«Εκτός τόπου και χρόνου τα σενάρια για πρόωρες κάλπες»

«Εκτός τόπου και χρόνου τα σενάρια για πρόωρες κάλπες»

Με την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου, η κυβέρνηση ολοκλήρωσε τον κύκλο των θεσμικών αλλαγών που είχε προγραμματίσει για το πρώτο εξάμηνο από την εκλογή της και βάζει φρένο στα σενάρια εκλογών.

«Ό,τι είχαμε πει, το κάναμε και μάλιστα μέσα στο χρονοδιάγραμμα που είχαμε θέσει εξαρχής», σημειώνουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου και απορρίπτουν τα σενάρια για πρόωρες εκλογές που πλέκει η αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνοντας ότι «δεν έχουμε ανάγκη από τακτικισμούς, άλλοι τα κάνουν αυτά, εμείς σκοπεύουμε να εφαρμόσουμε απαρέγκλιτα το πρόγραμμα μας, για το οποίο μας ψήφισαν οι πολίτες».

Ο νέος εκλογικός νόμος με το κλιμακωτό μπόνους -20 έδρες στο πρώτο κόμμα για ποσοστό 25% και ανώτερο 50 έδρες για ποσοστό 40%- αποτελεί βελτίωση του νόμου με τον οποίο στήθηκαν οι κάλπες της 7ης Ιουλίου και ταυτόχρονα ανεβάζει ψηλότερα τον πήχη της αυτοδυναμίας, καθώς θα πρέπει να συγκεντρώσει περισσότερο από 37%. Το γεγονός αυτό «αποδεικνύει την πίστη στο κυβερνητικό μας πρόγραμμα που θα φέρει την επιβράβευση των πολιτών στο τέλος της τετραετίας», τονίζει κυβερνητικό στέλεχος, που είναι σε θέση να γνωρίζει τις απόψεις του Πρωθυπουργού και τους σχεδιασμούς που γίνονται στο Μέγαρο Μαξίμου.

Εκλογικός νόμος: Αποκλείει σενάρια πρόωρων εκλογών η κυβέρνηση

Το ίδιο στέλεχος αποκλείει το σενάριο του εκλογικού αιφνιδιασμού από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη, ένα σενάριο που έφερε με ένταση στο δημόσιο διάλογο ο Αλέξης Τσίπρας, αρχικά με την ομιλία του στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα και εν συνεχεία με την συνέντευξη στην Εφημερίδα των Συντακτών, όπου σε ερώτηση για το αν θα εξαντλήσει η κυβέρνηση την τετραετία απάντησε, «Όχι. Η φθορά της κυβέρνησής έχει αρχίσει, και ήδη στελέχη της ΝΔ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός ερωτοτροπούν με την ιδέα να προλάβουν την ανατροπή των συσχετισμών, με πρόωρη προσφυγή στις κάλπες».

Οι εκτιμήσεις αυτές θεωρούνται «εκτός τόπου και χρόνου» από την πλευρά της κυβέρνησης και δείχνουν το στρατηγικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται το κόμμα της Κουμουνδούρου. Αποδίδουν την συζήτηση για πρόωρες κάλπες σε μια προσπάθεια να ξορκίσει ο ΣΥΡΙΖΑ μια τέτοια εξέλιξη και δεν την αντιμετωπίζουν ως μια σοβαρή πολιτική αντιπαράθεση.

Ταυτόχρονα δεν υπάρχει καμία διάθεση στο Μέγαρο Μαξίμου να ακολουθήσουν τον κ. Τσίπρα στην προσπάθεια που κάνει να ανεβάσει τους τόνους του αντιπολιτευτικού του λόγου με προσωπικές αναφορές και επιθετική ρητορική προς τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση. «Αν νομίζει ότι θα σύρει την κυβέρνηση σε αυτό το κλίμα, δεν θα το πετύχει», σημειώνουν αρμόδιες πηγές, ειδικά τη στιγμή που έχει να διαχειριστεί κρίσιμα θέματα, όπως τα ελληνοτουρκικά, το μεταναστευτικό και βέβαια την συνέχιση της οικονομικής ανάκαμψης.

«Το γενικότερο κλίμα για τη χώρα αυτή τη στιγμή είναι πολύ θετικό. Θα το εκμεταλλευτούμε και γεωπολιτικά και οικονομικά», όπως σημείωσε ο Πρωθυπουργός σε συνομιλία με Έλληνες δημοσιογράφους στο Νταβός, χαρακτηριστικό του τρόπου που αντιλαμβάνεται την άσκηση του κυβερνητικού έργου το επόμενο διάστημα.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS