εμείς έχουμε ανοικτή πολιτική στα Βαλκάνια, ενώ ο κ. Καμμένος έβαλε θέμα βάσεων και διαμόρφωσης μετώπων και αξόνων στα Βαλκάνια. Η δική μας πολιτική είναι αντίθετη με τη διαμόρφωση αξόνων για την αποτροπή των εθνικιστικών δογμάτων και στερεοτύπων που εκφράζονται είτε από εθνικιστικούς κύκλους της Αλβανίας, είτε της Τουρκίας».

Εντυπωσιακό, πάντως, είναι το άδειασμα από μερίδα του φιλοκυβερνητικού Τύπου. Η «Εφημερίδα των Συντακτών», που έχει κατά καιρούς βάλει στο στόχαστρό της τον Πάνο Καμμένο, κυκλοφορεί σήμερα με τίτλο: «Ο Π.Καμμένος βλάπτει σοβαρά τη χώρα: Αθήνα και Ουάσινγκτον αδειάζουν τον υπ.Αμυνας για Μακεδονικό και Βάσεις».
Στο εσωτερικό της εφημερίδας, το θέμα αναλύεται υπό τον τίτλο: «Το τερμάτισε ο Καμμένος», ενώ αιχμές αφήνει η εφημερίδα και για τη στάση της κυβέρνησης, την οποία χαρακτηρίζει «χλιαρή».

Η εφημερίδα φιλοξενεί και χωριστή δήλωση αμερικανών αξιωματούχων σχετικά με τις θέσεις που ανέπτυξε ο Πάνος Καμμένος στις ΗΠΑ, τόσο για την ΠΓΔΜ όσο και για τις νέες αμερικανικές βάσεις. Από τις δηλώσεις αυτές φαίνεται ένα ακόμα «άδειασμα» στον υπουργό Άμυνας, δεδομένου ότι ο Αμερικανός αξιωματούχος που μίλησε στην «Εφ.Συν» συντάσσεται με την θέση Τσίπρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ για τις βάσεις υπάρχει μεν το ενδιαφέρον, χωρίς όμως να δημιουργείται η εικόνα για οριστικές αποφάσεις.

Στο Έθνος, υπάρχει η φωτογραφία του βλοσυρού Τσίπρα να κοιτά τον Καμμένο και τον τίτλο: «Βγάζει καπνούς ο Τσίπρας με τον Καμμένο».

Στην «Αυγή» το θέμα απουσιάζει παντελώς. Υπάρχει ασφαλώς το σχόλιο Βούτση, χωρίς αναφορές στον Καμμένο: «Ανοιχτή συνεργασία και όχι άξονες επιδιώκει η κυβερνητική πολιτική στα Βαλκάνια».

YN 2018 10 11 08.35.19

Τι προηγήθηκε

Τσίπρας και Καμμένος κατά την τελευταία τους συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου είχαν δώσει τα χέρια και είχαν συμφωνήσει να μην ταραχθεί περαιτέρω η κυβερνητική ισορροπία και οι δυό τους θα άνοιγαν και πάλι το θέμα του Σκοπιανού τον Μάιο, όταν και θα είχαν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες στη γειτονική χώρα. Ωστόσο, ο μικρός κυβερνητικός εταίρος «έσπασε» αυτή τη συμφωνία και με μια μη ρεαλιστική πρόταση, όπως την χαρακτηρίζουν και κύκλοι του Μαξίμου, όχι μόνο θέτει προς αμφισβήτηση την αξιοπιστία της κυβέρνησης στο εξωτερικό αλλά και αποτυπώνει μια μη σοβαρή εικόνα της κυβέρνησης στο εξωτερικό.

Οι εξελίξεις αυτές προκαλούν εύλογα ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση ασκεί εξωτερική πολιτική, αλλά και με ποιανού εντολές ασκείται αυτή, ιδιαίτερα όταν η χώρα καλείται να αντιμετωπίσει κρίσιμα σοβαρά εθνικά θέμα.

Ο κ. Καμμένος παρουσιάστηκε ως αυτόνομος υπουργός Εθνικής Άμυνας, που ασκεί την δική του εξωτερική πολιτική, η οποία μάλιστα είναι αντίθετη από εκείνη της κυβέρνησης, την οποία παρεμπιπτόντως στηρίζει. Να σημειώσουμε δε ότι ο κ. Πάνος Καμμένος είναι αυτός που έδωσε την έγκριση στον Αλέξη Τσίπρα να υπογράψει την συμφωνία αυτή την οποία τώρα μάχεται.

Η κυβέρνηση είναι γεγονός ότι αντιμετωπίζει προβλήματα θεσμικής λειτουργίας που σίγουρα δεν είναι υπέρ της χώρας. Ο Αλέξης Τσίπρας καλείται μέσα από μια επίσημη κυβερνητική αντίδραση να πάρει άμεσα αποφάσεις. Η εξωτερική πολιτική δεν γίνεται να ασκείται με επιπολαιότητα.

Είναι προφανές ότι ο κ. Καμμένος άμα τη επιστροφή του θα κληθεί από το Μαξίμου να δώσει εξηγήσεις κι αν παραμείνει υπουργός Εθνικής Άμυνας τότε σημαίνει ότι ο κ. Καμμένος είναι αυτός που ασκεί εξωτερική πολιτική και όχι ο αρμόδιος υπουργός και ότι λειτουργεί ως «λαγός» της κυβέρνησης και λέει όσα δεν μπορεί να πει ο ίδιος ο Τσίπρας.

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Booking.com

 

emfylies idees

symmaxia

 Copyright © 2018 YSTEROGRAFO NEWS