Κορωνοϊός: Γιατί η Εκκλησία δεν τόλμησε - Όλο το παρασκήνιο για το κλείσιμο των ναών

Κορωνοϊός: Γιατί η Εκκλησία δεν τόλμησε - Όλο το παρασκήνιο για το κλείσιμο των ναών

Την ευθύνη της προστασίας της δημόσιας υγείας πήρε πάνω της η κυβέρνηση μετά την ήξεις - αφίξεις απόφαση της Ιεραρχίας για την λειτουργία της Εκκλησίας εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού.

Παρά τις εκκλήσεις και τις επικοινωνίες των προηγούμενων ημερών προς την Αρχιεπισκοπή, η απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου έριχνε και πάλι το μπαλάκι στους πιστούς διατηρώντας ανοιχτούς τους ναούς και απευθύνοντας συστάσεις προς τις ευπαθείς μονάδες να μένουν σπίτι.

Σε δυο στρατόπεδα οι Μητροπολίτες

Πριν ξεκινήσει η διευρυμένη συνεδρίαση της ΔΙΣ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας μίλησε στους Μητροπολίτες και τους μετέφερε την έκκληση του πρωθυπουργού για κλείσιμο ναών για το επόμενο 15νθήμερο.

Στην πρόταση της κυβέρνησης υπήρξαν σύμφωνα με πληροφορίες αντιδράσεις και ουσιαστικά χωρίστηκαν οι Μητροπολίτες σε δύο στρατόπεδα.

Το πρώτο στρατόπεδο στο οποίο μεταξύ άλλων ήταν ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ και ο Μητροπολίτης Καισαριανής Δανιήλ, υποστήριζε ότι δεν είναι δυνατόν να μην τελεστεί η Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία και επιχειρηματολογούσε ότι η πολιτεία ζητεί το κλείσιμο των εκκλησιών ενώ δεν έχει ασκήσει αντίστοιχες πιέσεις σε κανένα άλλο δόγμα.

Σε αντίθετοι γραμμή σύμφωνα πάντα με πληροφορίες Μητροπολίτες όπως ο Γαβριήλ Νέας Ιωνίας, Νέας Κρήνης Ιουστίνος και Παροναξίας Καλλίνικος, υποστήριξαν ότι η Εκκκλησία πρέπει να εναρμονιστεί με τις οδηγίες των ειδικών.

Η παρέμβαση Ιερώνυμου και το γράψε – σβήσε της απόφασης

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, σύμφωνα με πληροφορίες προσπάθησε να συγκεράσει όλες τις απόψεις και μέσω σύνθεσης απόψεων η Εκκλησία «να βγει ενωμένη».

Αυτός είναι και ο λόγος που διέψευσε ότι κατά τις επαφές του με Μητσοτάκη – Τσίπρα έλαβε την οποιαδήποτε δέσμευση σχετικά με την απόφαση της Εκκλησίας.

Μετά από την μαραθώνια συνεδρίαση, χρειάστηκαν δυο ώρες γράψε- σβήσε για να συνταχθεί η απόφαση. Οι διατυπώσεις άλλαζαν ξανά και τελικά η κατάληξη ήταν η απόφαση για μια λιτή κυριακάτικη θεία λειτουργία μιας ώρας 7 -8 και την Εκκλησία να λέει ότι δεν ενθαρρύνει την παρουσία πιστών, αλλά δεν την απαγορεύει κι όλας. Γι αυτό και όταν δημοσιογράφος ρώτησε τον Μητροπολίτη Φιλίππων μετά την ανάγνωση του κειμένου αν τελικά οι πιστοί θα μπορούν να πάνε στις Εκκλησίες ή όχι εκείνος απέφυγε να απαντήσει και είπε απλά: “Ισχύει ότι γράφει το κείμενο”

Το πήρε πάνω της η κυβέρνηση

Για το Μαξίμου, η απόφαση που εξέδωσε η ΔΙΣ πέρασε την κόκκινη γραμμή.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε εντολή στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως να ανακοινώσει την αναστολή τέλεσης κάθε είδους λειτουργίας και ιεροπραξίας σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας για λόγους δημόσιας υγείας.

Μόνες εξαιρέσεις είναι α) οι κηδείες και ταφικές εκδηλώσεις και β) η ατομική προσευχή, και στις δύο περιπτώσεις τηρουμένων αυστηρών μέτρων προστασίας. Η αναστολή ισχύει για το διάστημα από 16.3.2020 έως και 30.3.2020.

Χαρακτηριστικό της αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να μην επιτρέψει μεσοβέζικες λύσεις ήταν και το «τιτίβισμα» Μητσοτάκη στο Twitter που μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «η προστασία της δημόσιας υγείας επιβάλλει ξεκάθαρες αποφάσεις».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση είχε λάβει την απόφαση για αναστολή των λειτουργιών ήδη από την περασμένη Παρασκευή αλλά περίμενε την συνεδρίαση του ΔΙΣ προκειμένου η ίδια η Εκκλησία να πάρει μια τέτοια απόφαση με αίσθημα ευθύνης.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS