Η άρση της καραντίνας ανά χώρα: Σύγκριση με τα ελληνικά μέτρα άρσης των περιορισμών

Η άρση της καραντίνας ανά χώρα: Σύγκριση με τα ελληνικά μέτρα άρσης των περιορισμών

Τα προσεκτικά βήματα της Ελλάδας στην άρση των περιοριστικών μέτρων μετακίνησης και σταδιακού ανοίγματος καταστηματων έχουν λάβει ως πρότυπο το τι έχει συμβεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που προηγήθηκαν στην άρση των περιορισμών.

Οι πρώτες χώρες που ήραν τα μέτρα ήσαν η Δανία, η Γερμανία, η Ελβετία και η Αυστρία χωρίς να σημαίνει ότι και στις χώρες αυτές δεν υπήρξαν κάποιες ενστάσεις απότις κοινωνίες των χωροών αυτών που βασίζονται στην εύθραυστη ισορροπία μεταξύ της ελευθερίας κίνησης και επιστροφής στην κανονικότητα και στους ελλοχεύοντες κινδύνους μετάδοσης του ιου. Παραδείγματος χάριν, στην Δανία οι γονείς αρνήθηκαν να στείλουν τα παιδιά τους στα σχολεία.

Συνεχίζεται έτσι η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, με το άνοιγμα περισσότερων επιχειρήσεων και σχολείων, με τα βλέμματα να στρέφονται, έπειτα, στα τέλη Μαΐου και στον Ιούνιο.

Στην Ελλάδα από την προπερασμένη Δευτερα έχουμε μπει στην δεύτερη φάση άρσης των περιοριστικών μέτρων, ενώ από τις 4 Μαίου είχαμε την άρση της απαγόρευσης των μετακινήσεων, αλλά και το άνοιγμα συγκεκριμένων επιχειρήσεων, με εξ ίσου συγκεκριμένες συστάσεις τόσο για τις μετακινήσεις όσο και για την λειτουργία των επιχειρήσεων αυτών. Από την προπερασμένη Δευτέρα άνοιξαν και τα υπόλοιπα καταστήματα λιανικού εμπορίου –εκτός από τα πολυκαταστήματα (Malls)- ενώ επιστρέφουν στις τάξεις τους και οι μαθητές της Γ΄Λυκείου. Άνοιξαν και τα φροντιστήρια για τους μαθητές αυτούς, εν οψει των πανελλαδικών εξετάσεων. Πλέον από τις 18 του μηνός άνοιξαν και τα μεγάλα εμπορικά κέντρα καθώς και άλλες επιχειρήσεις που παρέμεναν κλειστές

Άνοιξαν επίσης τα πάρκα και οι αρχαιολογικοί χώροι Από 25 Μαίου θα ανοίξουν οι επιχειρήσεις εστίασης

Στην Αυστρία από τις 14 Απριλίου επιτράπηκε να ανοίξουν καταστήματα όπως χρωματοπωλεία και ειδών οικιακής χρήσης με έκταση μικρότερη των 400 τμ, καθώς και τα πάρκα.Δυο βδομάδες περίπου μετά και συγκεκριμένα την 1η Μαίου άνοιξαν τα μεγάλα εμπορικά καταστηματα όπως τα malls καθώς και τα κομμωτήρια. Από 15 Μαίου επαναλειτουργούν ναοί και μέρη θρησκευτικής λατρείας, με ένα πιστό ανά 20 τμ

Η άρση των μέτρων αυτών για την αυστριακή κυβέρνηση δεν συνιστά βεβαίως πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα καθώς μάλιστα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας έξω αλλά και η τήρηση των αποστάσεων. Να επισημανθεί επίσης ότι παρά την άρση των περιοριστικών μέτρων πολλοί Αυστριακοί προτιμούν να παραμένουν μέσα στα σπίτια τους.

Η Δανία ειναι η δεύτερη χώρα που μετά την Ιταλία επέβαλε καταντίνα, παρά το γεγονός ότι στην χώρα αυτή δεν είχαν σημειωθεί θάνατοι από τον κορωνοϊό. Αντίστοιχα από τις πρώτες χώρες είναι η Δανία που επέτρεψε την λειτουργία επιχειρήσεων, μολονότι η Δανική κυβέρνηση ομολόγησε ότι η άρση των περιορισμών μοιάζει με περπάτημα σε τεντωμένο σχοινί. Η τακτική των Δανών είναι ένα βήμα κάθε φορά. Και, στο πλαίσιο της προσεκτικής αυτής τακτικής στις 14 Απριλίου άνοιξαν καταστήματα με είδη καθημερινής χρήσης καθώς και τα δημοτικά σχολεία, παρά το γεγονός ότι οι γονείς των παιδιών αυτών των ηλικιών είχαν ενστάσεις. Παραμένει η αυστηρή προσήλωση στην τήρηση των αποστάσεων και απαγορεύονται οι συναθροίσεις περισσοτέρων των 10 ατόμων. Από τις 20 Απριλίου έχουν ανοίξει στην χώρα αυτή τα κομμωτήρια, τα ιατρεία ψυχολόγων και τα μαγαζιά των ...τατουάζ!

Στην πολύπαθη Ιταλία που είχε πάρει καθυστερημένα –σε σχέση με τα πρώτα κρούσματα- μέτρα στις 9 Μαρτίου από τις 4 Μαίου έχουν επιτραπεί οι γεωργικές εργασίες, ενώ άρχισε να λειτουργούν οι τομείς της κλωστοϋφαντουργίας και της μόδας –δεδομένου ότι η Ιταλική Οικονομία βασίζεται όχι μόνο στον πρωτογενή τομέα αλλά και στις εξαγωγές υφασμάτων και προϊόντων μόδας. Από την περασμένη Δευτέρα 11 του μηνός άνοιξαν τα καταστήματα ρουχισμού και υπόδησης και ειδών πρώτης ανάγκης, ενώ από τις 18 Μαίου ανοίγουν τα μπαρ, τα κέντρα εστίασης –όπου προτιμώνται οι ανοικτοί χώροι και οι πελάτες είναι σε απόισταση ενός μέτρου τουλάχιστον- και τα κομμωτήρια. Τηρούνται αυστηρά οι κοινωνικές αποστάσεις ενώ τα καταστήματα 40 τμ η μικρότερα θα δέχονται ένα μόνο πελάτη την φορά.

Στην Γερμανία, από τις 20 Απριλίου έχουν ανοίξει τα μαγαζιά με εμβαδόν μικρότερο των 800 τμ αλλά και οι εκθέσεις αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών καθώς και τα βιβλιοπωλεία. Από 4 Μαίου ‘εχουν ανοίξει σε ορισμένα σχολεία οι τελευταίας τάξεις γυμανσίου και λυκείου. Υποχρεωτικήη μάσκα στα Μέσα μεταφορφά και στα εμπορικά καταστήματα.

Στην Ισπανία από 14 Μαρτίου είναι σε αυστηροτατη καραντίνα. Έχει επιτραπεί η κυκλοφορία παιδιών κάτω των 14 συνοδευομένων από ενήλικά για επίσκεψη σε σούπερ μάρκετ ή φαρμακείαλλά πάντοτε σε απόσταση ενός χιλιαομέτρου από τηνκατοικία τους. Οι παιδικές χαρές παραμένουν κλειστές και λόγω των πολλών θανάτων στην Ισπανία η χαλάρωση γίνεται σχολιαστικά.

Η Γαλλία επέτρεψε στις 11 Μαίου το άνοιγμα των καταστημάτων- αλλά υπάρχουν περιορισμοί σε κάποιες περιοχές- ενώ έχει αρθεί και η απαγόρευση των μετακινήσεων. Οι ενδείξεις είναι ότι τα μπαρ και τα καφενεία καθως και τα εστιατόρια θα λειτουργήσουν περί τα μέσα Ιουνίου. Τότε θα επιτραπούν και οι αθλητικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις. Υπάρχει η πληροφορία ότι η γαλλική κυβέρνηση ίσως περιορίσει τις κινήσεις των ηλικιωμένων και έχει συστήσει σε επιχειρήσεις να συνεχίσουν να επιλέγουν την τηλε-εργασία για να μην παρατηρείται συνωστισμός στα Μέσα μαζικών μεταφορών. Σε αντίθεση με τις χώρες που προαναφέρθησαν δεν έχουν αποφασίσει ακόμη στην Γαλλία αν η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική.

Τα διάφορα διοικητικά διαμερίσμστα της Γαλλίας και του Παρισιού ειδικότερα θα κρίνονται ως προς την πληρη άρση των περιορισμών αναλόγως προς τις εξελίξεις σε αυτά από πλευράς κρουσμάτων. Αυτή η τακτική ισχύει ήδη από τις 11 Μαίου. Θα επιδεικνύεται για κάθε περίπτωση μία κόκκινη και μία πράσινη κάρτα για κάθε διοικητικό Διαμέρισμα. Η κυκλοφορία μεταξύ των Διαμερισμάτων θα είναι ελεύθερη αλλά με τον περιορισμ΄ό να μην απέχουν μεταξύ τους πάνω από 100 χιλιόμετρα.

Όσον αφορά στην Εκπαίδευση και το άνοιγμα των Σχολείων οι Γάλλοι δίνουν προτεραιότητα στους μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες και σε εκείνους των οποίων οι γονείς δεν μπορούν α δουλε΄ψουν εξαποστάσεως με τηλε-εργασία ωστε να παραμένου με τα παιδιά τους στο σπίτι.

Στην Νορβηγία οι παιδικοί σταθμοί άνοιξαν στις 20 Απριλίου. Μϊας εβδομάδα μετά επετράπη η λειτουργία κάποιων Λυκείων, των Πανεπιστημιακών Ιδρυματων, των κομμωτηρίων και των καταστημάτων καλλωπισμού. Έχουν από τότε επιτραπεί οι μετακινήσεις με την σύσταση όπως αποφεύγονται οι άσκοπες. Οι Νορβηγοί ακολουθώντας το πρότυπο της Νότιας Κορέας και της Σιγκαπούρης έχουν θέσει σε προαιρετική λειτουργία μία εφαρμογή με την οποία όποιος θέλει θα ανιχνεύει τον ιό και θα προειδοποιεί τους χρήστες αν έχουν έλθει σε επαφή με κάποιον που υποπτεύονται ότι είναι φορέας

Στην Ελβετία από 16 Μαρτίου έχει ανακοινωθεί ένα σχέδιο τριών σταδίων άρσης των περιοριστικών μέτρων. Έτσι στις 27 Απριλίου εγκρίθηκε ένας κατάλογος επιχειρήσεων, όπως κομμωτηρίων, ειδών κιγκαλερίας και ανθοπωλείων που άνοιξαν. Επίσης ιατρικές ειδικότητες όπως οδοντίατροι και φυσιοθεραπευτές επειτράπηκε να ασκούν το επάγγελμα τους. Από τις 11 Μαίου έχουν ανοιξει τα σχολεία του δημοτικού καθώς και καταστήματα λιανικής. Τα Γυμνάσια και Λύκεια όπως και τα Πανεπιστήμια θα ανοιξουν στις 8 Ιουνίου όπως και οι Βιβλιοθήκες, τα Μουσεία και οι Ζωολογικοί κήποι.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ