Eurogroup: Νομοθέτηση εκ προοιμίου του μηχανισμού των επιπλέον μέτρων

tsakalwtos daiselbloum740Για μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν σε τρία επίπεδα, βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα και θα έχουν να κάνουν με το χρέος και την ελάφρυνση του αποφάσισαν κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, όπως επίσης και την νομοθέτηση εκ προοιμίου του μηχανισμού των επιπλέον μέτρων, δηλαδή του αυτόματου κόφτη δαπανών. Μάλιστα ο μηχανισμός θα τίθεται αυτομάτως εν ενεργεία σε περίπτωση που υπάρξει απόκλιση από τους στόχους.

Η συνεδρίαση του Eurogroup ήταν σχετικά σύντομη καθώς δεν διήρκησε περισσότερο από 3,5 ώρες. Σε δηλώσεις του αμέσως μετά το πέρας της συνεδρίασης ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισλεμπλουμ ανέφερε χαρακτηριστικά πως «συζητήσαμε και για ελάφρυνση χρέους και σχετικών μέτρων που θα τεθούν σε συζήτηση και εφαρμογή αν η Ελλάδα συνεχίσει να εφαρμόζει τα μέτρα που έχει ψηφίσει».

«Ο μηχανισμός των επιπλέον μέτρων "υπό αίρεση" πρέπει να νομοθετηθεί προκαταβολικά να είναι αυτόματος σε περίπτωση απώλειας στόχων, να επικεντρώνεται σε πρώτη φάση στην οριζόντια περικοπή δαπανών ακόμη και χωρίς να υπάρχει η διακριτική ευχέρεια επιλογής από την κυβέρνηση (non discretionary) ενώ στη συνέχεια θα μπορούν να αντικαθίσταται από διαρθρωτικά μέτρα και στο σκέλος των εσόδων. Η δουλειά αυτή τη στιγμή γίνεται με βάση την ελληνική πρόταση η οποία θα τροποποιηθεί κατάλληλα», τόνισε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Να σημειωθεί ότι η απαίτηση της ελληνικής πλευράς αναφορικά με τον «κόφτη» δαπανών θα έχει να κάνει με όλες τις κρατικές δαπάνες (περιλαμβάνονται μισθοί και συντάξεις) με εξαίρεση ίσως αυτές που θα αφορούν ευαίσθητoυς κοινωνικούς τομείς, όπως για παράδειγμα η άμυνα ή την κοινωνική πρόνοια.

Επίσης ο κ. Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε πως η προσέγγιση για το χρέος θα γίνει σε τρία επίπεδα, σε μακροπρόθεσμο, βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο επίπεδο

 

Τσακαλώτος: Σε 3 επίπεδα η συζήτηση για το χρέος

Tην ικανοποίησή του για το σημερινό «θετικό Eurogoup για την Ελλάδα και την Ευρώπη», εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά το πέρας των εργασιών του Eurogroup.

O Eυ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι υπάρχει συμφωνία στα δημοσιονομικά μέτρα και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ότι μόλις ολοκληρωθεί η νομοθέτηση των προαπαιτούμενων δράσεων θα υπάρξει εκταμίευση της επόμενης δόσης από τον ESM.

O υπουργός Οικονομικών ανέφερε, επίσης, ότι τις επόμενες εβδομάδες το Euroworking Group θα προετοιμάσει το Eurogroup της 24ης Μαΐου, μέχρι το οποίο αναμένεται να κλείσουν τα διάφορα συστατικά της συμφωνίας.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ