Ο Μητσοτάκης καλεί τους αρχηγούς τη Δευτέρα αναζητώντας τους 200 για την ψήφο αποδήμων

Ο Μητσοτάκης καλεί τους αρχηγούς τη Δευτέρα αναζητώντας τους 200 για την ψήφο αποδήμων

Τετ α τετ επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς θα έχει την επόμενη εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια προσπάθεια να αναζητήσει συναινέσεις στο θέμα της ψήφου των αποδήμων, όπως έχει επικρατήσει να λέμε για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Οι τηλεφωνικές επαφές θα γίνουν την Δευτέρα και στόχος του πρωθυπουργού είναι να πείσει τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, για την αναγκαιότητα του εκσυγχρονισμού της εκλογικής νομοθεσίας, ώστε να δοθεί το δικαίωμα σε όλους τους Έλληνες- ανεξαρτήτως που διαμένουν- να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές. Όπως άλλωστε προβλέπει και το Σύνταγμα.

Αν και η επιδίωξη μοιάζει αυτονόητη, καθόλου αυτονόητη δεν είναι η κατάληξή της, αφού στο σκεπτικό των περισσότερων κομμάτων, εμφιλοχωρεί το κομματικό συμφέρον. Το πώς θα ψηφίσουν οι Έλληνες του εξωτερικού, που είναι εγγεγραμμένοι ή έχουν δικαίωμα να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους, παραμένει μια άγνωστη μεταβλητή, και ορισμένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δεν επιθυμούν να αναλάβουν το ρίσκο μιας ανατροπής των εκλογικών ισορροπιών, έτσι που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια.

Για να ισχύσει η ψήφος των αποδήμων, θα πρέπει το νομοσχέδιο να ψηφιστεί από τα 2/3 των βουλευτών, δηλαδή χρειάζονται 200 ψήφοι. Υπό τις παρούσες συνθήκες, μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο. Αν και οι πληροφορίες θέλουν τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο να έχει ετοιμάσει ένα προσχέδιο νόμου-που μόλις χθες παρουσίασε στον πρωθυπουργό- που μπορεί να τύχει -όπως λέει - της θετικής ψήφου και της αντιπολίτευσης, ενδεχομένως να απογοητευθεί.


Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνει πρόθυμος να προσφέρει την συναίνεσή του σε καμία νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, ακολουθώντας μια αντιπολιτευτική γραμμή όχι σε όλα, ενώ και στο ΚΙΝΑΛ, υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις που πιέζουν για αντιδεξιά γραμμή, βάζοντας βέτο σε οποιαδήποτε συναίνεση με την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Κατηγορηματικό «όχι» είναι η θέση και του ΚΚΕ στα κυβερνητικά σχέδια για την ψήφο των αποδήμων, αν και επί της αρχής συμφωνεί με το δικαίωμα ψήφου των εκτός Ελλάδος Ελλήνων, ενώ θα αποτελούσε έκπληξη μια θετική αντίδραση των δυο μικρότερων κομμάτων που εκπροσωπούνται στην Βουλή. Της ΜεΡΑ 25 και της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου.

Με δεδομένο ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ διαθέτουν 101 ψήφους στο Κοινοβούλιο, η πρόταση που ετοίμασε ο κ. Θεοδωρικάκος- αν και περιμένουμε να δημοσιοποιηθεί- μοιάζει απίθανο να λάβει τόσες ψήφους ώστε να λάβει το ΟΚ της Βουλής.

 

Τι λένε τα κόμματα

Η πρόταση που ετοίμασε ο υπουργός Εσωτερικών δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή, αλλά η μεγάλη διαφορά που χωρίζει την λογική της κυβέρνησης από την αξιωματική αντιπολίτευση, όπως έχει προκύψει από τις δημόσιες δηλώσεις, είναι το αν θα προσμετράται η ψήφος των αποδήμων στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα ή όχι.


Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει όχι, με το σκεπτικό ότι οι απόδημοι δεν γνωρίζουν τα προβλήματα της χώρας και δεν υφίστανται τις συνέπειες μιας πολιτικής απόφασης, και προτείνει η ψήφος τους να προσμετράται μόνο για την επιλογή ορισμένων βουλευτών Επικρατείας. Προτείνει δηλαδή την αύξηση των βουλευτών Επικρατείας σε 15, ορισμένοι από τους οποίους θα επιλέγονται από τους απόδημους. Όσοι περισσότεροι απόδημοι ψηφίσουν, τόσοι περισσότεροι θα είναι οι βουλευτές Επικρατείας. Ταυτόχρονα απορρίπτει κατηγορηματικά την επιστολική ψήφο.

Την πρόταση αυτή, ο ίδιος ο πρωθυπουργός την χαρακτήρισε προκλητική και αντισυνταγματική. Μπορεί να βρεθεί συμβιβασμός ανάμεσα σε αυτά που επιθυμεί ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτά που προωθεί η κυβέρνηση; Μοιάζει μάλλον δύσκολο.

Με το ΚΙΝΑΛ θεωρητικά τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Το Κίνημα Αλλαγής προτείνει να προσμετράται η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού στο συνολικό αποτέλεσμα, δεν έχει αντίρρηση για την επιστολική ψήφο και προτείνει ένα σύνθετο σύστημα όπου θα εκλέγονται και βουλευτές Επικρατείας και βουλευτές από τις περιφέρειες, με την ψήφο των αποδήμων. Αν και θεωρητικά οι θέσεις του ΚΙΝΑΛ είναι αρκετά κοντά με τα όσα ξέρουμε για τις κυβερνητικές θέσεις, η αντιδεξιά τάση της Χαριλάου Τρικούπη μπορεί να επιβάλει την γραμμή της τελικά και να βραχυκυκλώσει μια δυνητικά εφικτή συμφωνία.

Ούτως ή άλλως όμως, χωρίς την ψήφο του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, το νομοσχέδιο δεν έχει καμία τύχη. Το γεγονός προφανώς το γνωρίζει ο πρωθυπουργός που επιχειρεί να βρει κοινό τόπο. Σε αντίθετη περίπτωση, προφανώς θα θέσει τα κόμματα που αρνούνται προσχηματικά την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού προ των ευθυνών τους, απέναντι σε μια αυτονόητη εκσυγχρονιστική παρέμβαση και απέναντι στους χιλιάδες ξενιτεμένους Έλληνες, που θέλουν να ασκήσουν το δικαίωμά τους να ψηφίσουν.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS