Αισιοδοξία Θεοδωρικάκου για την ψήφο των αποδήμων: Θα λάβει 200 ψήφους στη Βουλή

Αισιοδοξία Θεοδωρικάκου για την ψήφο των αποδήμων: Θα λάβει 200 ψήφους στη Βουλή

Αισιόδοξος ότι η ψήφος των απόδημων Ελλήνων στη Βουλή, θα λάβει 200 ψήφους εμφανίστηκε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος είπε ότι δεν θα ισχύσει η επιστολική ψήφος.

Σημείωσε ότι οι απόδημοι θα ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στις πρεσβείες στα προξενεία και σε εκλογικά κέντρα που θα στηθούν. Είπε πως οι απόδημοι θα ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που θα επιλέγουν και η ψήφος τους θα είναι ισότιμη. Τόνισε πως δικαίωμα ψήφου θα έχουν οι Έλληνες του εξωτερικού με ΑΦΜ που βρίσκονται εκτός χώρας 35 χρόνια αλλά βρέθηκαν στην Ελλάδα για δύο χρόνια.


Αναλυτικά ένα απόσπασμα από τα όσα είπε ο υπουργός: «Η κυβέρνησή μας ήθελε να μπορούν να ψηφίζουν όλοι οι Έλληνες του εξωτερικού από τον τόπο στον οποίο κατοικούν χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση και να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο γιατί αυτός είναι ένας πολύ εύκολος τρόπος, αξιόπιστος και βοηθάει πάρα πολύ στη συμμετοχή. Αυτό που πρέπει να ξέρουν όλοι είναι ότι αυτός ο νόμος υπάρχει συνταγματική πρόβλεψη ότι μπορεί να ισχύσει μόνο αν τον ψηφίσουν 200. Είχαμε το εξής δίλημμα ή να φέρουμε αυτό που εμείς θεωρούσαμε σωστό να το ψηφίσουμε μόνοι μας με λιγότερες από 200 ψήφους άρα δεν θα εφαρμοζότανε ποτέ. Ή πράγμα και το οποίο κάναμε, να προχωρήσουμε σε συμβιβασμούς και να κάνουμε πολύ μεγάλη προσπάθεια να δημιουργήσουμε συναίνεση και συγκλίσεις και σήμερα το πρωί αντί να τσακωνόμαστε με τα άλλα πολιτικά κόμματα για το ποιος φταίει για το ποιος φταίει που δεν έγινε τίποτα να είμαστε όλοι μαζί και να λέμε στους Έλληνες ότι κάναμε ένα πρώτο μεγάλο και θετικό βήμα για να ψηφίζουν από το εξωτερικό, να τους καλούμε να αγκαλιάσουν αυτή την προσπάθεια και αυτη την πρωτοβουλία η οποία αποκαθιστά σε πολύ μεγάλο βαθμό μια αδικία δεκαετιών που έκανε η ελληνική πολιτεία απέναντι στους συμπατριώτες μας του εξωτερικού.

Από τη χθεσινή συζήτηση η οποία ήταν η καταληκτική αντιλήφθηκα ότι όλα τα κόμματα επιθυμούν, στη βάση που ανακοινώσαμε, να ψηφίσουν, πάντα με την επιφύλαξη ότι φυσικά το νομοσχέδιο θα έχει ακριβώς αυτό που συμφωνήσαμε, το μόνο κόμμα που κατάλαβα ότι έχει βασική αντίρρηση είναι το κόμμα του κ. Βαρουφάκη, αλλά και εκείνοι έχουν το χρόνο να το ξανασκεφτούν και τους καλώ να το κάνουν.»

Ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι δεν θα ισχύει η επιστολική ψήφος. «Οι άνθρωποι θα ψηφίζουν στις πρεσβείες και στα προξενεία καθώς και σε τόπους που θα οργανώσουμε εκλογικά τμήματα παίρνοντας υπόψη τον αριθμό και την κατανομή αυτών που θα κάνουν αίτηση ηλεκτρονική στη σελίδα του υπουργείου Εσωτερικών προκειμένου να ενταχθούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Θα ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος το οποίο επιθυμούν και επιλέγουν, το ψηφοδέλτιο αυτό θα έχει πλέον 15 υποψήφιους ώστε να μπορούν τα κόμματα να μπορούν να βάζουν μέσα προσωπικότητες της ελληνικής ομογένειας και να υπάρχουν επομένως άνθρωποι που προέρχονται από το εξωτερικό. Και τέλος η ψήφος τους θα μετράει ισότιμα με τη ψήφο όλων ημών που ψηφίζουμε στο εσωτερικό. Θα ψηφίζουν για την ανάδειξη κυβερνήσεως και τους εκλογικούς συσχετισμούς ανάμεσα στα κόμματα συνολικά. Αυτό ήταν η κόκκινη γραμμή που είχε βάλει ο πρωθυπουργός από την αρχή από τις συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς. Μια κόκκινη γραμμή, 'να μετράει ισότιμα η ψήφος των ελλήνων του εξωτερικού, όλα τα άλλα τα συζητάμε', και αυτή την προτροπή του προέδρου υλοποιήσαμε μέσα από αυτή τη συζήτηση.»

Ερωτηθείς για τον εκλογικό νόμο, είπε πως η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να πετυχαίνει τις μεγαλύτερες δυνατές συγκλίσεις. «Στο θέμα του εκλογικού νόμου με τον οποίο θα γίνουν οι εκλογές ασφαλώς θέλουμε να πετύχουμε συναίνεση αλλά δεν έχουμε αυταπάτες, δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε συναίνεση με το ΚΚΕ. Το ερώτημα της συναίνεσης για τον εκλογικό νόμο, όταν έρθει η ώρα, θα πρέπει να απευθυνθεί κυρίως προς το ΣΥΡΙΖΑ γιατί από εκεί μπορεί να μαζευτούν οι 200 ψήφοι.»

Αναφερόμενος στην απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ, και τη ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να εκχωρούν σε ιδιώτες τις υπηρεσίες καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού και πρασίνου, ο υπουργός είπε πως η κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα στα δημοτικά συμβούλια να αποφασίζουν.

«Καθαρές πόλεις, φωτεινές πόλεις, ασφαλείς πόλεις και όταν οι δήμαρχοι και τα δημοτικά συμβούλια δεν μπορούν να το πετύχουν μόνο με τις δικές τους υπηρεσίες γιατί μπορεί να μην είναι αποτελεσματικές ή γιατί μπορεί να έχουν μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό ή για χιλιάδες λόγους, η λύση δεν είναι να ξαναπάμε σε χιλιάδες προσλήψεις και να ξαναφτιάξουμε ένα υδροκέφαλο δημόσιο, η λύση είναι να αξιοποιήσουμε και τον ιδιωτικό τομέα. Αυτό που είναι αυτονόητο και συμβαίνει σε όλο τον κόσμο δίνουμε τη δυνατότητα στα δημοτικά συμβούλια να το αποφασίζουν. Οι εργαζόμενοι στους δήμους και στις περιφέρειες δεν πρέπει να έχουν καμία απολύτως ανησυχία γιατί δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να χάσουν τη δουλειά τους. Δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση. Συνεργασία είπαμε δεν είπαμε ότι θα τους εξοντώσουμε.»

Για το μεταναστευτικό είπε ότι υπάρχουν οδηγίες φύλαξης των συνόρων και πως ο πρωθυπουργός διεθνοποιεί το ζήτημα. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα αφήσει τα νησιά να βουλιάξουν και μετανάστες θα μετακινηθούν στην ενδοχώρα.

«Ως κυβέρνηση έχουμε αποφασίσει ότι δεν θα αφήσουμε τα νησιά μας να βουλιάξουν από δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες και πρόκειται ένας αριθμός να μετακινηθεί οργανωμένα, σε οργανωμένες δομές. Μιλάμε για πράγματα που εγγυώνται την ασφάλεια και της τοπικής κοινωνίας και την ασφάλεια και των ίδιων των ανθρώπων που θα φιλοξενούνται σε αυτές τις δομές. Θα γίνει μια δίκαιη και αναλογική κατανομή στο εσωτερικό της χώρας χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα και στην κατεύθυνση αυτή θα βοηθήσουμε και εμείς και η τοπική αυτοδιοίκηση. Όλοι μαζί θα τ’ αντιμετωπίσουμε. Φυσικά και είμαστε σε διάλογο και θα είμαστε σε διάλογο γιατί είμαστε όλοι από την ίδια πλευρά του λόφου. Η κυβέρνηση είναι από τη ίδια πλευρά του λόφου με την κοινωνία, δεν είναι απέναντι.»
 
 
googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ