Κουμουτσάκος για το προσφυγικό: «Οι άθλιες εικόνες από την Ελλάδα θα σταματήσουν»

Κουμουτσάκος για το προσφυγικό: «Οι άθλιες εικόνες από την Ελλάδα θα σταματήσουν»

Τα σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το προσφυγικό αναλύει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιώργος Κουμουτσάκος στο Spiegel, απορρίπτοντας τις κατηγορίες της Τουρκίας περί παράνομων push – backs κι εκφράζοντας ανησυχία για τις απειλές του Ταγίπ Ερντογάν να ανοίξει τις πύλες της χώρας του.

Στη συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό ο αρμόδιος για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής υπουργός προειδοποιεί ότι η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει εκτός ελέγχου καθώς έχουν αυξηθεί από τον Μάιο κατά 240% οι προσφυγικές ροές λόγω ενός νέου κύματος αιτούντων άσυλο από τη Συρία και των αφίξεων πολλών Αφγανών και της νέας «καταπιεστικής πολιτικής της Τουρκίας έναντι εκατοντάδων χιλιάδων Σύρων που ζουν στην Κωνσταντινούπολη». Όπως σημειώνει ο κ. Κουμουτσάκος μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη ΝΔ «άλλαξε αμέσως η πολιτική της Τουρκίας. Η Άγκυρα απείλησε επανειλημμένα την Ευρώπη να ανοίξει τις πύλες στους πρόσφυγες – ένας σαφής παράγοντας έλξης, καθώς όταν το επαναλαμβάνει κανείς αυτό συχνά, τότε οι πρόσφυγες, οι μετανάστες και οι διακινητές διαβλέπουν μια ευκαιρία».

Κουμουτσάκος για απειλές Ερντογάν: «Ελλάδα και Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμες για όλα τα σενάρια»

Απαντώντας σε ερώτηση αν θεωρεί τώρα αξιόπιστες τις απειλές του Ταγίπ Ερντογάν ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι ο Τούρκος πρόεδρος «έχει κάνει παρόμοιες δηλώσεις και στο παρελθόν, αλλά ποτέ τόσο επίμονα. Δεν είναι μόνον τον περιεχόμενο, αλλά και η συχνότητα των απειλών που μας ανησυχούν. Πόσω μάλλον που έρχονται σε μια περίοδο που δεν είναι στα καλύτερά τους οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. Δεν θα υπερεκτιμήσω ούτε θα υποτιμήσω τους κινδύνους, αλλά η Ελλάδα και η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμες για όλα τα σενάρια», είπε.

Αναφερόμενος στη μέχρι τώρα διαχείριση του προσφυγικού από την κυβέρνηση Μητσοτάκη ο κ. Κουμουτσάκος σημειώνει ότι οι ροές προσφύγων αυξήθηκαν στο πρώτο δεκαπενθήμερο από την ανάληψη της εξουσίας σε μια περίοδο που η Ευρώπη δεν μπορούσε να λάβει σημαντικές αποφάσεις καθώς έληγε η θητεία της προηγούμενης Κομισιόν κι η νέα δεν είχε ακόμη αναλάβει κι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ άφησε πίσω της ένα δυσλειτουργικό σύστημα ασύλου και κατάμεστα hot spots στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. «Σχεδιάζουμε χιλιάδες επαναπροωθήσεις τους επόμενους μήνες, ενισχύουμε την προστασία των συνόρων μας, που είναι θέμα ύψιστης προτεραιότητας. Η νέα μας φιλοσοφία συνδέει τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με την προστασία της ασφάλειας των πολιτών και της χώρας και συνοψίζεται σε δύο λέξεις: δημοκρατική ισχύς», λέει.

Κουμουτσάκος: «Αγρυπνούμε για τζιχαντιστές που θα προσπαθήσουν να έλθουν ως πρόσφυγες στην Ελλάδα»

Απαντώντας σε ερώτηση του γερμανικού περιοδικού για τις αιτιάσεις της Τουρκίας εις βάρος της χώρας μας περί παράνομων, βίαιων επαναπροωθήσεων προσφύγων και μεταναστών (push-backs) ο κ. Κουμουτσάκος σημειώνει ότι «η Ελλάδα τηρεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της και σέβεται το διεθνές Δίκαιο. Εκείνοι που μας κατηγορούν δεν έχουν τα ίδια ποσοστά επιτυχίας».

Ενώ αναφορικά με το ενδεχόμενο να επιχειρήσουν να φθάσουν στην Ελλάδα τζιχαντιστές μεταμφιεσμένοι ως πρόσφυγες τονίζει: «Αγρυπνούμε. Υπάρχουν πολλοί φονταμενταλιστές και τζιχαντιστές σε περιοχές της Συρίας, από όπου καταφθάνουν νέοι πρόσφυγες. Οι ελληνικές αρχές έχουν επίγνωση της πρόκλησης που αντιμετωπίζουν και θα αποτρέψουμε τέτοια περιστατικά σε συνεργασία με τους δυτικούς εταίρους μας».

Κουμουτσάκος: «Θα σταματήσουν οι άθλιες εικόνες από την Ελλάδα»

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη τονίζει ότι αν συνεχίσουν με αυτό το ρυθμό οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στα κατάμεστα νησιά του ανατολικά Αιγαίου «η κατάσταση θα γίνει ανεξέλεγκτη». Σημειώνει, ωστόσο, ότι «ο χειμώνας πλησιάζει και οι ροές αναμένεται να μειωθούν σημαντικά, πράγμα που θα μας δώσει χρόνο για να βελτιώσουμε τις συνθήκες. Οι άθλιες εικόνες από την Ελλάδα θα σταματήσουν».

Ο κ. Κουμουττσάκος χαρακτηρίζει θετικό το γεγονός ότι το προσφυγικό βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της νέας Κομισιόν της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Στηρίζουμε ένα σύστημα αληλλεγγύης και επιμερισμού του φορτίου. Θα απαιτήσουμε δε κι έναν νέο ευρωπαϊκό μηχανισμό επαναπροωθήσεων και μια ισχυρή ευρωπαϊκή πολιτική κατά των διακινητών στην Τουρκία και αλλού». Χαιρετίζει δε την πρόταση του Γερμανού υπουργού Eσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ να ξεκινούν οι διαδικασίες ασύλου στις χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνολα της ΕΕ, αλλά να ολοκληρώνονται σε άλλα κράτη της ΕΕ. «Η θέση μας είναι ότι το ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου θα πρέπει να διασφαλίσει μια ισορροπία ανάμεσα στην αυξανόμενη ευθύνη των κρατών μελών που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και την αλληλεγγύη και τον επιμερισμό του φορτίου από τα άλλα κράτη μέλη...», καταλήγει.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS