Με ισχυρή διπλωματία απαντά η Αθήνα στα παιχνίδια του Ερντογάν

Με ισχυρή διπλωματία απαντά η Αθήνα στα παιχνίδια του Ερντογάν

Με κινήσεις «ματ» στη διπλωματική σκακιέρα απάντά η ελληνική πλευρά απέναντι στην κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα, και την αποστολή του ερευνητικού πλοίου Orus Reis στην ελληνική υφαλοκρυπίδα.

Κατόπιν ενός διπλωματικού μαραθωνίου από την κυβερνησή, η Ελλάδα πέτυχε σημαντική νίκη, έναντι της τουρκικής προκλητικότητας κερδίζοντας την αλληλεγγύη της Ευρώπης στα ελληνοτουρκικά ζητήματα, μετά την παρέμβαση του Νίκου Δένδια στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, όπου εκφράστηκε η απόλυτη στήριξη στην Ελλάδα για τα τεκταινόμενα στο Αιγαίο.

Κρίσιμη συνάντηση Δένδια - Πομπέο

Ομοίως κατά τη συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο στη Βιέννη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέφρασε την επείγουσα ανάγκη για τη μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ στο επίκεντρο της συνάντησης Δένδια - Πομπέο βρέθηκε η ισχυρή διμερής σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας.

Κατά την κρίσιμη συνάντηση ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τον Αμερικανό υπουργό για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας πως η Τουρκία είναι η μόνη αιτία για την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Πλήρης αλληλεγγύη από την ΕΕ

Την πλήρη αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα και την Κύπρο απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα διατύπωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο έκτακτο συμβούλιο ευρωπαϊκών υποθέσεων της Παρασκευής.

Η ελληνική πλευρά είχε ανακοινώσει από την Πέμπτη ότι θα παρουσίαζε τα πραγματικά δεδομένα για όσα συνέβησαν τα προηγούμενα 24ωρα στην περιοχή που έχει δεσμεύσει παρανόμως η Τουρκία με NAVTEX.

Εκτενέστερη συζήτηση, σύμφωνα με ευρωπαίο διπλωμάτη κράτους - μέλους της ΕΕ για το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο θα γίνει στην άτυπη μεν αλλά με διάσταση μίνι- συνόδου κορυφής σύνοδο του Γκίμνιχ.

Στην ίδια σύνοδο, κατά την ίδια πηγή, θα παρουσιαστεί στους αρμόδιους υπουργούς η λίστα με τις πιθανές κυρώσεις είτε κατά προσώπων είτε κατά της ίδιας της Τουρκίας.

Το Άτυπο Συμβούλιο του Γκίμνιχ, το οποίο έλαβε χώρα για πρώτη φορά το 1974 στο ομώνυμο κάστρο στη Βόρεια Ρηνανία – Βεφστφαλία, διεξάγεται κάθε έξι μήνες από το κράτος - μέλος της ΕΕ που ασκεί την εξάμηνη προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και παρευρίσκονται οι αρμόδιοι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, χωρίς συμβούλους και βοηθούς, με σκοπό ο διάλογος ανάμεσα στους "27" να είναι άμεσος και πιο ειλικρινής, ώστε να ληφθούν οι απαραίτητες και δύσκολες αποφάσεις.

Το επόμενο Άτυπο Συμβούλιο του Γκίμνιχ αναμένεται να λάβει χώρα το διήμερο 27 - 28 Αυγούστου.

Αναφορικά με την κατάσταση στη Λευκορωσία, οι υπουργοί Εξωτερικών των 27 κρατών – μελών της ΕΕ φαίνεται να βρίσκονται πολύ κοντά σε μια κοινή θέση.

H τηλεδιάσκεψη των «27» ολοκληρώθηκε μετά από 4,5 ώρες και το θέμα που τέθηκε πρώτο ήταν αυτό της τουρκικής παραβατικότητας με τη σύζητηση επ' αυτού να διαρκεί περίπου μια ώρα.

Μπορέλ: Απόλυτη αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο, η Τουρκία να προχωρήσει άμεσα σε αποκλιμάκωση

«Απόλυτη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο», αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ και προσθέτει: «Καλούμε την Τουρκία να προχωρήσει άμεσα σε αποκλιμάκωση και να επιστρέψει στο διάλογο».

Επικοινωνία Μακρόν-Τραμπ για την Ανατολική Μεσόγειο:

Τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο συζήτησε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Γαλλίας επεσήμανε ότι «Το ενδιαφέρον μας για την ειρήνη και την ασφάλεια ταυτίζονται. Θα το επιβάλουμε».

ΥΠΕΞ Αυστρίας: Η Τουρκία παραβιάζει διεθνείς νόμους

Τη σαφέστατη θέση ότι οι μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας παραβιάζουν διεθνείς νόμους και ότι η ΕΕ πρέπει να επιδείξει "πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο", διατυπώνει σε μήνυμα του μέσω Twitter, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.

Ο κ. Σάλενμπεργκ είχε στη Βιέννη συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια.

Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει «πολύ ανήσυχος και σε κατάσταση συναγερμού», ήδη κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο το μεσημέρι, τονίζοντας ότι «η κατάσταση είναι επικίνδυνη και μπορεί να κλιμακωθεί», και ότι η Ευρώπη πρέπει να επανεξετάσει τη στάση της απέναντι στην Τουρκία.

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, είχε τονίσει πως οι επικίνδυνες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ανησυχητικές.

Ασκώντας κριτική στην στάση της Τουρκίας, επισήμανε ότι «η τουρκική πολιτική - μεταξύ άλλων στη Λιβύη και στη Συρία - όπως επίσης πρόσφατα η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, θα πρέπει να μας κινητοποιήσει στην Ευρώπη σε αλλαγή σκέψης. Για το λόγο αυτό, η Αυστρία συνεχίζει να ζητά την διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία».

Συνάντηση Παναγιωτόπουλου-Πάιατ

Οι προκλήσεις ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο μετά την τουρκική παραβατική συμπεριφορά, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας βρέθηκαν στο επίκεντρο και της συνάντησης που είχε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, με τον Τζέφρι Πάιατ.

Κατά τη συνάντηση του Ελληνα υπουργού Εθνικής Αμυνας με τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, επιβεβαιώθηκε ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνας ασφαλείας και σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο και συζητήθηκαν νέες πρωτοβουλίες για την εμβάθυνση των διμερών αμυντικών και αμυντικό-τεχνικών σχέσεων, αξιοποιώντας τις νέες δυνατότητες, μετά το πρωτόκολλο τροποποίησης της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδος - ΗΠΑ, αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS