Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελετή παράδοσης των νέων ελικοπτέρων Romeo: «Οφείλουμε να είμαστε προσηνείς, αλλά όχι αφελείς»

Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελετή παράδοσης των νέων ελικοπτέρων Romeo: «Οφείλουμε να είμαστε προσηνείς, αλλά όχι αφελείς»

«Οφείλουμε να είμαστε προσηνείς, αλλά όχι αφελείς», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παράδοση των τριών νέων ελικοπτέρων τύπου Romeo MH-60R Seahawk στο Πολεμικό Ναυτικό. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αεροπορική βάση Κοτρωνίου.

«Η παραλαβή γίνεται σε μια περίοδο που εντείνεται η γεωπολιτική αστάθεια στην περιοχή μας», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

«Τα ελικόπτερα αυτά ενισχύουν την αξία τους σε μία εποχή, σε καιρούς που δυστυχώς εντείνεται η γεωπολιτική αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή μας. Και παρά την ηρεμία που ευτυχώς επικρατεί τώρα στο Αιγαίο, δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι και οι εξ ανατολών γείτονές μας επιταχύνουν το δικό τους εξοπλιστικό πρόγραμμα. Επιβάλλονται συνεχώς οι προσεγγίσεις, όμως σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπονται οι ψευδαισθήσεις. Και όλοι οφείλουμε να είμαστε προσηνείς, αλλά ποτέ αφελείς, μένοντας προσηλωμένοι στην πυξίδα που δείχνει πάντα την ειρήνη, το Διεθνές Δίκαιο και τη συνεργασία», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

«Η Ελλάδα ακόμα πιο δυνατή», έγραψε νωρίτερα σε ανάρτησή του για την παραλαβή των ελικοπτέρων ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας.

Τα χαρακτηριστικά των ελικοπτέρων Romeo MH-60R

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πρόκειται για τη νεότερη και πιο ικανή έκδοση των ναυτικών ελικοπτέρων Seahawk. Είναι τα πρώτα τρία από τα επτά συνολικά νέα ελικόπτερα Romeo. Σχεδιασμένο και κατασκευασμένο σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, το ελικόπτερο Romeo χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως ένα ελικόπτερο στιβαρό, ισχυρό και αξιόπιστο. Διαθέτει θέσεις για πλήρωμα, που θα αποτελείται από έως πέντε άτομα.

Τα MH-60 ήρθαν στο πλαίσιο του διακρατικού προγράμματος με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πρόκειται για το πιο φημισμένο μέσο ναυτικών επιχειρήσεων στον ανθυποβρυχιακό όσο και στον πόλεμο επιφανείας. Έχει εξελιγμένα συστήματα εντοπισμού, κρούσης, αλλά και αντιμέτρων, που προσφέρουν ξεχωριστές δυνατότητες στον τρισδιάστατο χώρο μάχης των ναυτικών συγκρούσεων της εποχής μας.

Σημαντική είναι και η διαλειτουργικότητά τους με τις άλλες μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού και τις φρεγάτες Belharra, που σε λίγο θα ενταχθούν στον στόλο του.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, πρόκειται για «στοιχείο που ενδυναμώνει τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα περιφερειακής ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο».

Συνολικά η Ελλάδα θα αποκτήσει επτά τέτοιου τύπου ελικόπτερα στο πλαίσιο του διακρατικού προγράμματος το οποίο συνυπογράψαμε με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα MH-60R Seahawk αποτελούν το πιο φημισμένο μέσο ναυτικών επιχειρήσεων στον ανθυποβρυχιακό όσο και στον πόλεμο επιφανείας, καθώς διαθέτουν εξελιγμένα συστήματα εντοπισμού, κρούσης, αλλά και αντιμέτρων, που προσφέρουν ξεχωριστές δυνατότητες στον τρισδιάστατο χώρο μάχης των ναυτικών συγκρούσεων της εποχής μας.

Η Ελλάδα είναι η έβδομη χώρα που παραλαμβάνει το ναυτικό ελικόπτερο του U.S. Navy ΜΗ-60R. Στην Ευρώπη, η Δανία επιχειρεί με 9 ΜΗ-60R. Το 2023, η Ισπανία και η Νορβηγία παρήγγειλαν συνολικα 14 ελικόπτερα MH-60R.

Η Ελλάδα παρήγγειλε τα ελικόπτερα MH-60R σε δύο φάσεις. Τα τέσσερα παραγγέλθηκαν τον Ιούλιο του 2020 και τρία ακόμα τον Απρίλιο του 2021 μέσω διακρατικής συμφωνίας Foreign Military Sales (FMS) με την αμερικανική κυβέρνηση.

Μετά την παραλαβή των τριών πρώτων ελικοπτέρων, τα υπόλοιπα τέσσερα θα αφιχθούν το 2025, ολοκληρώνοντας την αγορά του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας. Τα ΜΗ-60R του Πολεμικού Ναυτικού θα προστεθούν στα 11 υπάρχοντα S-70B/B6 Seahawk, γνωστά και ως Aegean Hawks, που είχαν αγοραστεί απευθείας απο τη Sikorsky μεταξύ 1994 και 2005, στη βάση ελικοπτέρων Ναυτικού στο Κοτρώνι.

Αυτού του είδους τα ελικόπτερα είναι από τα πιο σύγχρονα και ισχυρά ανθυποβρυχιακά που έχει το ΝΑΤΟ και δεν διαθέτει η Τουρκία, γεγονός που αλλάζει τις ισορροπίες στον αέρα. Είναι εξοπλισμένα με ηλεκτρονικά συστήματα νέας γενιάς, όπως ψηφιακό κόκπιτ με έγχρωμες οθόνες, ενώ παράλληλα μπορούν να κάνουν χρήση ενεργητικών και παθητικών ηχοσημαντήρων τελευταίας τεχνολογίας και ενεργητικό βυθιζόμενο σόναρ χαμηλής συχνότητας.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα navair.navy.mil, «το MH-60R έχει επιδείξει απαράμιλλες ικανότητες πολλαπλών αποστολών από τότε που απέκτησε πλήρη επιχειρησιακή ικανότητα το 2010 και έχει επιτύχει τα υψηλότερα ποσοστά ικανότητας αποστολής από οποιοδήποτε άλλο ναυτικό ελικόπτερο».

Εκτός από τις τορπίλες MK-46 και ΜΚ-50 για τον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, μπορούν να επιχειρούν και κατά στόχων επιφανείας με τα βλήματα AGM-114 Hellfire, ενώ έχουν την δυνατότητα να επιχειρούν σε αποστολές έρευνας-διάσωσης και μεταφοράς φορτίων κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Το διπλό μήνυμα της κυβέρνησης στο εσωτερικό και το εξωτερικό

Το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση έχει πολλαπλούς αποδέκτες. Στο εξωτερικό, πως η Αθήνα θα συνεχίσει να εξοπλίζεται, επιθυμώντας τον διάλογο, αλλά προετοιμασμένη και για τη σύγκρουση. Στο εσωτερικό, πως η Νέα Δημοκρατία είναι η πραγματικά πατριωτική δύναμη, στις πράξεις και όχι στα λόγια, όπως κάποια κόμματα και κομματίδια της Ακροδεξιάς.

Ο ψευτοπατριωτισμός αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο του απατεώνα, υπενθύμιζε πριν από λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός στο προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας με το βλέμμα σε όσους ψηφοφόρους λοξοκοιτάνε στα δεξιότερα. Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν πως όλοι οι πολίτες ξέρουν ποιο κόμμα είναι αυτό που υπηρετεί με έργα και όχι με λόγια την Ελλάδα.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ