Μητσοτάκης από Μόναχο: Η Ελλάδα δεν είχε ποτέ μέρισμα ειρήνης, οι αμυντικές δαπάνες μας πάντα ήταν πάνω από το 2% του ΑΕΠ

Μητσοτάκης από Μόναχο: Η Ελλάδα δεν είχε ποτέ μέρισμα ειρήνης, οι αμυντικές δαπάνες μας πάντα ήταν πάνω από το 2% του ΑΕΠ

Σε μία κρίσιμη διεθνή συγκυρία, καθώς κλιμακώνονται τόσο ο πόλεμος στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή όσο και ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα ανοιχτά της Υεμένης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στη Γερμανία, όπου θα λάβει μέρος στις εργασίες της 60ής Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου.

Αυτήν την ώρα, ο πρωθυπουργός συμμετέχει στην εναρκτήρια ανοιχτή συζήτηση της Διάσκεψης με θέμα «Currency for Change: World Politics on a Budget».

Η συζήτηση ξεκίνησε με την απόδοση συγχαρητηρίων στον πρωθυπουργό για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. «Έρχομαι εδώ με ελάχιστες ώρες ύπνο», «είναι ένα σημαντικό βήμα για τη χώρα», «είμαι υπερήφανος που εισηγήθηκα το νομοσχέδιο ως επικεφαλής της κεντροδεξιάς» είπε επ'αυτού ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν είχε ποτέ μέρισμα ειρήνης, διατηρούσαμε πάντα τις αμυντικές δαπάνες πάνω από το 2% του ΑΕΠ
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «η Ελλάδα έχει καταφέρει να μειώσει το χρέος γιατί η οικονομία πηγαίνει καλύτερα από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Αν η οικονομία δεν μεγαλώσει δεν θα υπάρχουν πόροι για να στηρίξουμε τις αμυντικές δαπάνες», αναφέροντας πως χώρα ήταν υποχρεωμένη να τις διατηρεί σε επίπεδα άνω του 2% του ΑΕΠ, καθώς δεν είχε ποτέ «μέρισμα ειρήνης», σημειώνοντας πάντως ότι η χώρα «έχει καταφέρει να πετύχει να δίνει περισσότερα χρήματα για την άμυνα μειώνοντας το χρέος»

«Η οικονομική ανάπτυξη είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία της Ελλάδας, της Γερμανίας και όλων των χωρών της ΕΕ» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας και τη σημασία των κοινοτικών κονδυλίων και του Next Generation EU.

«Μειώνουμε το χρέος και η ανάπτυξη μάς οδήγησε να κάνουμε περισσότερα τόσο στην άμυνα όσο και συνολικά. Ευρωπαϊκή άμυνα σημαίνει προτεραιοποίηση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας που τώρα είναι κατακερματισμένη. Για παράδειγμα για αγορά φρεγάτας δεχόμαστε πέντε- έξι διαφορετικές προσφορές κι αυτό δεν έχει νόημα. Σχετικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες, συμφωνήσαμε ότι οι αμυντικές δαπάνες δεν θα μετρούν στον προυπολογισμό. Η άμυνα λόγω ζωτικού χαρακτήρα, είναι κάτι ξεχωριστό», είπε μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός

«Τα δικά μας υπουργεία Άμυνας και Οικονομικών είναι έτοιμα να λάβουν υπόψιν την ευμετάβλητη φύση των πολέμων και να λάβουν αποφάσεις, κάτι που αποτελεί μια άλλη νοοτροπία. Πρέπει να δούμε τι προσφέρουν οι αγορές», είπε σχετικά με το ζήτημα των εξοπλισμών ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πάνω από 50 ηγέτες δίνουν το «παρών» στη Διάσκεψη του Μονάχου

Η 60η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια (MSC) πραγματοποιείται από σήμερα έως και την Κυριακή στην βαυαρική πρωτεύουσα και στην οποία θα λάβουν μέρος περισσότεροι από 50 ηγέτες, 60 υπουργοί Εξωτερικών και 'Αμυνας, επικεφαλής διεθνών οργανισμών και εκατοντάδες εκπρόσωποι του ακαδημαϊκού και επιχειρηματικού κλάδου της ασφάλειας.

Μεταξύ των αξιωματούχων που συμμετέχουν στη διάσκεψη στο Μόναχο είναι η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις και ο υπουργός Εξωτερικών 'Αντονι Μπλίνκεν, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ και ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες. Στο περιθώριο της Διάσκεψης έχει προγραμματιστεί ακόμη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά (G7).

Στην ατζέντα της 60ής MSC θα βρεθούν η Ουκρανία, η Μέση Ανατολή, το μεταναστευτικό, η κλιματική αλλαγή, αλλά και ο ρόλος της Ευρώπης στα θέματα ασφάλειας και άμυνας.

Οι κομβικές συναντήσεις Μητσοτάκη με Αμερικανούς Γερουσιαστές

Ξεχωριστής σημασίας είναι οι συναντήσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός στο περιθώριο των επίσημων διεργασιών της Διάσκεψης, ιδίως δε με δύο σημαίνοντες Αμερικανούς Γερουσιαστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντήσει τον Μπεν Κάρντιν, γερουσιαστή του Δημοκρατικού Κόμματος και πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, από την οποία περνάει υποχρεωτικά κάθε προμήθεια στρατιωτικού υλικού σε ξένες χώρες, όπως είναι εν προκειμένω η πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα.

Θα συναντηθεί επίσης με τον Κρις βαν Χόλεν, Δημοκρατικό Γερουσιαστή και διαχρονικό υποστηρικτή των στενών δεσμών των ΗΠΑ με την Ελλάδα και την Κύπρο.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ