ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός -Γώγος: Χρειάζεται εγρήγορση, γιατί υπάρχει διασπορά κρουσμάτων σε όλη τη χώρα

Στην ανάγκη οι πολίτες να τηρούν τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό, καθώς η ροή των κρουσμάτων στην Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει αρκετά χαμηλή, ωστόσο χρειάζεται εγρήγορση γιατί υπάρχει διασπορά, στάθηκε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.

Σύμφωνα με τον κ. Γώγο, η ροή των κρουσμάτων στην Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει αρκετά χαμηλή, ωστόσο χρειάζεται εγρήγορση, γιατί «υπάρχει διασπορά σε όλη τη χώρα, ήπια διασπορά είναι λίγο αυτό ανησυχητικό. Τα περισσότερα είναι βέβαια σε αστικά κέντρα». Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι τον ανησυχεί τόσο η Αθήνα όσο και η Θεσσαλονίκη γιατί «είναι και πολύς ο πληθυσμός». Παρόλα αυτά, σημείωσε ότι «η ροή στην Ελλάδα είναι χαμηλή», λέγοντας ότι μόλις μια φορά ξεπέρασε τα 50 σε μια ημέρα. «Μέχρι στιγμής δεν πάμε άσχημα, αλλά χρειάζεται εγρήγορση γιατί βλέπουμε ότι υπάρχει διασπορά. Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν κρούσματα, άρα παντού αυτή τη στιγμή μπορεί να ξεσπάσει μία μικροεπιδημία. Όλοι πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί και προσεκτικοί», ανέφερε ο κ. Γώγος μιλώντας στο Mega και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για οποιουδήποτε τύπου έξαρση της νόσου».

Το δεύτερο στάδιο μετά την καραντίνα είναι και το πιο δύσκολο, καθώς επειδή πρόκειται για επιτηρουμένη κανονικότητα με συγκεκριμένα μέτρα, ο κόσμος επαναπαύεται και το προσλαμβάνει ως κανονικότητα προ κορωνοϊού. Η επικοινωνία είναι πολύ σημαντική στη φάση αυτή, ώστε να καταλάβουν οι πολίτες τη σημασία της κατάστασης και να πειστούν στην τήρηση των μέτρων.

Ο κ. Γώγος εκτιμά ότι το εμβόλιο θα είναι έτοιμο προς χρήση μέσα στο 2021, ωστόσο μέχρι τότε πρέπει να επιδεικνύεται μεγάλη προσοχή.

«Στο δεύτερο στάδιο του εμβολίου που είμαστε τώρα, φαίνεται πως αυτό είναι πολύ αποτελεσματικό. Η δυνατότητα του εμβολίου να δράσει σε πολλαπλές φάσεις, δίνει την εντύπωση πως τα αποτελέσματα θα είναι θετικά και στις ευάλωτες ομάδες, τις οποίες είναι σημαντικό να ανοσοποιήσουμε», σχολίασε.

Τώρα, είναι σημαντική η ευαισθητοποίηση των πολιτών για τα μέτρα που πρέπει να παίρνουν ώστε να προστατεύονται οι ίδιοι, αλλά και οι γύρω τους. Κύριο ρόλο θα παίξει η αυτοπροστασία, κατέληξε.

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

symmaxia

 Copyright © 2020 YSTEROGRAFO NEWS