Φάμελλος στον Γεραπετρίτη: Λάθος να προαναγγέλλει ο Μητσοτάκης υποχωρήσεις πριν το διάλογο με την Τουρκία

Φάμελλος στον Γεραπετρίτη: Λάθος να προαναγγέλλει ο Μητσοτάκης υποχωρήσεις πριν το διάλογο με την Τουρκία

Συνάντηση με τον Γιώργο Γεραπετρίτη είχε την Παρασκευή ο Σωκράτης Φάμελλος, ύστερα από πρόσκληση του υπουργού Εξωτερικών για ενημέρωση σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ιδιαίτερα για την πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο Βίλνιους.

Όπως ανέφερε, μάλιστα, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, «θέλουμε αυτή η ενημέρωση να είναι διαρκής, συνεπής και απ’ ευθείας, κάτι το οποίο δεν συνέβαινε στο παρελθόν».

Ο κ. Φάμελλος, στη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών, τόνισε την πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία, της δόμησης σταθερών διαύλων επικοινωνίας και της επανεκκίνησης των διερευνητικών και των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

«Τέσσερις προϋποθέσεις για διάλογο με την Τουρκία»

Σημείωσε, ωστόσο, πως «για να είναι αυτός ο διάλογος εποικοδομητικός, για να προστατεύει τα εθνικά συμφέροντα, να συμβάλλει στην ειρήνη και να μην αποτελέσει εργαλείο για να παίξει η Τουρκία ξανά, ευκαιριακά το χαρτί της δήθεν μετριοπάθειας, πρέπει να πληροί κάποιες προϋποθέσεις», οι οποίες, όπως ανέφερε, είναι οι εξής:

«Πρώτη προϋπόθεση ο διάλογος να είναι συγκεκριμένος, συγκροτημένος, να έχει χρονοδιάγραμμα, οδικό χάρτη και ξεκάθαρα παραδοτέα.

»Η δεύτερη προϋπόθεση είναι να υπάρχουν δύο κόκκινες γραμμές. Η κυριαρχία και η άμυνα της χώρας.

»Τρίτη προϋπόθεση, να είναι ξεκάθαρος ο τελικός στόχος που είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας στη Χάγη και

»Τέταρτη προϋπόθεση είναι να αξιοποιηθεί η ΕΕ και οι ΗΠΑ, ώστε να δεσμεύσουν την Τουρκία σε διάλογο βασισμένο στο διεθνές δίκαιο και στον τερματισμό των προκλήσεων».

«Λάθος να προαναγγέλλει μονομερώς υποχωρήσεις ο Μητσοτάκης»

Ο κ. Φάμελος δήλωσε πως τόνισε στον κ. Γεραπετρίτη ότι «δεν μπορεί να αφήνεται το θέμα των δεσμεύσεων και των προϋποθέσεων για την πώληση των F16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, αποκλειστικά στις σημαντικές προσπάθειες του κ. Μενέντεζ, του Κογκρέσου και της ελληνικής ομογένειας» και προσέθεσε πως «η ελληνική κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης οφείλουν να θέσουν ευθέως τις προϋποθέσεις στις ΗΠΑ, βάζοντας τέλος στη λογική του πιστού και δεδομένου συμμάχου».

«Κυρίως, τόνισα ότι αποτελεί μεγάλο λάθος ο κ. Μητσοτάκης, πριν καν αρχίσουν οι συνομιλίες, να προαναγγέλλει μονομερώς υποχωρήσεις. Η πρόοδος του διαλόγου απαιτεί προσεκτικά και ουσιαστικά βήματα για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Να αποφεύγονται οι μεγαλοστομίες από κάθε κατεύθυνση», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα ακολουθεί πάντα την στάση της πατριωτικής ευθύνης και όχι της πατριδοκαπηλίας. Περιμένουμε την ίδια στάση να δούμε και από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας», δήλωσε καταληκτικά ο Σωκράτης Φάμελλος.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ