Γεωργιάδης: Άγνωστος Χ η πορεία του τουρισμού το 2020

Γεωργιάδης: Άγνωστος Χ η πορεία του τουρισμού το 2020

Η επαναλειτουργία της αγοράς έρχεται νωρίτερα από τους αρχικούς υπολογισμούς επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ά. Γεωργιάδης κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

«Η εστίαση άνοιξε μία βδομάδα νωρίτερα. Δύο εβδομάδες νωρίτερα ήρθαν τα mall, γενικά το λιανικό εμπόριο άνοιξε πολύ γρηγορότερα από το ρυθμό που είχαμε υπολογίσει στην αρχή», ανάφερε. Ο τουρισμός πήγε επίσης πολύ νωρίτερα, 1η Ιουνίου και 15 Ιουνίου, ενώ αν θυμάστε στην αρχή λέγαμε για 1η Ιουλίου όλα. Και φαίνεται γενικώς ότι ο ρυθμός επαναφοράς της οικονομίας μας σε πλήρη λειτουργία κινείται με μεγαλύτερη ταχύτητα του αρχικού σχεδιασμού. Αυτό, φυσικά, μπορεί και συμβαίνει γιατί τα κρούσματα είναι πολύ λίγα, σημείωσε.

Ο Ά. Γεωργιάδης εκτίμησε ότι τελικά το ύψος της ύφεσης το 2020 θα εξαρτηθεί από το πώς θα πάει ο τουρισμός.

«Οι υπόλοιποι κλάδοι της οικονομίας με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο ξέρουμε πού θα πάνε. Ο τουρισμός είναι ένας άγνωστος Χ, που αυτή τη στιγμή εξαρτάται από πολλές μεταβλητές: από το αν θα υπάρχουν αεροπορικές συνδέσεις, ποιας συχνότητας θα είναι αυτές, από το πόσο γρήγορα θα ανοίξουμε τη χώρα μας σε χώρες που είναι οι παραδοσιακοί μας πελάτες, αλλά που ακόμα επιδημιολογικά, δεν έχουν μπορέσει να βρεθούν στο σημείο που είμαστε εμείς, από το πώς αυτές οι χώρες θα ανοίξουν τα σύνορα τους προς τους πολίτες τους για να κάνουν ταξίδια στο εξωτερικό. Είναι πολλές οι παράμετροι».

Τείνουμε να έχουμε συγκρατημένη αισιοδοξία, κυρίως διότι, ναι μεν η παγκόσμια τουριστική βιομηχανία το 2020 θα είναι πολύ μικρότερη του αναμενόμενου χωρίς καμία αμφιβολία, όμως, η χώρα μας την περίοδο αυτή των τριών πολύ δύσκολων μηνών πέτυχε ένα rebranding, δηλαδή η χώρα μας άλλαξε την κοινή αντίληψη που έχει ο πλανήτης για αυτήν.

Η Ελλάδα μέχρι τώρα ήταν το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης ή η χώρα που έβγαινε από μία πολυετή κρίση και φαινόταν ότι σταθεροποιείται. Μετά από τρεις μήνες, φαίνεται ότι είναι μία χώρα που κατάφερε να δείξει έναν λαό πειθαρχημένο, μία Κυβέρνηση αποτελεσματική, μία χώρα που παρέχει υγειονομική ασφάλεια, ένα δημόσιο σύστημα υγείας που λειτουργεί. Όλα αυτά δεν μπορεί να μην έχουν θετική επίπτωση στην οικονομία μας και σε ένα βραχυχρόνιο ορίζοντα. Όσον αφορά στη φετινή τουριστική περίοδο, πιστεύουμε ότι θα μπορέσει η Ελλάδα να πάρει από μία πολύ μικρότερη "πίτα", ένα πολύ μεγαλύτερο κομμάτι, και άρα, υπό αυτή την έννοια, να έχουμε μία αξιοπρεπή εμφάνιση.

Όσον αφορά στο ΤΕΠΙΧ ΙΙ, ο υπουργός σημείωσε ότι οι συνολικές αιτήσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να πάρουν κεφάλαιο κίνησης έως 500 χιλιάδες ευρώ με πλήρη επιδότηση επιτοκίου τα δύο πρώτα χρόνια, ανήλθαν μέχρι σήμερα στα 12 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου.

Πρόκειται για πρόγραμμα το οποίο είχε αρχικά σχεδιαστεί για δάνεια ύψους 1,3 δις ευρώ και στη συνέχεια αυξήθηκε στα 2 δις 50 εκατ. ευρώ. Άρα, η ζήτηση είναι μεγαλύτερη κατά 5 και πλέον φορές από το διαθέσιμο ποσό. Αυτό, σε ένα βαθμό, είναι πλασματικό, κυρίως διότι πάρα πολλές επιχειρήσεις έχουν κάνει αιτήσεις και στις τέσσερις τράπεζες, άρα αυτό σημαίνει ότι αυτομάτως τα 10 – 12 δισεκατομμύρια, μπορεί να είναι πραγματικές αιτήσεις γύρω στα 6 ή 7 δισεκατομμύρια. Παρόλα αυτά και πάλι πρόκειται για πολύ μεγάλο βαθμό υπερκάλυψης. Πράγμα το οποίο δείχνει και την ελκυστικότητα του προϊόντος, αλλά και τη μεγάλη ανάγκη της αγοράς για κεφάλαιο κίνησης.

Αύριο, Τρίτη 26 Μαίου, λήγει η προθεσμία των 15 ημερών που εκ του νόμου χρειαζόταν για να έχουμε τη δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τις τράπεζες, τις τέσσερις συστημικές και τις μικρότερες, για να υπογράψουν τη σύμβαση με εμάς, δηλαδή με το Υπουργείο Ανάπτυξης και την Αναπτυξιακή Τράπεζα, ώστε να ξεκινήσει και το μεγάλο εγγυοδοτικό εργαλείο παροχής δανείων κεφαλαίου κίνησης συνολικού ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Άρα, υπολογίζουμε ότι αυτήν την εβδομάδα, θα έχουμε την υπογραφή των συμβάσεων και την έναρξη υποβολής αιτήσεων μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Η διαφορά του εγγυοδοτικού με το ΤΕΠΙΧ ΙΙ είναι ότι δεν καλύπτουμε το επιτόκιο αλλά εγγυόμαστε έως το 80% του δανείου. Αυτό σημαίνει ότι η επιχείρηση θα καλείται να παράσχει λιγότερες εξασφαλίσεις για το ίδιο ποσό από ό,τι στο ΤΕΠΙΧ ΙΙ.

Όπως με το ΤΕΠΙΧ ΙΙ, εάν δούμε ότι και στο εγγυοδοτικό υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και τα 7 δισεκατομμύρια δεν είναι επαρκή, είμαστε έτοιμοι και σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές αρχές να αυξήσουμε και τον προϋπολογισμό αρκετά, εάν αυτό καταστεί απαραίτητο."

Ανέφερε ακόμη ότι "μαζί με τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά μας εργαλεία, τον Ιούνιο, θα ξεκινήσει και ένα πρόγραμμα περίπου 1,2 δις ευρώ μόνο για αναπτυξιακά επιχειρηματικά έργα. Πρόκειται για πρόγραμμα που το υπέγραψε η Αναπτυξιακή Τράπεζα μαζί με το EIF και τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Σ’ αυτό το πρόγραμμα δεν θα χρειάζονται εξασφαλίσεις, αλλά η επιχείρηση θα καλείται να καταθέσει αναπτυξιακό business plan. Εφ’ όσον αυτό κριθεί βιώσιμο, τότε η επιχείρηση θα μπορεί να δανειοδοτηθεί με επιτόκιο αρκετά χαμηλό, γιατί είναι επιδοτούμενο από το EIF.

Στο ΤΕΠΙΧ ΙΙ, ο ρυθμός των εγκρίσεων των δανείων από τις τράπεζες είναι πάρα πολύ υψηλός. Έχουμε φτιάξει ένα ad hoc παρατηρητήριο ρευστότητας, θα φτιάξουμε όμως και θεσμοθετημένο παρατηρητήριο ρευστότητας, κανονικό και επίσημο, ώστε εσείς οι θεσμικοί εκπρόσωποι των επιχειρήσεων να έχετε την ενημέρωση αυτή για να μπορείτε να παρακολουθείτε τι γίνεται στην αγορά.

Σήμερα που μιλάμε, το ΤΕΠΙΧ ΙΙ έχει ξεπεράσει τα 700 εκατομμύρια σε εγκεκριμένα δάνεια. Αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό εκταμίευσης, αν σκεφτείτε ότι το αρχικά προβλεπόμενο ύψος δανείων ανερχόταν σε 1,3 δις ευρώ, είναι μεγαλύτερο του 50% του συνολικού προγράμματος σε διάστημα λιγότερο του ενός μήνα -αρκετά καλός ρυθμός για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Για να καταλάβετε, από το ΤΕΠΙΧ Ι είχε καλυφθεί μόνο το 60% σε 2,5 χρόνια.

Με βάση τη μελέτη του Υπουργείου Οικονομικών, οι επιχειρήσεις που πλήττονται από τον Covid-19, πρακτικά σχεδόν όλες, πρόκειται να έχουν μεγάλη μείωση της προκαταβολής φόρου. Δεν θέλω να ανακοινώσω το ύψος αυτό γιατί ανήκει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομικών, σας λέω από τώρα ότι θα είναι γενναία μείωση της προκαταβολής.

Το γεγονός ότι έχουμε καταφέρει να ανακοινώσουμε αυτού του τύπου τα μέτρα, δηλαδή μειώσεις ΦΠΑ, μείωση προκαταβολής φόρου, συνεπιδότηση της εργασίας, αναστολές πληρωμών κατά το διάστημα της καραντίνας και όλα τα άλλα γνωστά μέτρα, χωρίς αυτό να προκαλέσει ανησυχία στις αγορές -το επιτόκιο για το δεκαετές ομόλογο του ελληνικού δημοσίου βρίσκεται γύρω στο 1,70% - αυτό σημαίνει ότι οι αγορές πείθονται ότι αυτά που κάνουμε είναι λελογισμένα και μέσα στα όρια των δυνατοτήτων του κράτους μας, που αυτό επίσης είναι κάτι που θέλαμε να πετύχουμε. Φαντάζομαι ότι επειδή εσείς είστε όλοι σοβαροί άνθρωποι και επιχειρηματίες, το τελευταίο που θα χρειαζόμασταν τώρα είναι στην κρίση του Covid-19 και στην κρίση της οικονομίας να προστεθεί η δημοσιονομική κρίση».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS